Oranjefietsrondje Hof van Twente
-
TypeFietsen
-
Afstand55,0 km
-
Duur3:40
-
Knooppunten24
-
Locaties4
De fietsroute is deel van de Oranjeroute Nederland-Duitsland, waar je grensoverschrijdend kennismaakt met het wel en wee van het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau. Een lange afstandsroute van 455 km. Wil je kennismaken met de Oranjefietsroute, fiets dan één van de Oranjefietsrondjes.
Startpunt
De rijke cultuurhistorie van de gemeente Hof van Twente weerspiegelt zich o.a. in een reeks kastelen (havezaten) met prachtige tuinen, die deels toegankelijk zijn. Markelo is één van de oudste dorpen van Twente met glooiende essen en intieme buurtschappen (bijv. Stokkum). De route start bij Herberg de Pol in het centrum van Diepenheim en is 55 km lang. Je kunt de route inkorten tot. 36 km. Je fietst dan van knooppunt 31 naar 27. Vanaf dit knooppunt pak je de route weer op.
-
Herberg de Pol
-
Fietsknooppunt TOP
-
Fietsknooppunt 38
-
Kasteel Diepenheim
Kasteel Huis te Diepenheim
Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.
-
Landgoed Warmelo
Kasteel Warmelo
Middeleeuws Kasteel in Diepenheim met opengestelde tuinen. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.
-
Fietsknooppunt 70
-
Huis Westerflier
Huis Westerflier
Huis Westerflier maakt deel uit van het Landgoed Nijenhuis en ligt ten westen van Diepenheim. Het is ca. 300 hectare. De buitenplaats Westerflier is een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens, slechts één bouwhuis en een simpel landschapspark. Het is particulier bezit en niet te bezichtigen.
-
Fietsknooppunt 41
-
Fietsknooppunt 36
-
Fietsknooppunt 7
-
Fietsknooppunt 47
-
Fietsknooppunt 31
-
Fietsknooppunt 26
-
Fietsknooppunt 6
-
Fietsknooppunt 5
-
Fietsknooppunt 9
-
Fietsknooppunt 9
-
Fietsknooppunt 98
-
Fietsknooppunt 11
-
Fietsknooppunt 13
-
Fietsknooppunt 27
-
Fietsknooppunt 29
-
Fietsknooppunt 32
-
Fietsknooppunt 35
-
Fietsknooppunt 34
-
Havezate Wegdam
Havezate Wegdam
Havezate Wegdam is in zijn huidige vorm gebouwd in het midden van de 18e eeuw en behoort tot de bezittingen van het Weldam. Tot 1896 is de havezate bewoond geweest door de familie van Coeverden. Het huis is niet voor publiek toegankelijk en betreden van het voorplein is verboden.
-
Kasteel Weldam
Kasteel Weldam
In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam. In deze periode was het goed eigendom van Wolder van den Weldamme, een leenman van de bisschop van Utrecht. Gedurende enkele eeuwen waren Weldam en havezate Twickel bij veel gelegenheden nauw met elkaar verbonden.
-
Mauritslaantje
Mauritslaantje
In de 16e eeuw verbleef prins Maurits tijdens zijn veldtocht in het Haghuis, om op verhaal te komen en zich voor te bereiden op toekomstige gevechten. De weg, waaraan het Haghuis ligt, heeft daarom de naam "Prinsendijk" gekregen en het verlengde van deze weg wordt het Mauritslaantje genoemd.
-
Fietsknooppunt 40
-
Fietsknooppunt 40
-
Oranjemuseum Nieuwe Haghuis
Oranjemuseum Nieuwe Haghuis
Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis
Openingstijden
Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.
-
Huis Nijenhuis
Huis Nijenhuis
Huis Nijenhuis wordt voor het eerst genoemd in 1457 en is vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck. Zowel het huis als de bijgebouwen worden privé bewoond en zijn niet voor publiek opengesteld. Het landgoed is bijna 200 ha groot en is opengesteld voor wandelaars.
-
Fietsknooppunt 38