Waarom fietsen je hoofd leegmaakt!

  • 3 minuten opladen
  • 3364 x bekeken

Dat fietsen geweldig is voor je lichamelijke gezondheid, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar hoe zit het met de verborgen motor in je hoofd? We geven 4 redenen om op de fiets te springen en je hersenen een boost te geven. Neem het fietspad naar mentale ontspanning en tevredenheid.

Je hersenen kunnen van tijd tot tijd wel een oppepper gebruiken. Geef ze dat dus! En dan bedoelen we niet dat je een dubbele espresso neemt of een sudoku oplost. Spring op de fiets, bij voorkeur in de ochtend. Als je daarna op kantoor verschijnt, zijn je hersenen al op stoom.

1. Voedingsbron voor je hersenen

Regelmatig op de fiets stappen resulteert niet alleen in sterke beenspieren, maar zorgt ook voor een gezonde, grijze massa. Het is een soort voedingsbron voor je brein. Een rondje racen zorgt er namelijk voor dat je bloed beter wordt rondgepompt. En dat betekent meer zuurstof en voedingsstoffen in je lijf om je spieren, weefsels en zenuwen te ondersteunen. Ja, een rondje fietsen zet dat allemaal in werking.

2. Natuurlijke drug

Vraag je je ooit af waarom mensen die actief zijn, zoveel gelukkiger lijken? Omdat het ook zo is! Het heeft te maken met hormonen in je lichaam, zogenaamde endorfines. Dit stofje bezorgt ons een goed gevoel; hoe meer endorfines, hoe gelukkiger we ons voelen. En laat fietsen daar nu voor zorgen. Heb je even een baaldag, spring dan dus zeker op de fiets om de frustratie eruit te racen en vrolijk terug te keren.

3. Op weg naar creativiteit

De monotone beweging die fietsen heeft, heeft een ontspannend effect op de hersenen. Wist je dat een uurtje fietsen een extra portie creativiteit kan opleveren? Reden genoeg om je telefoon aan de kant te leggen en de mountainbike of racefiets te pakken.

4. Maximaal ontspannen

Je ontspannen door je in te spannen, daar is fietsen een perfect voorbeeld van. Laat regelmatig de pedalen ronddraaien en doorbreek de cyclus van stress. Niet zo gek ook: wind in de haren, de hele dag buiten zijn, een gezonde blos op de wangen kweken … Weg spanning in je lijf én in je hoofd.

Het fietsrecept voor geluk

Het leuke van fietsen – of dat nu op een racefiets, mountainbike of e-bike is: je kunt het altijd en overal doen. Het enige dat je nodig hebt is een goede fiets. Stippel een route uit met het fietsroutenetwerk of maak een keuze uit verschillende themaroutes Het ultieme fietsrecept voor geluk heb je zelf in de hand. Tip: plan meerdere sessies per week voor een optimale mentale conditie, maak elke sessie minimaal een half uur lang en houd je hartslag tussen de 50 en 85 procent van het maximum.

Meer lezen? Check onze pagina’s over mountainbiken en wielrennen.