Verrassende routes

Pieterpad op de fiets

  • Geschreven door Bertine
  • 3 minuten opladen
  • 6337 x bekeken

Het beroemde lange afstandswandelpad tussen Pieterburen in Groningen en de St. Pietersberg bij Maastricht kent iedereen. Dat er ook een fietsroute is, die – om de vergelijking met de Overijsselse Vecht maar eens te maken – rondom het originele Pieterpad meandert, is minder bekend.

Etappe 4 Ommen - Almen

De ruim 500 fietskilometers zijn verdeeld over 9 trajecten. Etappe 4 pareert de wandeletappes 10,11 en 12 en loopt van Ommen in het Overijsselse Vechtdal tot aan Almen in de Achterhoek. Als je de wind liever in de rug hebt, kun je hem ook andersom fietsen. De etappe is ruim 66 km lang maar vergis je niet. Je moet wel over de uitlopers van de stuwwallen van de Sallandse Heuvelrug. En dat is soms best een klim.

Sallandse Heuvelrug
Sallandse Heuvelrug

Ommen - Hellendoorn

Etappe 4 start officieel bij Hotel & Restaurant Wildthout ten zuiden van Ommen. Kom je met de trein, volg dan vanaf het station fietsknooppunten 42 en 49.

In het Vechtdal kun je natuurlijk niet om de Overijsselse Vecht heen. De rivier slingert romantisch door het brede stroomdal. De zandduinen of belten die in droge tijden aan beide zijden van de rivier zijn opgewaaid, vormden ooit vestigingsplaatsen voor de adel. De kasteelachtige buitenplaatsen zijn er nog steeds. Ze wisselen af met karakteristieke boerderijen en groene weilanden. Vanuit Ommen zet je koers naar Nieuwebrug en vervolgens naar het Lemelerveld. Langzaam verandert het landschap van lieflijk naar stoer. De eerste stuwwal komt in zicht.

Hellendoorn – Holten

In Hellendoorn is het hoog tijd om kennis te maken met het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Letterlijk want het pad klimt, al slingerend, hoger en hoger. Buitenland? Nee, dat lijkt zo. Maar dat on-Nederlandse klopt wel: het is één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. De imposante heuvels en zwerfstenen stammen al uit de ijstijd. Zandverstuivingen en naaldbomen maken het indrukwekkende landschap af.

Niet voor niets is de Sallandse Heuvelrug een beschermd Nationaal Park. De Holterberg is de laatste klim. Daarna is het heerlijk afdalen tot in het boerendorp Holten. Officieel eindigt deze etappe 25 km verder, in Almen in de Achterhoek. Reis je met de trein? Dan is Holten wellicht een logisch eindpunt. Het boemeltreintje brengt je 2x per uur terug richting Apeldoorn, Enschede of Almelo.

Holterberg
Holterberg

omschrijving
omschrijving

Route op basis van knooppunten

Goed om te weten is dat het Fietserspad niet bewegwijzerd is met de karakteristieke rood-witte markeringen. Het pad maakt gebruik van de bestaande fietsknooppunten. Etappe 4 kun je hier downloaden en/of printen. Ben je van plan om het hele Fietserspad te fietsen? Overweeg dan de aanschaf van het boekje ‘Fietsen langs het Pieterpad’ van Ad Snelderwaard. Het beschrijft het hele traject van Pieterburen tot aan de St. Pietersberg.

Uitbreiden

Zin en tijd om er een meerdaags traject van te maken? Doen! De aansluitende trajecten zijn Etappe 3 (Emmen – Ommen, 73 km) en Etappe 5 (Almen – Doetinchem, 51 km). Onderweg zoeken naar gastvrije plekken hoeft niet. Er zijn er genoeg. Onderstaande adressen liggen zelfs direct aan de route. Je hoeft alleen maar af te stappen.

• Hotel Wildthout, Hammerweg 40, Ommen

• Eetcafé de Nieuwe Brug, Lemelerweg 13, Ommen

[• [Restaurant en vakantiepark De Hazelaer, Krollenhaarweg 7, Hellendoorn]

[• Restaurant In de Tonne, Dorpsstraat 66, Hellendoorn

• Landgoed hotel- restaurant De Uitkijk, Hellendoornsebergweg 8, Hellendoorn

[• Bistro de Oale Stè, Holterweg 116, Nijverdal,

• Restaurant De Sallandse Berg Grotestraat 285, Nijverdal

• Grand Café de Biester, Stationsstraat 10, Holten

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.