Hoge land van Vollenhove

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  15,6 km
 • Duur
  3:54
 • Knooppunten
  16
 • Locaties
  4

Wandelen door een verrassend landschap: tussen Vollenhove en Sint Jansklooster liggen eeuwenoude bossen in een glooiend decor. Ontdek de landgoederen die herinneren aan de tijd dat ‘de stad van de paleizen’ een belangrijk bestuurscentrum was. In Vollenhove hangt nog de sfeer van de oude Zuiderzee.

Startpunt

De wandelroute volgt het wandelnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is de parkeerplaats bij de haven in Vollenhove. Hier vindt u bij de weg 'Aan Zee' keuzepaal E10. Volg vanaf hier de aangegeven kleur routepijlen op de beschrijvingstrip richting de volgende keuzepaal. In dit geval vanaf E10 blauw in zuidwestelijke richting.

 1. Wandelknooppunt E00

 2. Vollenhove

  Zuiderzeestad

  Ooit was Vollenhove een Zuiderzeestad die leefde van handel en visserij, nu is het een watersportplaats die de verbinding legt tussen de noord- en zuidwestelijke wateren van Overijssel. In Vollenhove is een jachthaven en een beroemde scheepswerf voor jachten. Tip: bezoek het Bloemencorso in augustus

 3. Wandelknooppunt E18

 4. Wandelknooppunt E19

 5. Wandelknooppunt E34

 6. Wandelknooppunt E33

 7. Landgoed Oldenhof

  Landgoed Oldenhof

  Wandel eeuwen terug en snuif de sfeer op van 1635, waarin de adellijke familie Sloet deze statige buitenplaats liet bouwen. In het omringende bos en de tuinen staat de tijd stil, lijkt het. Geniet van echte nachtrust op de camping. Proef bijzondere smaken in het theehuis.

 8. Wandelknooppunt E32

 9. Wandelknooppunt E25

 10. Wandelknooppunt E20

 11. Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Ontdek de betoverende Wieden bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Maak een wandeling door de afwisselende landschappen van het natuurgebied of stap met de fiets op de watertaxi naar Blokzijl of Giethoorn. Vanaf april varen de excursieboten. Kinderen leven zich uit in de Oerrr-speelplek.

 12. Wandelknooppunt E24

 13. Wandelknooppunt E17

 14. Café de Moespot

  Bruin Café

  Het gehucht Moespot is vernoemd naar de kroeg. En niet andersom! De jaren verstreken, decennia trokken voorbij, de wereld veranderde. Cafe de Moespot niet.

 15. Wandelknooppunt E16

 16. Wandelknooppunt E27

 17. Wandelknooppunt E14

 18. Ruïne van Toutenburgh

  Foto Anthony Rietman

  Vollenhove was ooit een voorname stad vol paleizen en kastelen. Van Kasteel Toutenburg, gebouwd voor edelman George Schenk uit Tautenburg, bleef een klein deel bewaard. Dat is zichtbaar in het park waaraan ook landgoed Oldruitenborg grenst. Dat landgoed ademt eeuwen historie uit.

 19. Landgoed Old Ruitenborgh

  .

  Vollenhove werd vroeger ‘Stad der paleizen’ genoemd vanwege het grote aantal havezaten (adellijk gebouw, dat diende als voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap). Midden in Vollenhove ligt zo’n havezate, namelijk een overblijfsel van een imposant laatmiddeleeuws huis: Landgoed Oldruitenborgh

 20. Wandelknooppunt E15

 21. Wandelknooppunt E12

 22. Wandelknooppunt E10