Doe-tips

Fiets klaar voor zomer

  • 3 minuten opladen
  • 2861 x bekeken

Je merkt het aan alles: de zomer staat voor de deur. De dagen worden langer en warmer. We hebben lang genoeg binnen gezeten, het is tijd om naar buiten te gaan! Tijd om de fiets te pakken en te genieten van het buitenleven. Van de bloeiende bomen, van de boeren die voor het eerst het gras van het land halen, van de gevulde terrasjes in de stad. Maar voordat we op de fiets springen zorgen we dat niet allen wij, maar ook onze elektrische fiets klaar is voor de zomer!

Fietsplezier valt en staat met goed onderhoud van je fiets. Vooral na de winter, een periode dat een fiets weinig gebruikt is, of juist barre tijden heeft beleefd door het vele strooizout op straat. Daarom is dit de tijd om je elektrische fiets eens goed te controleren.

Was je elektrische fiets grondig

Zeker na gebruik in de winter is het raadzaam je elektrische fiets goed te wassen. Achtergebleven zoutrestanten tasten de lak van frame en velgen aan, waardoor deze op den duur gaan corroderen. Een simpel sopje of autoshampoo is voldoende. Gebruik geen hogedrukspuit, hiermee kan je de fiets beschadigen. Maak je fiets van boven naar onder schoon en vergeet de onderkant van de spatborden niet.

Smeer de ketting

Strooizout heeft een schadelijke invloed op de fietskettingen. Verwijder daarom eerst het vuil en smeer de ketting. Een oude tandenborstel komt hierbij goed van pas! Dit klusje gaat het gemakkelijkst als het achterwiel van de grond blijft, door de fiets op te hangen of op een bokje te plaatsen. Spuit de ketting na het verwijderen van het vuil in met een ontvetter. Deze brengt een beschermend en vuilafstotend laagje aan. Spray daarna de ketting in met een dunne kettingolie. Teflon- of siliconenspray werkt ook prima, WD-40 is niet geschikt. Draai daarbij de ketting een keer door zodat het smeermiddel zich goed kan verspreiden over de ketting. Verwijder tot slot het overtollige smeermiddel met een droge doek.

Controleer remmen

Controleer de kabels van de remmen goed. Staan de remkabels nog op spanning en grijpen de remmen op tijd aan? Is dit niet het geval, dan is de remweg onnodig lang. Je brengt de remmen weer op spanning door de stelschroef aan de voorkant van de remgreep een stukje naar buiten te draaien. Is je elektrische fiets voorzien van V-brakes? Controleer dan of er nog voldoende rubber op de remschoentjes zit.

Controleer de bandenspanning

Wist je dat een te lage bandenspanning één van de grootste oorzaken is van een beperkte actieradius van een elektrische fiets? Hoe lager de bandenspanning, hoe hoger de rolweerstand van de band. De motor zal daardoor meer elektrische ondersteuning moeten bieden, waardoor de accu eerder leeg is.

Zet het zadel op de juiste hoogte

In de wintermaanden wordt het aangeraden om het fietszadel iets lager te zetten. Hierdoor kan je in geval van nood sneller en veiliger stoppen, doordat je voeten gemakkelijker bij de grond kunnen. Nu de kans op gladde wegen voorbij is mag het zadel weer op een ergonomische hoogte gezet worden.

Met deze tips is jouw elektrische fiets klaar voor vele kilometers fietsplezier!