Verrassende routes

Pak je rust: fiets door Weerribben-Wieden

  • 3 minuten opladen
  • 3381 x bekeken

Tussen riet, langs slootjes, grachten en meren fietsen. Haal je hart op als je de unieke waterdorpen en Zuiderzeestadjes ontdekt van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Op de fiets van Giethoorn naar Blokzijl rij je door het landschap waar je de noeste arbeid van het rijke verleden nog voelt... Dit gebied werkt verslavend, kunnen we je vertellen. Hier kun je namelijk oneindig lang fietsroutes afvinken. Pomp je fietsbanden op en ontdek dit mooie stukje Nederland.

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Een fietstocht in dit gebied staat garant voor plezier. Hoewel je overal kunt starten, kent het Nationaal Park twee bezoekerscentra die het perfecte startpunt zijn: Bezoekerscentrum De Wieden en Buitencentrum Weerribben. Parkeer hier gratis de auto, vind alle informatie over wandelen en fietsen, regel een excursie en ontdek uitdagende fietsroutes. Ga op avontuur in de achtertuin van Overijssel!

Gewild vanwege turf

De Weerribben-Wieden, nu dé trekpleister voor waterliefhebbers, was vroeger het gebied dat enorm gewild was vanwege de turf. Het gedroogde veen werd gebruikt als brandstof om kachels in de huizen mee op te stoken. In lange banen werd turf uitgebaggerd, waarbij steeds een strook werd uitgespaard om de turfbagger op te laten drogen. Maar ‘bagger’ is dit gecultiveerde land zeker niet.

Het resultaat van al deze turfafgravingen zie je tijdens een fietstocht in Nationaal Park Weerribben-Wieden: tientallen lang uitgestrekte ribben. In dorpen als Giethoorn, Belt-Schutsloot en Wanneperveen zie je deze jacht op turf terug in de talloze sloten en vaarten.

Fietsfanaten, zet je schrap!

Zowel de doorgewinterde fietser als de beginneling komt in Nationaal Park Weerribben-Wieden aan zijn trekken - fietsroutes genoeg! Ga bijvoorbeeld volledig op in de natuur door het Rondje Weerribben te fietsen. Al trappend kom je langs meren, sloten, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Voor de zekerheid: vergeet niet te genieten van het prachtige uitzicht!

Hoewel Giethoorn een geliefde plek is voor toeristen, is het buitengebied nog steeds een oase van rust. Heb je zin om cultuur te snuiven (en frisse lucht!)? Ga dan voor een historische fietsroute, zoals het Rondje Giethoorn-Blokzijl. Het Zuiderzeestadje Blokzijl is dé parel van de Zuiderzee, met schilderachtige straatjes en statige koopmanshuizen. Neem onderweg vooral het voet- en fietsveerpontje bij Jonen (vergeet geen kleingeld). Tussendoor even tot rust komen? Schuif aan bij één van de vele restaurants of kom op adem bij een rustpunt.

Krabbescheer als decoratie

Het park kent tot slot een enorme verscheidenheid aan dieren, zoals rietzangers, karekieten, purperreigers, maar ook kikkers, ringslangen en otters. De echte liefhebber neemt een verrekijker mee … De grachtjes en sloten worden prachtig gedecoreerd door waterlelies, gele plomp, pijlkruid en krabbescheer.

Het is de moeite waard om van de fiets af te stappen en met een fluisterbootje of authentieke punter te varen - zo zie je de Weerribben-Wieden weer van een hele andere kant. Verblijf gezellig een weekend in Nationaal Park Weerribben-Wieden, diner in de heerlijkste restaurants en overnacht in één van de fijne hotels. Wij zeggen: gaan!