Verrassende routes

Laad je e-bike en jezelf op

  • 6 minuten opladen
  • 813 x bekeken

Een voordeel van een elektrische fiets is dat je lange afstanden kunt afleggen of kunt fietsen met veel wind, zonder erg moe te worden. Alleen dat opladen … Gelukkig zijn er in Overijssel tientallen oplaadpunten voor je elektrische fiets die ook voor de fietser de perfecte oplaadplek zijn. Bij deze oplaadpunten tapt je e-bike stroom en eet jij een bammetje, drink je een kop koffie of lees je een boek. Kom op adem en voor je het weet is je fiets weer opgeladen.

In Overijssel vind je tientallen oplaadpunten voor je e-bike. Win-winsituatie: de meeste oplaadpunten bevinden zich bij een horecagelegenheid. Een stop bij een oplaadpunt is dus niet alleen goed voor je fiets, maar ook voor jou! Het leuke van al die oplaadpunten in Overijssel: ze zijn allemaal anders.

Opladen is … even de benen strekken

Flink gefietst? Tijd om de e-bike op te laden en ... even de benen te strekken! Zo kun je bij Hotel Restaurant Het Ros van Twente een korte wandeling maken in het grote park met vijver, kruidentuin en fruitboomgaard en loop je bij Rustpunt Randerhoeve langs de oude IJsselvallei, terwijl je een heerlijk ijsje eet. Fiets je de Kikkerroute of de 4 Kerken Dorpenroute, dan kom je ook langs dit oplaadpunt. Ook bij Theeschenkerij Erve Ramaker kun je terecht voor het opladen van je e-bike, een kop koffie of thee en een korte wandeling.

Opladen is ... onderuit zakken

Snak je juist naar een stoel of bank om je benen even écht rust te geven? Dat kan natuurlijk ook. En bij sommige oplaadpunten is uitrusten echt heerlijk comfortabel. Bij Natuurcamping De Lemeler Esch lees je bijvoorbeeld een boek uit de boekenkast terwijl je e-bike oplaadt. (Bestel ook een stukje huisgemaakte taart - smullen!) Ben je naar Kampereiland gefietst, ga dan naar Museumboerderij ERF 29. Terwijl je e-bike bij het oplaadpunt staat, kijk jij met een kop koffie in je hand een film over de boerderij en het Kampereiland.

Opladen is ... deinen op het water

Misschien ben je naast een fietser ook dol op water. Logisch, want dat gekabbel en geglinster is een prachtig gezicht en ook heel rustgevend. In Overijssel zijn er ook veel oplaadpunten voor je e-bike langs het water. Bij café-restaurant Sluiszicht in het noorden van Overijssel geniet je van een ijskoud biertje of sapje, terwijl de boten vlak langs je tafel varen. Meer water? Ga dan met je fiets op de EcoWaterLiner en vaar zo van Blokzijl naar Giethoorn.

Opladen is ... de fietstassen vullen

Ga je fietsen in Overijssel, vergeet dan niet de fietstassen. Overal op de route kom je namelijk brocante en lekkere streekproducten tegen. Zo kun je bij Theeschenkerij Erve Ramaker snuffelen tussen het brocante dat staat uitgestald. En ja, ook hier kun je weer je e-bike opladen en jezelf trakteren op een drankje. In het buitengebied van Olst vind je nog zo’n leuke plek: het milieuvriendelijke fruitbedrijf van de familie Van Vilsteren. Hap hier in een lekkere knapperige appel die zo uit de automaat komt rollen en snuffel door het schattige winkeltje. In het kleine dorpje Heeten, vlakbij Raalte, is de kans ook groot dat je iets lekkers kunt kopen langs de weg. Of laad je e-bike op aan het dorpsplein en plof zelf bij café-restaurant De Molenhoek neer.

Bereid je voor

Ga je fietsen in Overijssel met je e-bike en wil je zeker weten dat je niet midden in een weiland stil komt te staan? Download dan een applicatie op je telefoon met een overzicht van alle oplaadpunten, zet thuis alvast een route uit en noteer de oplaadpunten die je onderweg tegenkomt. Je kunt natuurlijk ook een fietskaart kopen met daarop de aangegeven oplaadpunten, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Het groene Twente en waterrijke Weerribben

Een van de voordelen van een e-bike is dat je langere afstanden kunt fietsen. Zestig kilometer? Appeltje eitje! Dat maakt dat je van nog meer uitzichten en bezienswaardigheden kunt genieten. Het unieke aan Overijssel is dat je acht verschillende landschappen kunt ontdekken: zo fiets je van de bloeiende heidevelden in Salland naar de open meren en grote rietvelden van de Weerribben.

Of je toert van de slingerende IJssel naar het groene Twente. Nergens anders in Nederland vind je zo’n diversiteit aan natuur als in Overijssel. De e-bike biedt je de mogelijkheid om grote delen van deze provincie te verkennen.

Kom maar op met die heuvels!

Je zou het niet verwachten, maar ook in Overijssel moet je soms behoorlijk klimmen met de fiets. Gelukkig snakt een stalen e-bike-ros naar heuvels. Sterker nog: je kunt de Lemelerberg op fietsen terwijl je een liedje zingt, om je heen kijkt én geniet van de buizerd die voorbij vliegt. Genieten! Tegenwind? Kom maar op met die frisse lucht!

Omdat je met minder inspanning verder komt, kun je een betere blik werpen op de stoere natuur. Grote kans dat je er dan snel achter komt dat Overijssel een ingewikkeld geweven natuurlijk tapijt is; de verschillende landschappen gaan prachtig in elkaar over.

St(r)oom afblazen

Het mooie Overijssel doet je ernaar hunkeren om stil te staan. Door regelmatig af te stappen, word je beloond met de stilte van de Holtenberg, de zingende vogels in de uiterwaarden van de IJssel, de zon die reflecteert in de Vecht en de heldergroene weilanden in Twente. Onderweg zijn er ook voldoende locaties om even uit te rusten. Voor jou én jouw e-bike.

Want niet alleen jouw e-bike heeft af en toe een oplaadpunt nodig, ook jij verdient rustpunten om op adem te komen en op te laden. Geef je geest een mini-break in een van de restaurants met streekproducten. Zo is bij Schapenboerderij de Vreugdehoeve, vlakbij Zwolle, zelfs het ijs van schapenmelk. Maar er zijn ook fijne rustpunten (alleen Salland telt er al ruim 60), zoals Het Jachthuis in De Zande en Noorderrand op Kampereiland. Hier kun je genieten van een bakje koffie of thee. Ook leuk: pluk in de zomer je eigen bakje aardbeien bij RozemArrie in Arriën, dichtbij Ommen.

Stippel je fietsroute uit

In de fietsregio’s Salland, Vechtdal, Twente, IJsseldelta en Weerribben-Wieden vind je altijd een fietsroute die zorgt voor een glimlach op jouw gezicht, sterke spieren en een gezonde blos. Van smaakfietsroutes tot meerdaagse fietsroutes; Overijssel kent een groot fietsroutenetwerk. Ook leuk: stippel je eigen fietsroute uit met de fietsknooppuntenkaart.