5 voedingstips om optimaal te presteren op de fiets

  • 4 minuten opladen
  • 3386 x bekeken

Fiets je langere afstanden? Niet alleen je fiets is dan je beste vriend, ook gezonde voeding mag niet ontbreken. Sterker nog: je lijf snakt ernaar, zodat het optimaal kan presteren. En dat betekent niet dat je willekeurig iets uit de voorraadkast grist. Het is tijd voor leesvoer over fietsvoer.

Lang werd gedacht dat een bord pasta het beste menu was om een topprestatie te leveren. Maar nee, zo eenzijdig hoeft je maaltijd echt niet te zijn. Variatie is zelfs beter. Waarom? En hoe ziet ‘variatie’ er uit?

Goed fietsen? Goede voeding!

Eet en drink je te weinig, dan is de kans groot dat je de man met de hamer tegenkomt. Voeding dient namelijk als brandstof voor je sportieve tocht. Die brandstof bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Waar koolhydraten snelle energie leveren, zorgen eiwitten juist voor het herstel en de opbouw van spieren en weefsels. Vetten zijn op hun beurt belangrijk voor de opbouw van cellen. Verwen je je lichaam met goede voeding, dan zorgt dat voor betere prestaties, minder blessures, een sneller herstel en minder schommelingen in de energiebalans.

5 voedingstips voor een sportieve fietstocht

Eten is dus belangrijk tijdens een sportieve fietstour, maar je lichaam heeft niet altijd behoefte aan dezelfde soort brandstof. Zo haal je het meeste uit een dagje fietsen:

* 1. Onthoud: het ontbijt geeft je dag een kickstart

Spring je in de ochtend op de fiets? Zet langzame koolhydraten, een eiwitbron en een stuk fruit of groente op het menu. Vooral voor die koolhydraten mag je vechten; koolhydraten zijn de meest directe vorm van energie. En ja, dat mogen ook best volkoren pannenkoeken zijn. Volkorenpasta, zilvervliesrijst en aardappelen zijn ook goede leveranciers van koolhydraten.

* 2. Neem koolhydraten mee

Zit je langer dan een uur op je zadel, dan hunkert je lijf naar extra koolhydraten. De gemakkelijkste manier om je lijf hiervan te voorzien is met sportdranken, -repen en -gels. Niet zo van de pakjes en zakjes? Eet dan een banaan of wat gedroogd fruit. Overdrijf overigens niet. Stop je je vol met repen en gels, dan vraagt dat alleen maar energie. Je lijf kan slechts 60 gram koolhydraten per uur verteren. Met een kleine snack per uur – denk aan een halve banaan of een halve energiereep - krijg je genoeg koolhydraten binnen.

* 3. Help je lichaam te zweten

Van te weinig drinken wordt je lichaam nooit vrolijk, laat staan als je je gaat inspannen. Zeker als beginnende fietser zweet je vaak veel, waardoor uitdroging op de loer ligt. Bovendien kan te weinig vloeistof in je bloed ervoor zorgen dat je moe wordt. Drink dus zeker een halve liter voor je op de racefiets of mountainbike springt.

* 4. Kies voor lichtgewicht

Ga je fietsen, dan zijn niet alleen de heuvels, glibberige modderpaden en single tracks een uitdaging. Ook het binnenkrijgen van ‘vast’ voedsel is geen makkie op de fiets. Eerlijk is eerlijk, repen openen is een gedoe en trek heb je vaak niet. En eten verteren is ook nog eens een stuk lastiger voor je lijf als je in beweging bent. Wees slim: kies licht eten op de fiets. Ga voor een reep met gedroogd fruit, noten en zaden. Tip: knip voor het fietsen het bovenste stukje van de verpakking af. Snijd de reep alvast in stukjes en stop ze terug in de verpakking.

* 5. Kom maar op met die energie

Klaar met je fietstoer? Dan is het je prioriteit om de verbruikte energie aan te vullen. Voeg veel groenten en eiwitten toe aan je maaltijd om de spierweefsels te helpen met herstellen. En vergeet ook nu de koolhydraten niet. En: drink voldoende!

Meer lezen? Check onze pagina’s over mountainbiken en wielrennen.

hydratatie
hydratatie