Oranjefietsroute Delden - Diepenheim

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  33,9 km
 • Duur
  2:16
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Via Hengevelde loopt de route naar Diepenheim. De moeder van prins Bernhard, prinses Armgard, bracht haar laatste levensjaren op Kasteel Warmelo (1457) door. Diepenheim is de belangrijkste ‘kastelenregio’ van Overijssel. Ook bekend is het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis.

Startpunt

Startpunt: Knooppunt 76, Langestraat/Markt, Delden

Toegankelijkheid

De route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem, en kan in twee richtingen worden afgelegd.

 1. Fietsknooppunt 76

 2. Stadspomp Delden

  Stadspomp Delden

  In 1894 is op de Markt in Delden een herinneringsmonument geplaatst als dank voor de door baron Van Heeckeren aangelegde waterleiding.

 3. Fietsknooppunt 4

 4. Fietsknooppunt 4

 5. Fietsknooppunt 3

 6. Sint Blasiuskerk Beckum

  Sint Blasiuskerk Beckum

  De huidige kerk werd in de jaren 1936-1938 gebouwd naar een ontwerp van de architect Johannes Sluijmer. Boven de entree staat in een nis het beeld van de heilige Blasius van Sebaste. De bakstenen toren is spaarzaam gedecoreerd. Slechts een nis aan de voorzijde, smalle vensters aan de zuid- en

  noordzijde, vier galmgaten en vier uurwerken onderbreken het strakke gevelpatroon. De toren heeft een vierkantige spits.

 7. Fietsknooppunt 11

 8. Fietsknooppunt 10

 9. Bentelerheide

  Bentelerheide

  De Bentelerheide, ook wel Bentelerhaar genoemd, is een mooi natuurgebied ten zuiden van Bentelo. De heide heeft een oppervlakte van ongeveer 30 hectare en is eigendom van Stichting Twickel.

 10. Fietsknooppunt 12

 11. Fietsknooppunt 12

 12. Fietsknooppunt 9

 13. Fietsknooppunt 9

 14. HH Petrus en Paulus Kerk

  HH Paulus en Petrus Kerk

  De parochie Wegdam werd in 1855 opgericht en de huidige parochiekerk is in 1954 in gebruik genomen.

  De architect heeft hierbij gekozen voor een gebouw dat verwijst naar het verleden door zijn Romaanse hoofdvormen en verstilde soberheid. Tegelijkertijd drukt het de zelfbewuste drang tot overleven

  uit van een parochiegemeenschap die deze kerk beschouwt als symbool van een toekomst die we alleen samen vorm kunnen geven, ook nu de parochie Wegdam onderdeel is van de nieuwe parochie van de Heilige Geest.

 15. Fietsknooppunt 8

 16. Fietsknooppunt 7

 17. Fietsknooppunt 34

 18. Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam is in zijn huidige vorm gebouwd in het midden van de 18e eeuw en behoort tot de bezittingen van het Weldam. Tot 1896 is de havezate bewoond geweest door de familie van Coeverden. Het huis is niet voor publiek toegankelijk en betreden van het voorplein is verboden.

 19. Kasteel Weldam

  Kasteel Weldam

  In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam. In deze periode was het goed eigendom van Wolder van den Weldamme, een leenman van de bisschop van Utrecht. Gedurende enkele eeuwen waren Weldam en havezate Twickel bij veel gelegenheden nauw met elkaar verbonden.

 20. Mauritslaantje

  Mauritslaantje

  In de 16e eeuw verbleef prins Maurits tijdens zijn veldtocht in het Haghuis, om op verhaal te komen en zich voor te bereiden op toekomstige gevechten. De weg, waaraan het Haghuis ligt, heeft daarom de naam "Prinsendijk" gekregen en het verlengde van deze weg wordt het Mauritslaantje genoemd.

 21. Fietsknooppunt 40

 22. Fietsknooppunt 40

 23. Erve Nieuwe Haghuis

  Erve Nieuwe Haghuis

  Geldersch dwarshuis daterend uit 1912 met authentieke keukens en kamers.

 24. Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis

  Openingstijden

  Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.

 25. Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis wordt voor het eerst genoemd in 1457 en is vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck. Zowel het huis als de bijgebouwen worden privé bewoond en zijn niet voor publiek opengesteld. Het landgoed is bijna 200 ha groot en is opengesteld voor wandelaars.