Verrassende routes

Verzet bergen werk

  • 3 minuten opladen
  • 1279 x bekeken

Overijssel is een geliefde bestemming onder mountainbikers. En dat is niet voor niets. Overijssel is afwisselend en ligt vol onverharde paden en weggetjes die perfect zijn voor de mountainbike. Hier vind je zelfs de mooiste MTB-route van Nederland! Welke is dat?

Als je op een mountainbike springt, wil je het liefst nergens meer aan denken. Het enige wat je wilt: gaan! Optimaal genieten kan perfect in Overijssel en wij leggen je uit waarom.

De mooiste MTB-route

De állermooiste MTB-route van Nederland? Die vind je op de Sallandse Heuvelrug. Dat vinden niet alleen wij: in 2017 was de MTB-route Hellendoorn-Nijverdal de winnaar van de Dutch MTB Trail Award. De Sallandse Heuvelrug is extra speciaal omdat het voor een deel een stiltegebied is en dus niet toegankelijk. Met uitzondering van de mountainbikeroutes, waarbij je kunt kiezen tussen routes van 13 tot 30 kilometer. Zet je schrap voor zandpaden, uitdagende klimmetjes en een gevarieerd landschap.

Pas op: ruig terrein

Dat Overijssel dé speeltuin is voor volwassenen ontdek je ook hier. Je vindt op de Sallandse Heuvelurg hindernissen waar je als professionele biker je kunsten kunt showen. Rul zand, smalle paden en steile hellinkjes staan hier op het programma. Dat is vrijheid! Onderweg vang je een glimp op van de bloeiende heide en het golvende duin. Houd even stil voor een vergezicht, adempauze of pitstop - vergeet niet dat je gemiddeld bij hevige inspanning een liter vocht per uur nodig hebt. Bijgetankt sjees je in een razend tempo vanaf een heuvel naar beneden door dichte bossen

Crossen door de bossen

Over bossen gesproken: het ontwijken van rotsen, wortels en takken … voor veel mountainbikers is het bos de ultieme adrenalinekick. Check vooral de Oostermaet-route, want hier ga je door het oudste bosgebied van de omgeving. Heeft het geregend, dan word je trip extra avontuurlijk. Lekker glibberen op twee wielen. Snuif de geur van het bos op en voel de adrenaline door je lijf gieren.

Mountainbiken met het gezin

Oké, je kunt dus de blits maken in Overijssel op je mountainbike. Maar ook als beginner kun je met een gerust hart op je mountainbike stappen en zonder te veel kleerscheuren de kneepjes van het vak leren. Of ontdek het samen met je kind. Mountainbiken is een stoer en avontuurlijk uitje in de buitenlucht. Dus: tablet aan de kant, mountainbike paraat. Maak het extra leuk door tijdens het fietsen behendigheidsspelletjes te doen, zoals om bomen fietsen of leren slippen op een zandweg. Kicken!

En tot slot even afspoelen

Mountainbiken staat natuurlijk ook garant voor vette klonten aarde op de ketting, tandwielen en derailleur, een besmeurd T-shirt en een rood hoofd. Vies worden mag, nee moet! Maar je hoeft niet bang te zijn dat jij en je fiets na een modderige rit vies naar huis gaan. In Overijssel zijn verschillende locaties met afspoelplekken en wasmogelijkheden, zoals bij De Wilgenweard op de Sallandse Heuvelrug.

Verliefd op de omgeving waar je hebt gemountainbiked? Blijf een nachtje slapen in Overijssel voor een complete ervaring.

Benieuwd welke routes de (voormalig) profs graag rijden? Bekijk hier de favoriete route van Rob Harmeling en Anna van der Breggen.