Giethoorn waterdorpen wandeling

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  24,9 km
 • Duur
  6:14
 • Knooppunten
  16
 • Locaties
  4

Wandel door waterdorpen zoals Belt-Schutsloot, Giethoorn, Dwarsgracht en Wanneperveen. Van daaruit werkten de turfstekers vroeger in het veen. Als een gebied was uitgeveend, trokken ze met hun hele hebben en houwen verder. En de dorpjes verhuisden mee. Giethoorn lag bijvoorbeeld kilometers verderop.

Startpunt

De wandelroute volgt het wandelnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is de parkeerplaats aan de Dominee J.J. Ketstraat in Giethoorn. Aan de zuidzijde van de parkeerplaats vindt u keuzepaal C30. Volg vanaf hier de aangegeven kleur routepijlen op de beschrijvingstrip richting de volgende keuzepaal: vanaf C30 geel in noordoostelijke richting naar C31. Deze staat op de splitsing met de Dominee T.O. Hylkemaweg.

 1. Giethoorn

  Gracht Giethoorn

  Giethoorn is een van de beroemdste dorpen in Nederland en wordt ook vaak Hollands Venetiƫ genoemd. Het pittoreske dorp is bekend om zijn waterwegen, bruggetjes en punters. Het vervoer binnen het dorp gebeurt meestal met een punter, een platbodemboot die met een stok wordt voortgeduwd.

 2. Wandelknooppunt C32

 3. Wandelknooppunt C33

 4. Wandelknooppunt C36

 5. Vogelkijkhut Beulakerpolder

  foto Philip Friskorn

  Baardmannen, snorren en sprinkhaanzangers. Vogelaars komen daarvoor graag naar de Beulakerpolder. Vanuit de vogelkijkhut zien ze bijzondere vogelsoorten en met een beetje geluk de otter. Deze polder bij Giethoorn is enkele jaren terug omgezet van landbouw naar natuur.

 6. Wandelknooppunt C39

 7. Dwarsgracht

  Waterdorp

  Dwarsgracht heeft haar naam te danken aan het feit dat de gracht waaraan de plaats ligt. Dwars op zowel, de Bouwersgracht, Cornelisgracht, Jan Hozengracht als de Thijssengracht lag. Net zoals Giethoorn is er in Dwarsgracht sprake van lintbebouwing langs een kanaal. Dwarsgracht is gesticht voor 1800.

 8. Wandelknooppunt C38

 9. Wandelknooppunt C37

 10. Wandelknooppunt C24

 11. Wandelknooppunt C22

 12. Wandelknooppunt C23

 13. Punterwerf Wildeboer

  Punterwerf Wildeboer

  Verhuur eikenhouten boot met geruisloze elektromotor

  Punterwerf Wildeboer In Giethoorn Noord, aan de rand van dit mooie waterdorp,

 14. Vogelparadijs De Auken

  foto Philip Friskorn

  Loop hier naar de vogelkijkhut De Auken. Die biedt een prachtig uitzicht op kolonievogels als lepelaars en purperreigers. Ook de roerdomp en veel verschillende andere bijzondere soorten leven hier. Een vogelaar raakt hier niet snel uitgekeken.

 15. Wandelknooppunt C21

 16. Wandelknooppunt C20

 17. Wandelknooppunt C26

 18. Wandelknooppunt C25

 19. Wandelknooppunt C34

 20. Wandelknooppunt C31

 21. Wandelknooppunt C30