Doe-tips

4 redenen om ’s ochtends vroeg op de fiets te stappen

  • 3 minuten opladen
  • 6597 x bekeken

De zon komt op in het Oosten; de perfecte plek dus om in alle vroegte te gaan wielrennen of mountainbiken. Lig je nog lekker in je bed? Ben je niet zo’n ochtendmens? Wij geven je 4 redenen om tóch vroeg uit de veren te komen en op de fiets te stappen.

Je stapt uit bed, neemt een douche, maakt snel een ontbijt. Rond acht uur trek je de deur achter je dicht – op naar je werk. Ziet de ochtend er bij jou ongeveer zo uit? Prima natuurlijk, maar wij willen je enthousiast maken om vroeger uit de veren te gaan en je racefiets of mountainbike te pakken. Dit zijn 4 redenen om in alle vroegte de fiets op te gaan:

1. Verlaten wegen

Open wegen, gouden lichtstralen, jij en je fiets veroveren een klim of afdaling. Jij bepaalt de route en snelheid. Minder verkeer, betekent minder stress tijdens je rit. Het gevoel van isolement brengt je zelfs in de zen-modus. Er is niets anders dan het rubber van je banden dat over de weg rolt. Het is zelfs zo vroeg dat de vogels nog moeten ontwaken! En wanneer je in het oosten van Nederland woont, heeft een ochtendrit onbeperkte mogelijkheden en cross je met gemak buiten de gebaande paden.

Bekijk Hoe Erben Wennemars en Rob Harmeling een nieuwe route ontdekken in Weerribben-Wieden

2. Lagere temperatuur

Tijdens de zomer kan rijden in de hitte bijna ondraaglijk worden. Dat zuchtje wind, daar schiet je niet veel meer mee op. Vroege ochtenden zijn dan een uitkomst: je vermijdt een bak zon en een zonnesteek, maar kunt wel genieten van de eerste, zachte stralen.

3. De schoonheid

De zon glurend boven de horizon, de hemel die paars, roze, rood, oranje geel en dan blauw kleurt … Voor de vroege fietser heeft de natuur een speciale regenboog! En terwijl jij al uit de veren bent, zijn de akkers en velden nog gewikkeld in hun ochtenddeken. Tijdens je tocht zie je de natuur veranderen. De eerste stralen licht over de weilanden, het met dauw doordrenkte gras, de vogels die beginnen te zingen, de mist die langzaam opstijgt. Daar kan geen natuurfilm tegenop.

4. Goede start van de dag

Een fietstocht in de vroege ochtend geeft je meer energie dan een bak koffie. Maak in de ochtend tijd voor jezelf, want dat geeft je de rest van de dag een relaxed gevoel. Wacht je tot het einde van de dag, dan is de kans groter dat je een reden vindt om helemaal niet meer op de fiets te springen. Je moet overwerken, de kinderen staan te springen om eten, vrienden komen onverwachts langs, je bent te moe na een lange werkdag … Zonde! In de ochtend vind je veel makkelijker tijd voor een rit, dan ’s avonds, wanneer het spits is in huis en op de weg.

Meer lezen? Check onze pagina’s over mountainbiken en wielrennen.