Cultuur-historische route IJhorst

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  5,3 km
 • Duur
  1:19
 • Verbrande calorieen
  631 kcal
 • Knooppunten
  8
 • Locaties
  4

Deze route is onderdeel van het wandelnetwerk in Staphorst. Langs de route staan 14 panelen met foto’s van het landschap en gebouwen zoals ze er vroeger uit zagen. Je ontdekt meer over de achtergronden en landerijen waar je over wandelt.

Startpunt

De route start bij het wandelstartpunt tegenover Heerenweg 36 in IJhorst. Volg vanaf het startpunt de paarse pijlen van het wandelnetwerk in noordelijke richting.

 1. Centrum IJhorst

  Heerenweg 36

  Het dorp telt ongeveer 1000 inwoners. De plaatsnaam IJhorst is een verbastering van Ywerst. Ywe is een oude benaming voor taxus. Een horst is een (zand)hoogte in een moerassig gebied. De naam zegt dus iets over het oorspronkelijke landschap. In het dialect spreekt men over de Rieverst.

 2. Uitkijktoren IJhorst

  (c) foto Jaco Hoeve

  Vanaf de circa 15 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het Reestdal. De houten constructie zorgt voor een natuurlijke uitstraling die aansluit bij de bomen die de toren omsluiten.

 3. Kerk IJhorst

  Kerkweg 8

  Geen toren, maar een klokkenstoel. De geschiedenis van deze kerk voert terug tot voor 1292. Sinds 1403 staat er bij de kerk een klokkenstoel. Vroeger regelden de klokken het leven in dorpen en steden. Iedere burger herkende de signalen die via de klokken klonken.

 4. Wandelknooppunt Y11

 5. Wandelknooppunt Y12

 6. Wandelknooppunt Y13

 7. Wandelknooppunt Y14

 8. Wandelknooppunt Y28

 9. Wandelknooppunt Y27

 10. Wandelknooppunt Y29

 11. Wandelknooppunt Y10