Grensoverschrijdende Theetuinen fietsroute Zuid

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  74,6 km
 • Duur
  4:58
 • Verbrande calorieen
  3728 kcal
 • Knooppunten
  37
 • Locaties
  4

Deze grensoverschrijdende route door Nederland en Duitsland langs de randen van Enschede, oude smokkelwegen, een groene grensovergang en de Drilandsee bij Gronau. De route kan door de knip ook korter worden gemaakt.

Startpunt

Startpunt: TIP Twekkelo, Twekkelerweg 114, Enschede

Toegankelijkheid

LET OP: Controleer vooraf de openingstijden van de theehuizen en restaurants.

 1. Fietsknooppunt TIP

 2. Fietsknooppunt 30

 3. Theetuin Op 't Oorbeck

  In de theetuin kunt u genieten van een prachtig uitzicht. In de tuin worden diverse soorten thee en koffie, zelfgebakken taart, high tea's, broodjes en hartigheden geserveerd.

 4. Erve Kwinkeler

  Erve Kwinkeler

  Voor de komst van de industrie bestond Boekelo uit enkele grote boerderijen en een havezate. Erve Kwinkeler is een fraai voorbeeld van een grote en voorname Twentse boerderij. Ziet u aan de voorkant het gevelteken? De geveltekens bevatten symbolen die de have en het goed van de boer beschermden.

 5. Zouthuisje

  Zouthuisje

  Een zouttoren is een inrichting om zout uit de ondergrond te halen. De ontdekking van het steenzout was eigenlijk toevallig, aangezien men in de regio boorde voor een nieuwe waterput. Dit gebeurde in 1887 in Twickel (Overijssel). Het moet een bijzondere vondst geweest zijn in die tijd.

 6. Fietsknooppunt 38

 7. Fietsknooppunt 37

 8. Fietsknooppunt 36

 9. Theetuin D' Oale Zessprong

  Je kunt in deze theetuin in Usselo in de lente en zomer terecht voor een heerlijk kopje thee. Geniet van huisgebakken zoete en hartige lekkernijen of kies voor een afternoon tea, een etagère met allerlei lekkers.

 10. Fietsknooppunt 35

 11. Fietsknooppunt 40

 12. Fietsknooppunt 42

 13. Fietsknooppunt 11

 14. Theetuin Schuif 's aan

  Op een steenworp afstand van het centrum van Enschede vind je de seizoens theetuin "Schuif 's aan" op erve het Honhof. In de landelijk gelegen tuin kun je heerlijk genieten van een kopje thee of koffie met huisgemaakte lekkernijen.

 15. Theetuin Ik & Mijn Moeder

  Theetuin Ik & Mijn Moeder

  In deze theetuin zijn diverse bijzondere hoekjes ingericht, waar je in alle rust kunt genieten van een kopje thee, koffie, cappuccino of fris met een stuk huisgemaakt gebak of een heerlijk broodje.

 16. Verkorte Theetuinenroute

  Voor de verkorte route volg vanaf hier knooppunt 7 - 5 - 2

 17. Fietsknooppunt 8

 18. Fietsknooppunt 9

 19. Fietsknooppunt 89

 20. Fietsknooppunt 86

 21. Fietsknooppunt 88

 22. Wasserlabyrinth Gronau

  Wasserlabyrinth Gronau

  Dit park is ontworpen voor de Landesgartenschau 2003. Het thema in het hele park is: water. Er zijn grachten getrokken en individuele eilanden gecreëerd, elk met een eigen ontwerp. Hier vind je in de directe nabijheid piraten- en bosspeeltuin, de piramide, het waterlabyrint,

  de tuin en het watereiland, alles gescheiden door romantische waterlopen.

 23. Fietsknooppunt 87

 24. Drilandmuseum

  Drilandmuseum

  In de resterende toren van het oude stadhuis, dat in de tweede wereldoorlog werd verwoest, begeeft zich het Driland Museum van de stad Gronau. Het museum biedt de mogelijkheid om kennis te maken met de bijzonderheden van deze stad en regionale geschiedenis.

