Beleef de IJssel Deventer - Den Nul
-
TypeFietsen
-
Afstand43,8 km
-
Duur2:55
-
Knooppunten20
-
Locaties4
Nederland is kwetsbaar voor overstromingen. Niet alleen vanuit de zee, maar ook vanuit onze rivieren. Die krijgen vaker veel water te verwerken. Daarom geven we de rivieren meer ruimte om het water veilig af te kunnen voeren. Zo werken we aan de veiligheid van ons rivierengebied.
Startpunt
Startpunt: Parkeerterrein De Worp, Worp 12, Deventer
Toegankelijkheid
Vanaf de parkeerplaats (knooppunt 61) volg je knooppunt 14
-
Beleef de IJssel
-
Bolwerksplas en de Worp
Bolwerksplas en de Worp
Beleefplek 8
-
Fietsknooppunt 14
-
Fietsknooppunt 14
-
Hanzestad Deventer
Hanzestad Deventer
Deventer: Hanzestad aan de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools en meestal ook iets bourgondisch. Een levendige stad, met grote evenementen zoals het Dickens Festijn en Deventer op Stelten. Een stad met een monumentale sfeer met bovendien een prachtig buitengebied.
-
Fietsknooppunt 65
-
Fietsknooppunt 65
-
Fietsknooppunt 66
-
Fietsknooppunt 67
-
Fietsknooppunt 69
-
Havezate De Haere
Havezate De Haere
De Haere wordt voor het eerst genoemd in 1329. Toen was het nog geen havezate, maar een boeren hoeve. De huidige havezate werd gebouwd in 1559. Het huis, met toen nog een U-vorm, is door latere eigenaren flink veranderd. Evenals het landgoed. Sinds 1996 is het eigendom van Stichting IJssellandschap.
Verscholen in de bossen van het landgoed de Haere in Olst liggen bunkers en kazematten die toebehoren aan één van de omvangrijkste na-oorlogse defensiewerken op Nederlands grondgebied: De IJssellinie. De bunkers zijn gerestaureerd en opnieuw ingericht en te bezichtigen. www.ijssellinie.nl
Op de benedenverdieping van het kasteel is een prachtige horeca locatie gevestigd. Op openingstijden kunt u genieten van drankjes, gebak en heerlijke lunchgerechten. Vanaf het terras is het genieten van het prachtige uitzicht.
-
Landgoed Hoenlo
Hoofdgebouw Groot Hoenlo
Het hoofdgebouw van het historische landgoed Hoenlo, Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein, recht in de as van de lange oprijlaan. Het landhuis is vermoedelijk in oorsprong 18e-eeuws en ontstaan uit de vergroting van een oudere spieker.
Terzijde van Groot Hoenlo staat Klein Hoenlo, een huis dat ook wel bekendstaat als het 'weduwehuis'. Groot Hoenlo dankt zijn bekendheid o.a. aan Harry Mulisch, die enige tijd in huis Groot Hoenlo woonde. Hier schreef hij zijn meesterwerk 'De ontdekking van de hemel'.
-
Fietsknooppunt 68
-
Fietsknooppunt 74
-
Fietsknooppunt 41
-
Fietsknooppunt 46
-
Infocentrum IJssel Den Nul
Infocentrum Ijssel
Het Infocentrum IJssel Den Nul ligt aan de IJssel en aan de rand van natuurreservaat de Duursche Waarden. In het infocentrum is een vaste expositie te bezichtigen over de waterhuishouding, de cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel. www.infocentrumijssel.nl
-
Dijkaanpassing Olst-Wijhe
Dijkaanpassing Olst-Wijhe
Beleefplek 9
-
Fietsknooppunt 49
-
Uitkijktoren en steenfabriek
Uitkijktoren Fortmond
Langs de IJssel liggen verschillende oude baksteenfabrieken. In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs de IJssel. Baksteenfabriek Fortmond ligt in het buurtschap Fortmond (gemeente Olst-Wijhe). Hier werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken.
-
Fietsknooppunt 38
-
Fietsknooppunt 59
-
Fietsknooppunt 56
-
Fietsknooppunt 56
-
De IJssellinie
De IJssellinie
De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. De linie werd begin jaren '50 aangelegd om een mogelijke Russische opmars een halt toe te roepen of te vertragen.
Als dit plan uitgevoerd zou worden, werd een 127 kilometer lange en 5 tot 10 kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water gezet. Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond.
-
Fietsknooppunt 60
-
Fietsknooppunt 55
-
Fietsknooppunt 24
-
Fietsknooppunt 24