Wandelroute Heeten Noord

  • Type
    Wandelen
  • Afstand
    7,5 km
  • Duur
    1:53
  • Verbrande calorieen
    901 kcal
  • Knooppunten
    5
  • Locaties
    4

Deze wandelroute laat je kennismaken met de mooie (wandel)paden rondom Heeten. De Stichting Wandel- & Fietspaden Heeten e.o heeft 15 km paden gerealiseerd rondom Heeten en zorgt voor het onderhoud hiervan. Geniet tijdens deze wandeling van de mooie afwisselende natuur rondom Heeten.

Startpunt

Start Dorpsplein Heeten. Staande met de rug naar de ingang van het Kulturhus 't Trefpunt LA, vervolgens 1e weg RA de Johannalaan in, einde Johannalaan LA. Volg vanaf hier de rode pijlen van het wandelnetwerk. Blijf de rode pijlen volgen, af en toe wijkt de route iets af van de rode route van het wandelnetwerk om de paden van de Stichting Wandel- & Fietspaden Heeten te volgen. Volg hiervoor de routebeschrijvingen.

Colofon

Deze route is gerealiseerd ism de Stichting Wandelpaden Heeten en Salland Marketing met ondersteuning van de gemeente Raalte. www.wandelpadenheeten.nl

  1. Kulturhus Trefpunt Heeten

    Kulturhus Trefpunt Heeten

    KulturhusTrefpunt Heeten is het dorpshuis van Heeten waar dagelijks diverse activiteiten plaatsvinden "voor Heetenaren, door Heetenaren". Het staat aan de rand van het centraal gelegen dorpsplein. Tevens Germanenkamer met uitleg over het Germaanse verleden van Heeten.

  2. Wandelknooppunt H10

  3. route Lamberts bospad

    Ga op de Veldeggerweg, na het tunneltje, na ong. 130 meter RA het Lamberts bospad in. Aan het eind van het Lamberts bospad weer RA en de Veldeggerweg weer volgen.

  4. Lamberts bospad

    Lamberts bospad

    De naam van dit pad verwijst naar dhr. Jan Coenraad Lamberts uit Deventer, in begin 1800 grootgrondeigenaar in Heeten en bezitter van het bosje waardoor dit pad loopt.

  5. 19. ’t Scheultie.

    't Scheultie

    Ook wel ’t Rooie Scheultie genoemd, verwijzing naar de rode bakstenen en dakpannen. De openbare school werd in 1927 halverwege het huis Schoonheten gebouwd. De reden dat de school op deze plaats is gebouwd is dat in de richting van het landgoed Schoonheten de meeste protestantse gezinnen woonden.

    De gezinnen werden echter kleiner, en het aantal kinderen dat de school bezocht nam drastisch af. Uiteindelijk heeft de school na 58 jaren in 1985 haar deuren gesloten. Tegenwoordig wordt 't Scheultie gebruikt als gemeenschapsgebouw.

  6. Boerspad

    Boerspad

    Deze naam is al vanaf 1300 bekend en is verbonden aan de boerderij van de familie Kortenhorst die nabij het pad woont en werkt.

  7. Wandelknooppunt H12

  8. Huttemanspad

    Huttemanspad

    Dit pad zit niet in deze wandelroute maar is wel een pad van de Stichting Wandel- & Fietspaden Heeten e.o. Dit pad is vernoemd naar een voormalige keuterboer (ong. 1832) van een nabijgelegen boerderij. Hutteman had een groot deel van de grond in de buurt van het huidige pad in eigendom.

  9. Wandelknooppunt H13

  10. Jaagpad

    Jaagpad

    Het Jaagpad begeeft zich grotendeels over het vroegere ‘jaagpad’ langs het kanaal, waar men na de aanleg van het kanaal met trekpaarden over­heen liep om de boten door het kanaal te trekken. Vandaar ook de keuze voor de naam van het pad.

    Het Jaagpad gedeelte vanaf de Veldkampsbrug tot aan de trekpont is in ‘half verharding’ en het deel vanaf de trekpont tot aan het parkeerterrein bij de Derksbrug is als graspad uitgevoerd. Het totale Jaagpad is enkel voor wandelaars bedoeld.

  11. Wandelknooppunt H23

  12. route start zweurninkspad

    Aan het eind van het Jaagpad, bij de Veldkampsbrug, scherp LA het Zweurninkspad in. Pad volgen tot het eind, hier LA de Weseperweg op.

  13. Zweurninkspad

    Zweurninkspad

    De eigenaar van de grond, waar dit pad grotendeels over loopt heet Lorkeers. De naam van de boerderij is 'Klein Zweurnink'. Zweurnink komt van 'Zwaaftink'. Deze familie heeft destijds (ong. 1400) naast hun boerderij (Groot Zwaaftink) een tweede boerderij gebouwd (Klein Zweurnink),

    om daarmee de bestuurskracht van de familie te vergroten.

  14. route start Stevenspad

    Op de Weseperweg, 1e weg RA, Het Wormer. Weg volgen tot huisnummer 19. Tussen huisnummer 19 en 17 RA het Stevenspad op. Aan het eind van het Stevenspad scherp LA, volg de rode pijlen van het wandelnetwerk.

  15. Stevenspad

    Stevenspad

    De oude boerderij van de familie Sybelt - aan de noordwestzijde van de kerk - is aan het begin van de 20e eeuw gekocht door Steven Oostewechel. De familie kreeg al gauw de bijnaam 'Stèam' ( het lijkt Engels, maar alle Heetenaren weten hoe je dit uitspreekt...).

    Nabijgelegen zorgcentrum Stevenskamp is naar Steven Oostewechel genoemd en zo ook ons pad, dat loopt van het Wormer naar de Olthofsteeg.

  16. Wandelknooppunt H10