Verrassende routes

Fiets de favoriete MTB-route van Rob Harmeling

  • 4 minuten opladen
  • 6670 x bekeken

Wil je van begin tot eind witte knokkels? Check dan de MTB-routes op de Sallandse Heuvelrug!
De Sallandse Heuvelrug is Overijssel op z’n hoogst. Tussen Holten en Nijverdal ligt een geweldig mountainbike eldorado met technische trails, verstopte paden en zeldzame dieren. Bos, bochten en heuvels zijn de kernwoorden die dit gebied het beste illustreren. Het is niet voor niets het favoriete parcours van voormalig profwielrenner Rob Harmeling. Wat moet je weten over dit MTB-gebied?

MTB op de Sallandse Heuvelrug
Bekijk video

Machtig mooi!

De ‘Dutch Trail Award’ werd in 2017 uitgereikt voor de beste MTB route van Nederland. Welke route de ‘gouden schop’ in de wacht sleepte? De MTB route Hellendoorn-Nijverdal! Achtien kilometer lang is het genieten van deze route op de Sallandse Heuvelrug. Het is dan niet verwonderlijk dat je Rob Harmeling er regelmatig zult aantreffen: “Ik heb over de hele wereld gefietst, maar uiteindelijk vind ik mijn favoriete route vlakbij huis: de paarse route bij Hellendoorn. Een prachtige route om gas te geven, maar ook te genieten van al het moois om je heen”, aldus de voormalig wielerprof.

Nationaal Park

Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is voor de sportieveling een waar fietswalhalla. Deze paarse route door het Nationaal Park is extra speciaal omdat het park gedeeltelijk stiltegebied is en daarom niet toegankelijk voor gewone bezoekers… alleen voor mountainbikers dus!
Rob’s tip voor de fanatieke mountainbiker: combineer de Hellendoorn route met die van de Sallandse Heuvelrug bij Holten. Deze zijn met elkaar verbon- den en dus kan je je ronde eenvoudig met zo’n dertig kilometer uitbreiden. Deze blauwe route voert meestal over wat bredere verharde en onverharde paden, met een paar leuke klimmetjes en afdalingen rondom de Holterberg.

De droom van elke mountainbiker

“Ik heb op vele plekken gefietst, maar de mooiste plek vind ik de Sallandse Heuvelrug”, bekent Rob Harmeling. “Wat voor mij deze plek zo bijzonder maakt is de afwisseling in de route. Mooie en natuurlijke brede paden, afgewisseld met hele mooie technische singletracks.” Op de Sallandse Heuvelrug is het alsof je midden in een scène van een mountainbikersdroom zit. De paarse heide omarmt je als een vrolijke deken. In de lucht hangt een zoete geur en fietsend door het bos prikken de zonnestralen als theaterlampen door het bladerdak (menig toneelmeester zou er jaloers op zijn).

Tip van Rob:

Elk persoon met een greintje competitiedrang daagt waarschijnlijk meteen zijn vrienden uit om zo snel mogelijk op het hoogste punt van het parcours te staan. Groot gelijk! Vergeet alleen niet te genieten, is Rob Harmeling zijn belangrijkste tip. “Er zijn hele mooie plekken om gas te geven, maar geniet vooral van de route en stop af en toe om van dat moois te genieten. Je denkt nergens meer aan; komt even in een andere wereld. En dat zo dicht bij huis.”

Beestachtige beklimmingen

De naam Sallandse Heuvelrug zegt het al: hier vind je heuvels. Steile heuvels. Versnellingen zijn dan ook geen overbodige luxe. Sterker nog: zonder kom je nergens. De beestachtige beklimmingen laten het zweet in je nek druppelen en je hart probeert als een malle zoveel mogelijk zuurstof naar de brandende spieren te pompen. Onderweg proberen boomwortels en laaghangende takken je het leven zuur te maken, maar met een beetje techniek lach je ze uit en kom je heelhuids bovenaan. Keer op keer. Met een steeds iets roder hoofd, dat wel.

Blubbermannetje...

Tuur dus de verte in, luister naar de stilte en spot een zeldzame korhoen. En daarna … sjees je naar beneden! En ja, waarschijnlijk heeft de remhendel een afdruk achtergelaten in je vingers en ben je zelf omgetoverd tot een blubbermannetje op de fiets. Wedden dat je jaloerse blikken ontvangt als je op je werk vertelt dat jij van het weekend op de Sallandse Heuvelrug hebt gemountainbiked.