Verrassende routes

Kromme Sturen route – Hanze Held

  • Geschreven door Ellen
  • 6 minuten opladen
  • 10769 x bekeken

Speciaal voor wielrenners heeft VisitOost een vijftal uitdagende nieuwe wielerroutes in Overijssel uitgezet: de Kromme Sturen routes. Vandaag in de spotlight een zesde bonusroute: de Hanze Held. Deze route van 108 kilometer voert langs het beste van twee werelden. Niet alleen kom je tijdens deze rit langs een aantal Hanzesteden, je fietst ook over de prachtige Gelderse Veluwe.

Langs Hanzesteden en over de Gelderse Veluwe

Algemene informatie

Startpunt: Parkeerplaats De Bleek, Hattem

Afstand: 108 km

Hoogtemeters: 220 hm

Bekijk hier de route kaart

Startpunt

De Hanze Held route start in Hattem. Kom je met de auto? Dan kun je deze parkeren bij parkeerplaats De Bleek. Net als alle andere Kromme Sturen routes van Visit Oost hoef je deze route niet per se vanuit het aangegeven startpunt te beginnen. Je kunt de route op elk willekeurig punt starten.

Overijssel én Gelderland

Hattem ligt dan misschien dicht bij de Overijsselse hoofdstad en Hanzestad Zwolle, je bevindt je toch echt in de provincie Gelderland. Het leuke van de Hanze Held route is dat je het beste van twee wereld krijgt in meerdere opzichten. Je ziet vandaag zowel de provincie Overijssel als de provincie Gelderland én geniet niet alleen van Veluwe met haar dichte bossen en glooiend landschap, maar evengoed van de dijken en de wind rondom de Hanzesteden.

De Veluwe

Je start de route en daalt af naar het zuiden, in de richting van Wapenveld en Heerde. Al snel ben je omringd door dichte bossen. Het kenmerkende van de eerste helft van deze route is dat je bijna onafgebroken door het Veluwse natuurgebied en dichte bossen fietst. Voordeel? Je bent hier bijna 50 kilometer lang goed beschut tegen de typisch Hollandse wind.

Tip!

Komt de wind vanuit het noorden? Overweeg dan de route in omgekeerde richting te fietsen en zuidelijker te starten, bijvoorbeeld in Harderwijk. Je bent dan het eerste stuk door de bossen tegen de wind beschermd en geniet op de terugweg op de dijken van de wind in je rug!


Heide, bos, herten en wilde zwijnen

Natuurliefhebbers halen hun hart op tijdens het fietsen over de Gelderse Veluwe. Aan bossen, heide, stuifzand en vennen geen gebrek. Als je geluk hebt zie je een wild zwijn of een hert. Het gebied is populair bij fietsliefhebbers. Het stikt van de fietsroutes en fietsknooppunten en je vindt er de typisch Nederlandse grindfietspaden. De route Hanze Held is speciaal ontwikkeld voor wielrenners en vermijdt daarom de drukste fietspaden met fietsrecreanten. Ook onverharde paadjes kom je op deze route niet tegen. Als je de Hanze Held route volgt kun je tempo maken over strak asfalt en toch de mooiste plekken van het gebied zien.

Een gooi naar een top 10 notering

De Veluwse wegen nodigen uit tot doortrappen, aanzetten en sprinten. Probeer je vrienden te lossen op een van de vele licht glooiende wegen, of doe een gooi naar een van de vele Strava segmenten in het gebied. Misschien lukt het je op een goede dag om in de top 10 terecht te komen. Je hebt dan wel écht goede benen nodig; de concurrentie op deze wegen is groot.

Mountainbiken

Je ziet niet alleen andere wielrenners vandaag. Als je af en toe een blik het bos in werpt, zie je singletracks voor mountainbikers liggen. Deze omgeving is ook uitdagend voor liefhebbers van off-road fietsen. Vlakbij de start vind je de mountainbike route van Hattem. Ook ligt het 12 kilometer lange mountainbike parcours van Heerde vlakbij de route. Of wat dacht je van de mountainbike route van Ermelo, of die van Harderwijk? Misschien moet je volgende keer toch maar een weekendje Oost boeken en je racefiets én je mountainbike meenemen!

Een andere wereld

Na ongeveer 50 kilometer kom je plotseling in een heel andere wereld terecht. In het tweede gedeelte van de route strekt het landschap zich voor je ogen uit. Je kunt hier over uitgestrekte weilanden kilometers vooruitkijken. Je passeert Hanzestad Harderwijk, gelegen aan het Veluwemeer. Heb je trek? Dan is Harderwijk een goede plek om te stoppen. Strijk neer op één van de vele terrassen en laat je benen rusten voordat je aan het betere stoempwerk begint.

Hanzestad Elburg

Energie heb je namelijk nodig in het laatste gedeelte van de Hanze Held route. Vooral als de wind uit het noordoosten komt moet je er nu echt voor werken. Tussen Harderwijk en Elburg fiets je ruim 20 kilometer langs het Veluwemeer. De wind heeft hier vrij spel. Verschuil je bij tegenwind achter je vrienden of zet samen een waaier op. Heb je het zwaar of ben je gewoon toe aan een extra pauze? Strijk dan neer op een terras in Hanzestad Elburg, een mooie middeleeuwse vissersstad waar je in het oude bruine café De Haven kunt genieten van het uitzicht over de haven én prima appeltaart.

Over de dijken terug naar Hattem

De laatste twintig kilometer terug naar Hattem krijg je niet cadeau als de wind ongunstig staat. Heb je geluk en waait de wind in je rug, dan kan het grote genieten beginnen. Vanuit Elburg fiets je de Zomerdijk op, een smal fietspad dat bovenop de dijk naast de autoweg ligt. Met de wind in je rug zie je op je teller je gemiddelde snelheid omhoog schieten. Je wordt bijna naar Hattem terug geblazen. Vergeet niet om ook naar het landschap te kijken. Nu je een paar meter hoger dan de autoweg fietst heb je uitzicht over het Drontermeer en de uitgestrekte weilanden.

Via de Zalkerdijk en de Geldersedijk kom je na 108 kilometer Hattem weer binnen. De longen gevuld met frisse lucht, het hoofd leeggeblazen en de benen moegestreden. Ga het vieren op een van de gezellige terrassen in het centrum. Want je mag jezelf met recht een Hanze Held noemen!

Zin in meer?

Wist je dat er nog vijf andere 100 kilometer lange routes zijn uitgezet in de provincie Overijssel? Als je de route Hanze Held leuk vindt, dan kun je misschien ook wel genieten van een van de andere Kromme Sturen routes. Vecht tegen de wind op de dijken van de route Wind in de Kop, of fiets door de bossen over de Sallandse Heuvelrug! Alle Kromme Sturen routes vind je hier.

Voor de inwendige mens – suggesties voor koffiestops

Km 10 – Bistro Voldaan – Heerde
Km 45 – De Zwarte Boer – Leuvenum
Km 65 – Jachthaven/Camping De Oude Pol – Nunspeet
Km 70 – Frida’s Thee- en pannenkoekentuin – Nunspeet
Km 78 – Café De Haven – Elburg

Alle kromme sturen routes

Los op 't Ros

Twentse Tijdrit

Wind in de Kop

Vals plat gevecht

Sallands steilste