Olde Maten - Hasselt

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  11,0 km
 • Duur
  2:45
 • Verbrande calorieen
  1322 kcal
 • Knooppunten
  14
 • Locaties
  4

Wandel onder bescherming van beschermheilige Christoffel door een eeuwenoud landschap. Een wandeling met mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, middeleeuwse en moderne polders, rietvelden, moeras en rivieren.

Startpunt

De route start bij het wandelstartpunt op de parkeerplaats bij De Veldschuur, wijkweg 2 in Rouveen. Volg de paarse pijlen via de Wijkweg in noordelijke richting.

 1. Veldschuur Bid en Werk

  Wijkweg 2

  In en rondom De Veldschuur in het natuurgebied “Olde Maten” is altijd wat te doen. Er kan hier heerlijk gewandeld en gefietst worden en genieten van een stuk ongerepte natuur. Veldschuur Bid en Werk: educatief centrum Staatsbos beheer met natuurlijk rustpunt met bankje, moestuin, bakoven.

 2. Wandelknooppunt F41

 3. Mystiek Zwartewatersklooster

  Zwarewatersklooster 11

  Zwartewatersklooster verwijst terug naar een voormalig nonnenklooster. Dat zou gesticht zijn als boetedoening voor de bisschop van Utrecht, die sneuvelde tijdens de Slag bij Ane in 1227. Het verhaal gaat dat bij het buurtschap ook ridders zijn begraven die tijdens die veldslag om het leven kwamen.

 4. Olde Maten

  Zwartewaterskloosterweg 1

  Wie een luchtfoto van de Olde Maten bekijkt ziet wat opmerkelijks. Het landschap bestaat uit lange, smalle stroken die van west naar oost lopen. Op een oude kaart is het nog beter te zien; honderden reepjes. Dit slagenlandschap is uniek in Nederland. En wie nog een beetje geluk heeft ziet een ree.

 5. Wandelknooppunt F45

 6. Uiterwaarden Zwarte Water

  Passage De Velde – N331

  De uiterwaarden zijn een paradijs voor vogels en wandelaars. Vanaf de hooggelegen kronkelende dijken is het zicht prachtig. Binnenschepen glijden over het water voorbij. En wat te denken van de polders en de smalle stroken weide en hooiland van de Olde Maten.

 7. Wandelknooppunt F47

 8. Wandelknooppunt F57

 9. Wandelknooppunt F58

 10. Wandelknooppunt F50

 11. (stok) Oude Stadhuis

  Markt 1

  Stap de late Middeleeuwen binnen: het Oude Stadhuis uit 1550 behoort tot de oudste en best bewaarde raadhuizen van Nederland. In het voormalige bestuurscentrum aan de Markt organiseert de historische vereniging exposities. De sfeer in het gebouw verraadt dat Hasselt lang een belangrijke stad was.

 12. Grote- of Stephanuskerk

  Markt 10

  Het aanzicht van Hasselt wordt gekenmerkt door de Grote of Stephanuskerk. De kerk werd voltooid in 1497 en geniet landelijke bekendheid om zijn goede akoestiek en de prachtige klanken van het Rudolph Knol - orgel.

 13. Wandelknooppunt F52

 14. Wandelknooppunt F53

 15. Kalkovens

  Kalkovenwegje 3, Hasselt

  Al in de middeleeuwen kende men kalkbranderijen. In de kalkovens maakte men uit schelpen kalk. Dit werd gebruikt als metselspecie in de bouw en mest in de landbouw. De gerestaureerde kalkovens zijn nu een uniek industrieel monument.

 16. Wandelknooppunt F54

 17. Wandelknooppunt F66

 18. Wandelknooppunt F67

 19. Wandelknooppunt F68

 20. Wandelknooppunt F46

 21. Wandelknooppunt F40