Verrassende routes

Verleg je grenzen met het ‘Rondje Overijssel’

  • 4 minuten opladen
  • 13899 x bekeken

Mag je graag wielrennen en houd je wel van een uitdaging? Met deze extra lange route van 365 kilometer kom je langs de mooiste plekjes van onze provincie. De route is uitgestippeld door voormalig profcoureur Rob Harmeling, die de route zelf heeft gefietst en deze ‘Rondje Overijssel’ heeft gedoopt: “Ik viel van de ene verrassing in de andere.”

Het idee voor het ‘Rondje Overijssel’ komt vanuit het initiatief ‘The Longest Day’. Bevriende journalisten en (voormalig) profwielrenners rijden jaarlijks op de langste dag van het jaar samen een extreem lange route. In 2020 kiest iedere renner zijn of haar eigen route om alleen de grenzen te verleggen.

Als fan van Overijssel kwam Rob Harmeling met het idee om langs de grenzen van ‘zijn’ provincie te gaan fietsen: “Iedere route heeft zijn eigen verhaal. Ik haal heel veel plezier uit het spel om iedere keer weer nieuwe routes te ontdekken. Zo kwam ik laatst op tien kilometer van mijn huis een geweldig weggetje tegen dat ik nog nooit eerder had ontdekt. Vaak probeer ik daar een paar dagen later nog een keer te gaan fietsen en dan neem ik een paar fietsvrienden mee.”

Foto: Rob Harmeling
Foto: Rob Harmeling

En dus stippelde Rob zorgvuldig een route uit waarbij hij vlak langs de provinciegrenzen van Overijssel slingert. “Voor mij draait fietsen niet altijd om snelheid. Ik wil ook kunnen genieten van de omgeving, of het nu op de mountainbike, gravelbike of racefiets is.” Het Rondje Overijssel is 365 kilometer lang en doorkruist alle Overijsselse regio’s: Salland, Vechtdal, IJsseldelta, Weerribben-Wieden en Twente.

Afwisseling

Als we Rob vragen wat de mooiste plekken zijn die hij tijdens zijn tocht is tegengekomen, komt er niet één specifieke locatie naar boven. De afwisseling blijft hem boeien: “Overijssel kent echt hele mooie, diverse landschappen. Twente is bijvoorbeeld zo anders dan Weerribben-Wieden. En als je dan zoals ik om vier uur ’s ochtends wegrijdt en je ziet de zon opkomen, dan is dat echt machtig om te zien.”

Tijdens de rit kijkt Rob ook veel om zich heen. “Wat me tijdens deze rit is opgevallen, is dat de bouwstijlen per regio verschillen. De boerderijen in Twente zien er bijvoorbeeld heel anders uit dan in de omgeving van Staphorst of de vervenershuisjes in Weerribben-Wieden. En ik kom ook leuke plekjes tegen waarvan ik denk: ‘Hier ga ik met mijn vrouw een kopje koffie drinken’. Met zo’n tocht langs onbekende plekken val je van de ene verrassing in de andere.”

foto: Rob Harmeling
foto: Rob Harmeling

Lees ook: Deze landschappen kom je tegen in Overijssel

Extreem

Een tocht van meerdere honderden kilometers vraagt natuurlijk om een goede voorbereiding. Voldoende eten en drinken mee, een powerbank voor je navigatie en telefoon en natuurlijk twee reservebandjes.

Maar vooral het mentale aspect is belangrijk, benadrukt Rob: “Ga je voor de extreme uitdaging of voor extreem genieten? Soms is het heerlijk om flink af te zien en je benen te testen, maar bij zo’n lange rit gaat het voor mij vooral om extreem genieten. De tijd nemen voor een bakje koffie op het terras en stoppen om een mooie foto te maken. En ik houd mijn hartslag laag, zodat ik het de hele dag volhoud. En ben je iets minder getraind, dan deel je je rit op in etappes en overnacht je tussendoor op de camping of in een bed & breakfast. Zo wordt je avontuur nog mooier.”

Bekijk de video met Rob Harmeling en Erben Wennemars voor extra fietstips

#gelukinbeweging

In de voorbereiding op zijn rit (tijdens corona) werd het Rob extra duidelijk wat de impact is van eenzaamheid. Hij vroeg tijdens zijn rit dan ook aandacht voor de Maartens Foundation. Als directeur van deze stichting zet hij zich in voor kinderen, jongeren en volwassenen met een (blijvende) beperking op het gebied van houding en beweging. “Met het programma #gelukinbeweging willen we mensen helpen na hun revalidatietraject, wanneer ze weer terugkeren naar huis. Dat is een heel pittige wedstrijd waarbij een duw in de rug heel fijn en soms hard nodig is.”

Download het Rondje Overijssel van 365 km als GPX

Bekijk een handvol iets minder lange routes voor je racefiets

foto: Rob Harmeling
foto: Rob Harmeling