Hanzesteden Fietsroute - 06

  • Type
    Fietsen
  • Afstand
    52,9 km
  • Duur
    3:31
  • Knooppunten
    25
  • Locaties
    4

De mooiste rivier van Nederland leidt je de weg van Deventer, via Hattem naar Zwolle: De IJssel. Landgoederen en (fiets)pontjes zijn onderdeel van deze mooie route. Eindigend in Hanzestad Zwolle met haar creatieve uitblinkers.

Startpunt

De Hanzesteden fietsroute is verdeeld in 8 etappes. Bij de tussen liggende etappes is ieder eindpunt steeds het beginpunt van de volgende etappe. Deze etappe begint bij knooppunt 62 in Deventer en eindigt bij knooppunt 65 in Zwolle.

  1. Fietsknooppunt 62

  2. Hanzestad Deventer

    Hanzestad Deventer

    Deventer: Hanzestad aan de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools en meestal ook iets bourgondisch. Een levendige stad, met grote evenementen zoals het Dickens Festijn en Deventer op Stelten. Een stad met een monumentale sfeer met bovendien een prachtig buitengebied.

  3. Fietsknooppunt 24

  4. Fietsknooppunt 55

  5. Luisterverhaal Diepenveen

    Het jaar 1524 - Diepenveen

    Langs de Hanzesteden Fietsroute zijn 30 luisterverhalen gerealiseerd. Luister hier naar één van de verhalen van Ties Wessels, speelman en sprookspreker.

  6. Fietsknooppunt 60

  7. De IJssellinie

    De IJssellinie

    De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. De linie werd begin jaren '50 aangelegd om een mogelijke Russische opmars een halt toe te roepen of te vertragen.

    Als dit plan uitgevoerd zou worden, werd een 127 kilometer lange en 5 tot 10 kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water gezet. Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond.

  8. Fietsknooppunt 69

  9. Havezate De Haere

    Havezate De Haere

    De Haere wordt voor het eerst genoemd in 1329. Toen was het nog geen havezate, maar een boeren hoeve. De huidige havezate werd gebouwd in 1559. Het huis, met toen nog een U-vorm, is door latere eigenaren flink veranderd. Evenals het landgoed. Sinds 1996 is het eigendom van Stichting IJssellandschap.

    Verscholen in de bossen van het landgoed de Haere in Olst liggen bunkers en kazematten die toebehoren aan één van de omvangrijkste na-oorlogse defensiewerken op Nederlands grondgebied: De IJssellinie. De bunkers zijn gerestaureerd en opnieuw ingericht en te bezichtigen. www.ijssellinie.nl

    Op de benedenverdieping van het kasteel is een prachtige horeca locatie gevestigd. Op openingstijden kunt u genieten van drankjes, gebak en heerlijke lunchgerechten. Vanaf het terras is het genieten van het prachtige uitzicht.

  10. Fietsknooppunt 56

  11. Bökkers Mölle

    Bökkers Mölle

    Een monumentaal icoon op de grens van het dorp en de uiterwaarden. Rond 1782 stond op deze plek een olie- en pelmolen. De windmolen in zijn huidige vorm is in 1895 gebouwd. Op de achtkantige stenen romp werden een houten kap en wieken geplaatst, nadat die in 1866 bij een grote brand waren verwoest.

    In 1938 kwam de molen in bezit van fam. Bökkers, die tot 1993 eigenaar bleef. Er werd tot 1961 op windkracht gemalen. In 1969-72 volgde een grote restauratie waarna de molen weer vol in bedrijf kwam. In 1993 werd de 'Stichting Bökkers Mölle' opgericht en werd de stichting eigenaar van de molen.

    Een grondige restauratie volgde en vanaf 1996 werd er met behulp van vrijwilligers weer gemalen. In 2015 kwam de familie Bökkers terug en startte een bakkerij en proeverij. Sinds april 2019 is Stichting IJssellandschap eigenaar en maalt Bökkers weer in de Bökkers Mölle.

  12. Fietsknooppunt 59

  13. Fietsknooppunt 38

  14. Uitkijktoren en steenfabriek

    Uitkijktoren Fortmond

    Langs de IJssel liggen verschillende oude baksteenfabrieken. In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs de IJssel. Baksteenfabriek Fortmond ligt in het buurtschap Fortmond (gemeente Olst-Wijhe). Hier werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken.

  15. Fietsknooppunt 49

  16. Fietsknooppunt 30

  17. Fietsknooppunt 29

  18. Fietsknooppunt 32

  19. Luisterverhaal Veer Wijhe

    Het jaar 1490 - Veer Wijhe

    Langs de Hanzesteden Fietsroute zijn 30 luisterverhalen gerealiseerd. Luister hier naar één van de verhalen van Ties Wessels, speelman en sprookspreker.

  20. Fietsknooppunt 27

  21. Fietsknooppunt 74

  22. Fietsknooppunt 33

  23. Fietsknooppunt 71

  24. Fietsknooppunt 82

  25. Fietsknooppunt 72

  26. Fietsknooppunt 39

  27. Fietsknooppunt 60

  28. Hattem

    schilderachtig Hattem

    Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand.

  29. Fietsknooppunt 58

  30. Fietsknooppunt 59

  31. Luisterverhaal Hattem

    Het jaar 1514 - Hattem

    Langs de Hanzesteden Fietsroute zijn 30 luisterverhalen gerealiseerd. Luister hier naar één van de verhalen van Ties Wessels, speelman en sprookspreker.

  32. Fiets/voetveer 't Kleine Veer

    Kortste route

    Vanuit Hattem of Zwolle is het mogelijk rivier de IJssel over te steken met een fiets- en voetveer, de Kleine Veer, dat jaarlijks vaart van ca. april tot eind oktober. Een tochtje biedt een mooi uitzicht op de mooiste rivier van Nederland.

  33. Fietsknooppunt 18

  34. Fietsknooppunt 17

  35. Zwolle

    Een en al cultuurhistorie

    Zwolle, cultuurhistorische Hanzestad, ademt een en al cultuur uit. De authentieke gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbustoren en de stervormige stadsgracht zijn kenmerken van de historische cultuur van deze Hanzestad.

  36. Museum De Fundatie

    Museum De Fundatie

    Museum de Fundatie is gevestigd in het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle. De Fundatie is een kunstmuseum met een topcollectie beeldende kunst en aansprekende tentoonstellingen. Het museum wil zijn passie voor de beeldende kunst overbrengen op een groot en breed publiek. Foto Pedro Sluiter

  37. Fietsknooppunt 65