Verrassende routes

De mooiste MTB-route vind je in Overijssel

  • 3 minuten opladen
  • 2186 x bekeken

Waar vind je de mooiste mountainbikeroute van Nederland? In Overijssel! Deze MTB-route neemt je mee door de natuur van de Sallandse Heuvelrug en verrast je keer op keer. Dus pak de mountainbike, en fiets door het mooiste mountainbikegebied van Nederland.

De Sallandse Heuvelrug is een natuurgebied dat tussen Hellendoorn en Holten ligt. Het is ruim vijfduizend hectare groot en barst van de heide. Sterker nog, het is het grootste aaneengesloten droge heidegebied van West-Europa. Dat alleen al maakt dit gebied bijzonder. Maar hier vind je ook de mooiste mountainbikeroute van Nederland.

Mooiste MTB-route van Nederland

Dit gebied moet dan ook zeker op je to-ride-list en dan specifiek de paarse route. Deze MTB-route van 17 kilometer heeft namelijk de publieksprijs voor de beste mountainbikeroute van Nederland gewonnen. Niet zo gek, want als je op de mountainbike springt, wil je nergens meer aan denken. Het enige wat je wilt doen, is optimaal genieten. Van uitdagende hoogteverschillen, fijne natuurgeuren en mooie singletracks. Dat kan perfect op de Sallandse Heuvelrug.

Starten maar!

De beste mountainbikeroute van Nederland start in Nijverdal, bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer of bij zwembad Het Ravijn. De route is gemarkeerd met houten palen met in het paars het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder twee rondjes). Heb je geen eigen mountainbike? Bij De Wilgenweard kun je een fiets huren. Hier vind je ook douches, waar je je na afloop kunt schoonspoelen. Wel zo fris, als je daarna nog een hapje wilt eten bij één van de leuke restaurants op de Sallandse Heuvelrug.

Op een ansichtkaart

De mooiste mountainbikeroute van Nederland kenmerkt zich door afwisseling. Je crost door bossen en zandheuvels, over onverharde paden via mooie singletracks en kombochten en krijgt voor Nederlandse begrippen relatief grote hoogteverschillen voor je kiezen. Hier is het klimmen tot je niet meer verder kunt, paadjes volgen en keihard naar beneden suizen in een lekkere flow. Deze trail is niet voor tere zieltjes: het is handen op de remmen, voeten stevig op de pedalen, blik naar voren en …. genieten. Stop bovenaan zeker even voor het uitzicht, dat een typische ansichtkaart is.

Een (fiets)band voor het leven

Wat deze mountainbikeroute extra speciaal maakt: de Sallandse Heuvelrug is voor een aanzienlijk deel een stiltegebied, en dus niet toegankelijk voor mountainbikers. Als je hier over de uitgestippelde MTB-route sjeest, merk je dat meteen aan de stilte. In dit decor van rust ontdek je de mooiste paden en natuurverrassingen. Even wegdromen en de drukte van alledag vergeten. Achteraf zit er maar één gedachte vast geankerd in je hoofd: hier moet je nog een keer naartoe. Want niet alleen de actie is helemaal top, ook de after-sport is goed geregeld.

Zit je in een flow? Maak de mooiste mountainbikeroute van Nederland een stuk langer: zo fietst Erben Wennemars vaak door naar Landgoed Twickel om te genieten van de historie van Overijssel.