Verrassende routes

Fietsen over de dijk langs de IJssel

  • 3 minuten opladen
  • 8255 x bekeken

Pomp je fietsbanden op en check nog even je versnellingen. En dan? Stap op je fiets en maak een toer langs de mooiste rivier van Nederland: de IJssel. Deze rivier is de perfecte gids voor een dagje fietsen. Fietsen over de hoge IJsseldijken geeft zicht op schitterende landschappen. Wie het water volgt, komt vanzelf op de mooiste plekjes van Overijssel. Ontdek zo natuur, cultuur en historie.

De IJssel vormde eeuwenlang de kern van het Hanzeverbond in Nederland. Deze 127 kilometer lange rivier slingert zich een weg tussen Westervoort en Kampen. De rivier is behoorlijk breed - tussen de 70 en 140 meter - en dat merk je pas echt als je over één van de bruggen de rivier fietst. Wat ben je dan ineens nietig!

Een sprong in het verleden

Langs de oevers van de IJssel is de laatste jaren veel gedaan aan natuurontwikkeling en er is letterlijk meer ruimte gemaakt voor de rivier. En dat betekent ook meer ruimte voor jou als fietser. Vanaf de dijk heb je geweldig uitzicht over de rivier en zie je overal afgesloten rivierarmen, kleigaten en rivierduinen die iets vertellen over het verleden van de IJssel.

Fietsen over de IJssel

Bijzonder is dat je op de fiets beide kanten van de IJssel kunt ontdekken; je kunt een rondje fietsen en ervoor zorgen dat je aan de andere kant van de IJssel terechtkomt. Pak daarvoor één van de bruggen, zoals de IJsselbrug in Zwolle, Stadsbrug in Kampen of de Wilhelminabrug in Deventer. Maar met je fiets op een pontje kan ook. Zo vind je bij Zalk een pontje die van 1 april t/m 13 oktober op afroep vaart. Moet je even wachten? Geen probleem; kom op adem bij het theehuis bij het pontje.

Ga voor bingo!

De IJssel heeft aantrekkingskracht op dieren - vooral vogels! - en planten. Dat komt door de grote variatie aan landschapstypen; van bossen en weilanden met knotwilgen tot hooilanden, poeltjes, plassen en uiterwaarden. Zo vind je hier de zeldzame Kievitsbloem, oftewel de Zwolse tulp, die met zijn roodpaarse bloemen onmiskenbaar is. Maar kijk vooral ook omhoog, want dan zie je als je geluk hebt een zeearend voorbij komen. Deze vliegende deur is niet te missen met een lengte van 77 tot 95 centimeter en een vleugelspanwijdte van 200 tot 250 centimeter.

Laad op in de Hanzesteden

Maak je een fietstocht langs de IJssel, dan kom je altijd langs een Hanzestad. Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg liggen allemaal aan de IJssel. Hier kun je op elke hoek van de straat neerstrijken voor een lekkere lunch op een terras en de fietsroute op je in laten werken. Zelf je eten mee? Ga picknicken aan de stadsgracht of zoek een fijn park op - ook die zijn er genoeg in Overijssel.

4 afstapmomenten

  • Vogelkijkhut in de Vreugderijkerwaard - In dit prachtige rivierlandschap vind je het hele jaar door grote aantallen vogels. Van kieviten, kemphanen en grutto’s tot de visdief en zwarte stern. Vanuit de vogelkijkhut spot je ze.
  • Hotel Gaia - Een prachtig, sprookjesachtig landgoed waar je heerlijk kunt lunchen, wandelen en slapen. Leuk voor als je een weekend gaat fietsen langs de IJssel.
  • Kampereiland - Een oase van rust en vergezichten. Dool ongestoord rond en bezoek zeker even het museumboerderij Kampereiland of de miniatuurboerderij van Joop Koers.
  • Deventer - Alle visliefhebbers moeten (ja, moeten) even afstappen in Deventer voor de befaamde stokvis.