4 fietsregels: van wegpiraat naar wegkapitein

  • 2 minuten opladen
  • 1674 x bekeken

De wielersport is niet zonder risico’s. Ook hier zit een ongeluk in een klein hoekje. Dat gezegd hebbende, betekent dit natuurlijk niet dat je de racefiets in de schuur moet laten staan. Absoluut niet! Het enige wat je hoeft te doen om maximaal te genieten: ken deze 4 gouden regels.

1. Heb een basiskit bij je

Elke racefietser heeft een basistoolkit bij zich om eventuele problemen tijdens de rit op te lossen. Pech onderweg ligt altijd op de loer, zeker als je van plan bent om een lange rit te maken. Zoek vooral naar minitools, zodat je niet onnodig veel kilo’s meeneemt en stop ze in een zadeltas of gereedschapsbidon. Helemaal ideaal voor spoedoperaties: een speciale multi-tool.

2. Doe een veiligheidscheck

Voordat je de paden opgaat, zorg je er natuurlijk voor dat elk stukje van je trouwe ros is voorbereid en klaar is om te vertrekken. Je racefiets regelmatig afstellen, houdt racen veilig en probleemloos. Een plotselinge klapband of een versleten remblokje – dat voorkom je het liefste. Dus, doen de remmen het nog? Zit er voldoende lucht in je banden? Heb je de helmbandjes goed vast? Zorg ervoor dat de poten van je fietsbril buitenom je helmbandjes lopen; dat voorkomt schade bij een valpartij.

3. Ken de regels van de weg

Sommige verkeersongelukken gebeuren omdat fietsers uit het niets lijken te komen of ineens inhalen. Wees niet zo’n wegpiraat, maar wees een voorspelbare fietser. Hoe word je dat? Door de regels van de weg te kennen. Rijd dus rechts, gehoorzaam verkeerslichten, fiets niet op de stoep en ken en gebruik handsignalen.

4. PR? Pak een vertrouwde route

Wil je wat stress eruit rijden, een wedstrijdje doen of wil jij die ‘KOM’ worden op jouw favoriete Strava-segment? Kies dan een fietsroute die je kent. Je wilt niet dat je dat ene kruispunt over het hoofd ziet of de bocht net iets te ruim neemt. Op een route waarvan je ieder straatje en hobbeltje kent, kun je je meer uitleven.

  Meer lezen? Check onze pagina’s over mountainbiken en wielrennen.