Verrassende routes

4x inspiratie voor droomroutes met de camper

 • Geschreven door Bertine
 • 3 minuten opladen
 • 3854 x bekeken

Raampje open, wind in je haar en go… Op pad met de camper betekent vrijheid om te gaan waar en wanneer je wilt. Wakker worden op de uiterwaarden? In het bos of in de stad? Het maakt niet uit. Je bent overal thuis en kunt op bijna elke camping terecht. Het leuke is dat je voor dat echte ‘vanlife’ gevoel helemaal niet ver hoeft te rijden. Hieronder vind je wat inspiratie voor een waanzinnig weekend of weekje weg.

 1. Rondje over grenzen

  De Hamalandroute is een bestaande ANWB route van 250 km. Pak hem op in Markelo of Haaksbergen. Daarna hoef je alleen nog maar de 6-kantige bordjes te volgen die je door het Duitse Münsterland en de fraaie Achterhoek leiden. Langs bossen, beekjes en vaak Saksische boerderijen. Vernoemd naar de Saksen die hier rond de 7e eeuw leefden. Eenmaal over de grens lijk je juist in de middeleeuwen te belanden. Bijna elk stadje heeft nog wel een landhuis of kasteel uit die tijd.

 2. De Overijsselse Vecht

  Start je reis aan de bron van dit prachtige riviertje: een verstilde slotgracht van een Duits kasteel in Darfeld. Kronkel mee omhoog naar steden als Schüttorf, Nordhorn en Emlichheim. Bij Hardenberg steek je de grens weer over. Via het glooiende Vechtdal, over dromerige landgoederen en langs kastelen rij je via Ommen en Vilsteren richting Zwolle. Daar mondt de Vecht uit in het Zwarte Water. Tip: koop je eten bij boerderijwinkels langs de route en proef de streek waar je door rijdt!

 3. Feestelijke Hanze route

  Toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren, lagen de belangrijkste handelssteden aan de IJssel. De rijkdom van toen herken je nog altijd in deze negen Hanzesteden. Grootse herenhuizen, hoge pakhuizen en historische havens. Je boft want in 2023 vieren we het 800-jarig bestaan van de Hanzeperiode en bruist elke Hanzestad net iets meer dan anders. Start in Doesburg en volg de IJssel stroomafwaarts naar Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt en Kampen waar de rivier uitmondt in het IJsselmeer. Via Elburg en Harderwijk zak je langs de Randmeren weer af.

 4. Acht landschappen in één week

  Natuurliefhebbers opgelet. Wist je dat Overijssel maar liefst 8 verschillende soorten landschappen heeft? En dat je ze allemaal in een week kunt beleven? Wandelen bijvoorbeeld in een indrukwekkend woestijnachtig landschap, varen in een verlaten moeras of een berg beklimmen. Het kan allemaal. Vergeet je wandelschoenen en fietsen dus niet. Zeker weten dat je na dit weekje de verschillen herkent tussen hoog- en laagveen. Tussen rivieren- en zeekleilandschap. Tussen een lieflijk kleinschalig boerenlandschap en een ruig en stoer stuwwallandschap.