 25. Fietsknooppunt 53

 26. Fietsknooppunt 52

 27. Dubbeleweg

  Dubbeleweg

  Hier liggen twee wegen naast elkaar met in het midden de sloot als grens tussen Nederland en Duitsland. De Dubbeleweg is als het ware een echte smokkelweg geweest.

 28. Fietsknooppunt 5

 29. Drilandsee

  Drilandsee

  De Drilandsee is een meer dat in de jaren '80 kunstmatig is aangelegd om de vrijetijdsactiviteiten van de regio te verbeteren. De naam is gebaseerd op de eeuwenoude veldnaam Driland. De grens tussen Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen loopt een paar meter ten noorden van het meer,

  de grens tussen Duitsland en Nederland zo'n 200 meter naar het westen.

 30. Hotel-Restaurant Seeblick

  Of het nu gaat om het ontbijt in het restaurant met uitzicht op het meer, voor een pauze midden in de natuur of voor een bijzonder feestelijke gelegenheid - wij heten u van harte welkom in Hotel Seeblick. Kijk rond, ontdek duizenden manieren om van de Dreiländersee te genieten en bezoek ons.

 31. Fietsknooppunt 2

 32. Fietsknooppunt 80

 33. Fietsknooppunt 43

 34. Fietsknooppunt 48

 35. Fietsknooppunt 47

 36. Fietsknooppunt 45

 37. Fietsknooppunt 44

 38. Gerardus Majella Park

  Gerardus Majella Park

  Het park wil een spirituele brug slaan tussen het verre verleden, tussen het “vroeger” toen het park op de heidegrond werd aangelegd en de moderne mens nu. Tussen alle gezindten, tussen mensen op zoek. Het park wil door het jaar heen een rustpunt zijn met een spirituele beleving in symbolen en

  moderne kunstwerken. Een brug tussen de natuur en de mens die daarin leeft. Tevens wil het park meerdere passende mogelijkheden bieden op cultureel gebied.

 39. Fietsknooppunt 15

 40. De Zoekerschool

  De Zoekerschool

  Aan het eind van de 19e eeuw startte de school met vier leslokalen. Kinderen uit Overdinkel gingen hier naar school. De school werd in 1934 gesloten omdat er te weinig leerlingen waren. In de loop der jaren werd het bewoond door gezinnen en bedrijfjes en in de oorlog zelfs door de Duitse bezetter.

 41. Fietsknooppunt 4

 42. Fietsknooppunt 16

 43. Fietsknooppunt 3

 44. Fietsknooppunt 2

 45. Landhuis Hooge Boekel

  Landhuis Hooge Boekel

  Landhuis uit 1925 van de familie van Heek ontworpen door de gebroeders van Nieuwkerken. Het landhuis is een streng symmetrisch huis, behalve de aanbouw aan de rechterkant. Het hele huis is omgeven door terrassen met balustraden, waarmee de rijkdom van de familie Van Heek werd benadrukt.

 46. Fietsknooppunt 1

 47. Lonneker Molen

  Lonneker Molen

  De Lonneker Molen is in de jaren 1850-1851 door B.W. Blijdenstein laten bouwen als beltmolen. Het bewijs zie je in de windwijzer: zijn initialen en jaartal. De Lonneker Molen is een heel bijzondere molen. Het is in ons land de enige gemetselde molen waarvan de bakstenen romp voorzien is van riet.

 48. Fietsknooppunt 27

 49. Theehuis Sprakel in 't bos

  Theetuin Sprakel in 't bos

  Voorzien van een prachtig gelegen terras en een sfeervol ingerichte ruimte is het theehuis een heerlijke plek om even tot rust te komen onder het genot van een lunch of een uitgebreide Tea.

 50. Fietsknooppunt 23

 51. Fietsknooppunt 24

 52. Fietsknooppunt 31

 53. Kristalbad

  Kristalbad

  Het Kristalbad is een uniek gebied tussen Enschede en Hengelo. Het Kristalbad heeft drie verschillende functies: het is een waterbergings-, waterzuiverings- en recreatiegebied.

 54. Fietsknooppunt 53

 55. Fietsknooppunt 32