Verrassende routes

De 6 belevingsroutes die verrassen

 • Geschreven door Bertine
 • 3 minuten opladen
 • 5739 x bekeken

Op de fiets leg je zo’n vijftien kilometer per uur af. Dat is snel genoeg om een leuke afstand af te leggen en langzaam genoeg om je onderweg te kunnen verwonderen. Want: waarom staat juist daar een kasteel? Wat gebeurde er vroeger op deze plek of achter die prachtige gevel? Een antwoord op die vragen krijg je tijdens onze zogenaamde belevingsroutes. Daarin ontdek je onderweg nét wat meer. We selecteerden 6 routes die zo’n twee à drie uur in beslag nemen. Heb je onderweg lekker veel tijd om af te stappen. Let op: het zijn allemaal fietsknooppunten routes. Je kunt dus ook op een andere plek starten.

 1. 6

  Heerlijke IJsseldelta Mastenbroek - 31 km rondje vanuit Kampen

  De uitdrukking ‘uit de klei getrokken’ geldt zeker voor de oer-Hollandse weerman Jan Pelleboer en kruidenvrouw Klazien uit Zalk die in deze polder opgroeiden. De vruchtbare rivierklei zorgt nog altijd voor overvloed: voor verse eieren, echte weidekaas en volrijpe tomaten bijvoorbeeld. Fietstassen mee dus! Tip: proef bij het veerhuis in Zalk een huisgemaakte gevulde koek.

 2. 5

  Lutterzand - 30 km rondje vanuit Denekamp

  Het Lutterzand is niet voor niets de naamgever van deze route: dit aardkundig monument bestaat uit imposante heidevelden, zandverstuivingen, jeneverbessen en prachtige bossen. Dwars door het glooiende landschap stroomt – altijd kristalhelder en sprankelend - het riviertje de Dinkel. Maar er is nog veel meer: en dan hebben we het niet alleen over de spannende smokkelverhalen langs deze route.

 3. 4

  Van kasteel De Haere via Nieuw Sion - 30 km rondje vanuit Olst

  Een heerlijke route door bossen, langs eigentijdse landhuizen en een inspirerend klooster. Inspirerend? Jazeker, ook als je niet gelooft is Nieuw Sion een mooie verstilde plek met tuinen, een bierbrouwerij en een mooi terras. Proef de zelfgemaakte taarten. Het prachtig gelegen Hotel Gaia is uniek in zijn soort en moet je net als kasteel de Haere een keer meegemaakt hebben.

 4. 3

  Giethoorn – Blokzijl 40 km rondje vanuit Giethoorn

  Vanuit waterdorp Giethoorn rijd je over smalle paden en houten bruggetjes het dorp uit. Al snel verandert het landschap en fiets je tussen rietlanden en moerasbossen. Bij Jonen wacht het pontje. In Vollenhove, een oud vissersdorpje aan de voormalige Zuiderzee, smaakt een visje precies zoals het hoort. Via Sint Jansklooster en Belt Schutsloot fiets je over de Belterwijdte voldaan en verwonderd weer terug.

 5. 2

  Fietsen naar de Lemelerberg - 39 km rondje vanuit Hellendoorn

  Pas op voor overstekende schaapskuddes! Zonder hen zouden de flanken van de Lemelerberg er heel anders uitzien. Die naam is overigens niet correct. Eigenlijk is het een 44-meter hoge stuwwal die in de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Na dit ruige on-Nederlandse landschap volgen de lieflijke oevers van de Regge. Die brengen je vanzelf bij de boomgaard van Landgoed Schuilenburg waar je iets lekkers kunt eten en drinken.

 6. 1

  Achter de luiken van Heino - 38 km rondje vanuit Heino

  Eeuwenoude landgoederen zijn er genoeg in de buurt van Heino. De ene gevel nog mooier dan de andere. Wist je dat de lengte van de oprijlaan vroeger als statussymbool diende? Tijdens deze landgoederenroute maak je kennis met de smeuïge en soms spannende verhalen die zich achter de pronkerige gevels afspeelden.

Toon meer verhalen

Ook interessant