Weerribben Rietwandeling

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  16,4 km
 • Duur
  4:06
 • Knooppunten
  7
 • Locaties
  4

Kalenberg is het kloppende hart van de rietcultuur. Rondom het dorp werken rietsnijders in het beroemde Kalenberger riet. Wandel door de Weerribben en beleef het eeuwenoude ambacht. Rietvogels als de snor, baardman en rietzanger vliegen mee tijdens de route.

Startpunt

De wandelroute volgt het wandelnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is de parkeerplaats aan de Berkenlaan in Kalenberg. Hier vindt u bij de parkeerplaats keuzepaal D30. Volg vanaf hier de aangegeven kleur routepijlen op de beschrijvingstrip richting de volgende keuzepaal. In dit geval vanaf D30 blauw in noordwestelijke richting.

 1. Kalenberg

  Kalenberg

  Wonderschoon waterdorp met markante huisjes en boerderijen. Geniet hier van de lokale specialiteit ‘Kalenberger Turfje’, een lekkernij die verwijst naar de turfhistorie. Bekijk de taferelen bij de brug in het dorp. Watersporters betalen de doortocht in een klompje die de brugwachter toewerpt.

 2. Riet

  Riet

  Riet uit De Weerribben, ook wel ‘Kalenberger riet’, staat bekend om de topkwaliteit. Na de noeste arbeid van de rietsnijders belandt het op vooral daken en molens. Mede dankzij dit ambachtelijke werk behoudt Weerribben-Wieden haar karakteristieke landschap.

 3. Otter

  Otter

  Hét symbool van Nationaal Park Weerribben-Wieden. In dit gebied leeft de grootste otterpopulatie van Nederland. Toch zien alleen geluksvogels dit bijzonder dier.

 4. Wandelknooppunt D42

 5. Wandelknooppunt D41

 6. Muggenbeet

  Muggenbeet

  Wees niet bang: de kans op een muggensteek is hier niet groter dan elders. Muggenbeet is vermoedelijk een verbastering van het waterloopje Mukkenbeek dat al voorkomt op kaarten uit de 14e eeuw.

 7. Wandelknooppunt D45

 8. Nederland

  Buurtschap Nederland

  Geen land met zeventien miljoen inwoners, maar een buurtschap met één weg en twintig bewoners. Bekijk bijzondere vogelsoorten vanuit de vogelkijkhut aan het Kooibomenpad. Van steeds zeldzamere weidevogels tot grote roofvogels.

 9. Wandelknooppunt D40

 10. Wandelknooppunt D44

 11. Vogelkijkhut

  Vogelkijkhut

  Weerribben-Wieden is een eldorado voor vogelliefhebbers. Bijzondere soorten zien je bijvoorbeeld vanuit de vogelkijkhut aan het Kooibomenpad. Van steeds zeldzamere weidevogels tot grote roofvogels.

 12. Watermolentjes

  .

  Om de verzuring tegen te gaan zie je overal in het landschap kleine watermolentjes. Daarmee brengt men water bovenop de rietkragge. Die blijft langer productief.

 13. Wandelknooppunt D34

 14. Wandelknooppunt D32