Glaskunstroute, lus Zuid

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  47,6 km
 • Duur
  3:10
 • Knooppunten
  21
 • Locaties
  4

Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. In elk dorp in de gemeente Tubbergen staat een glaskunstwerk. Daarnaast staan er langs deze mooie route door het Twentse landschap nog diverse andere glaskunstwerken. De volledige route is zo’n 118 kilometer, vandaar dat de route is opgedeeld in 3 lussen.

Startpunt

De 3 lussen hebben elk een lengte van ongeveer 40 kilometer. Uiteraard kunt u ook twee lussen met elkaar combineren. De lussen hebben de namen van de windstreken gekregen zodat u al ongeveer weet in welk deel u van de gemeente Tubbergen zich bevindt. Elke lus start en eindigt in het centrum van Tubbergen, Raadhuisplein 4 bij knooppunt 21.

 1. Glaskunst Fijn dat je er bent

  Fijn dat je er bent

  Door Desiree Groet Koerkamp

 2. Glaskunst An Plain Air

  Van Diego Semprun Nicolas

  Net zoals eerder de werken voor Albergen en Harbrinkhoek is het Glaskunstwerk voor het centrum Tubbergen een gebrandschilderd paneel dat in de open lucht kan worden tentoongesteld. Dit door een stalen frame en het glas in thermopane erin te monteren.

  De afbeelding die er op staat is het Klassieke van Tubbergen in een eigentijdse jas te vangen:

  Het Schaapman beeld dat men het eerste ziet als men de kern nadert vanuit Almelo, de twee kerken en de Eeshof om het monumentale uit te beelden. Dit is gevat in een kleurrijke compositie van vrije vormen.

  Klassiek en eigentijds tegelijk, dit vind ik Tubbergen goed beschrijven.

 3. Glaskunst Verbinding

  Verbinding

  Dit kunstobject heeft verbinding als thema. Verbinding maakt een dorp sterk in samenwerking, samen bouwen aan de toekomst. Deze kracht van verbinding zorgt ervoor dat zeer veel eng rote evenementen en daadkracht tot stand komen waardoor de gemeente tubbergen zich op de kaart kan zetten.

  De cirkel is via blokjes en variërende kleur weergeven, dit staat voor de bewoners van Tubbergen die ieder vanuit zijn eigen talenten en karakter werkt aan deze verbinding. De rode draad verbindt de twee helften en maakt het tot een cirkel: deze cirkel vertaald het ‘deur Mekaar, Veur mekaar’ waarin

  elke kern in de gemeente Tubbergen zich herkennen zal. De transparante delen vertalen de vele opstapmogelijkheden om deel te nemen aan deze verbinding. Dit kunstobject is vervaardigd door glaskunstenares Ellen Kleine Schaars. Zij heeft aan de Pastoor Bloemenstraat 6 haar eigen galerie en galerietuin

 4. Fietsknooppunt 39

 5. Fietsknooppunt 40

 6. Perles Art

  Perles Art

  Perles Art is een prachtig glasatelier. Je kan hier terecht voor leuke glaskralenworkshops of woon bijvoorbeeld gratis een glasblaas-demonstratie bij! Haar verfijnde glaskunstwerkjes en glassieraden zijn hier te koop. Paula heet je van harte welkom in haar behaaglijke en gezellige glasatelier!

 7. Kunstglas The Spy Who Loves Me

  The Spy Who Loves Me

  De V is het symbool voor een verre vliegende vogel. Churchill maakte met handgebaar V de vrede (victory) bekend. In de tijd van steeds meer afnemende anonimiteit valt er van alles tot in detail te bekijken, denk aan Google earth.

  Maar ook aan de Stealth bommenwerpers die ongezien blijven op de radar. Spionnen alom. The Spy van Myriam Knol is een vredelievende spion die teder een glazen vis meevoert.

 8. Fietsknooppunt 41

 9. Fietsknooppunt 48

 10. Fietsknooppunt 75

 11. Fietsknooppunt 45

 12. Fietsknooppunt 74

 13. Fietsknooppunt 44

 14. Glaskunst Vis

  Vis

  De vis bestaat uit 5 verschillende segmenten. Deze zijn opgebouwd uit 4 lagen helder, blank gesmolten en over een mal gebogen glas. De sokkel voegt hieraan een graat impressie toe. De vis van Kim ten Oever vertelt een transparante waterwereld.

  Het glas geeft de kijker een rustige adempauze. Beeld en materiaal vormen samen één verhaal.

 15. Glaskunst Koraal

  Koraal

  Water in al zijn schoonheid, zacht, verwoestend. Essentieel onderdeel voor al wat leeft. Karin Wijnand gebruikt weinig kleur in haar werk. Juist het blanke, transparante vertelt het verhaal en is de weerspiegeling van haar ziel.

 16. Fietsknooppunt 81

 17. Fietsknooppunt 58

 18. Fietsknooppunt 23

 19. Fietsknooppunt 57

 20. Fietsknooppunt 56

 21. Fietsknooppunt 55

 22. Fietsknooppunt 53

 23. Fietsknooppunt 11

 24. Fietsknooppunt 18

 25. Fietsknooppunt 1

 26. Fietsknooppunt 22

 27. Fietsknooppunt 20

 28. Glaskunst Kroezeboom

  Kroezeboom

  De kunstenaars maakten dit werk op basis van een surrealistisch tekenspel. De eerste kunstenaar tekent een vorm die eindigt in minimaal 2 lijnen. Alleen deze lijnen zijn zichtbaar voor de 2e kunstenaar die verder tekent etc.

 29. Glaskunst: Lummels

  Lummels

  Marja van Elsberg werkt met een veelheid aan materialen, van papier tot staal. Haar werken zijn vrijwel altijd thematisch. De vaak grote stenen en metalen kunstwerken vragen om aangeraakt te worden. Oorspronkelijk stonden de 9 beelden uit cortenstaal en roestvrijstaal met een ‘brein’ van glas binnen

  en buiten het schoolgebouw in drie groepen van drie beelden. Ze moesten buiten (het schoolplein) verbinden met binnen (de school zelf), een reflectie. Buiten zijn de lummels groot en kan de leerling zich er klein bij voelen; binnen is de leerling groter en kan hij zich veilig voelen bij de kleinere

  lummels. In de realiteit, zie je de lummels, de leerlingen, als het ware de school uit groeien. De reflectie krijgt nog meer nadruk door de beelden een slagschaduw in tegels te geven. Een kuiltje in de schaduw geeft de plek van het ‘brein’ aan en dit kan gebruikt worden als knikkerkuil, als asbak.

 30. Fietsknooppunt 21