Mountainbiken in de regen? De vetste routes
- 4 minuten opladen
- 14078 x bekeken
Mountainbiken is heerlijk, mountainbiken in de regen is legendarisch. Moddervlekken in het gezicht, rijden door diepe waterplassen. Dat is toch pure fun? Deze MTB-routes wil je doen als het buiten pijpenstelen giet.
Echte mountainbikers scheuren in de lente, zomer, herfst én winter door de bossen en over de heide. Nattigheid? Geen probleem! Je leeft nu eenmaal in de lage landen en daar regent het wel eens. Bekijk onze top 5 MTB-routes voor in de regen.
De MTB-paden voor jezelf
Toch springen er minder mensen op de fiets als het grijs en nat is buiten. En daar bof jij mee, want dat betekent dat je de paden voor jezelf hebt. Op de een of andere manier werkt mountainbiken in de regen therapeutisch. Doorweekt en smerig worden is onvermijdelijk en zodra je dat accepteert, is er een soort van zorgeloze overgave om de situatie te omarmen en als een kind in de modder te spelen.
Bovendien is het goed voor je rijtechniek, omdat je beter leert aanvoelen wanneer je fiets begint te glijden. Het is een perfect moment om je stuurmanskunsten te verbeteren. En hoewel je er vast zelf snel genoeg achter komt, geven we je graag alvast de tip om wat lucht uit je banden te laten lopen. Je voelt de grip op het wegdek verbeteren! En als je uit de stilte komt, terug in de beschaving, voel je je vast een beetje trots.
Doe als een sluwe vos
Maar waar ga je mountainbiken? Een MTB-route uitzetten met nat weer kun je het beste doen met een beetje sluwheid. De gouden tip: ga mountainbiken in een beschutte omgeving, zoals het bos. Des te dichter verpakt, des te beter. Het bos is een sportieve versie van een paraplu.
Open zicht op heidevelden en akkers kun je beter bewaren voor dagen waarop je het uitzicht echt kunt waarderen. En het is magisch om door de bossen te sjezen in de regen, de druppels van de bladeren te zien vallen en door de mist te rijden.
5 gave MTB-routes voor in de regen
Overijssel biedt ruim baan voor de mountainbiker, ook als het regent. Oude beukenlanen en dichte naaldbossen te over. En je vindt hier ook nog eens een van de bosrijkste gemeenten van Nederland. We tippen 5 routes die regenproof zijn. Hoewel, het kan best dat je alsnog nat thuis komt. Maar is dat van het water, of van het zweet?
1. Sallandse Heuvelrug
Bijna 30 kilometer lang scheur je in de buurt van Holten door naald- en loofbos. Steek je het heidegebied over, dan is het tijd om vaart te maken en de regen te snel af te zijn. Of ben je een echte snelheidsduivel en houd je wel van kuitenbijters? Ga dan naar de Hellendoorn, waar de mooiste MTB-route van Nederland ligt. Een rondje van 17 kilometer daagt je uit om flink wat snelheid te maken en je kuiten te laten branden. De afwisselende paarse route bestaat uit pittige klimmetjes en onderweg scheur je voornamelijk over slingerende singletracks en kun je jouw techniek en stuurmanskunsten testen tijdens een paar snelle afdalingen.
2. Westerveldse bos
Een korte, maar spannende route bij Zwolle die bestaat uit singletrakcs met leuke bochtjes, korte klimmetjes en dito afdalingen. En dat allemaal onder een grote paraplu: het bos!
3. Rijssen
Deze MTB-route in Twente gaat door het prachtige natuurgebied De Borkeld. Hier scheur je door jong bos, langs leemkuilen, akkers en hoogveen. Zet je maar schrap, want het terrein is glooiend en pittig. Er zit geen tien meter vlak terrein tussen.
4. Lemele
Ook hier kun je de bosgeur rijkelijk opsnuiven. Maar raak er niet te veel door afgeleid, want deze route vraagt om skills: slingerende singletracks, technische passages en fikse beklimmingen wisselen elkaar af. Het is niet voor niets de favoriete route van Erben Wennemars!
5. Staphorst
Deze route door het Staphorster bos is geliefd dankzij de slingerende en uitdagende singletracks en vele kombochten door de bossen. Je kunt kiezen uit een route van 17 of 25 kilometer. De route is relatief vlak, waardoor je ook in de regen de vaart erin kunt houden.
Let wel: respect de track! Wanneer het te blubberig is, kun je de tracks beschadigen. Houd een beetje rekening met de vrijwilligers die deze paden onderhouden.