Verrassende routes

Kromme Sturen route – Los op ‘t Ros

  • Geschreven door Ellen
  • 5 minuten opladen
  • 6519 x bekeken

Speciaal voor wielrenners heeft VisitOost een vijftal uitdagende nieuwe wielerroutes uitgezet: de Kromme Sturen routes. Vandaag in de spotlight: ‘Los op ’t Ros’. Deze route van 110 kilometer start in Losser en voert langs de mooiste plekken van Zuid Twente.

Prachtige route door Zuid Twente

Algemene informatie

Startpunt: Martinusplein, Losser

Afstand: 110 km

Hoogtemeters: 210 hm

Ontwikkeld in samenwerking met HTFC Haaksbergen & Losserse Wielerclub

Bekijk op kaart en download GPX

Startpunt

De route Los op ’t Ros start middenin de plaats Losser, vlakbij de Duitse grens. Mocht je met de auto komen: je kunt parkeren rondom het Martinusplein. Net zoals de andere Kromme Sturen routes van VisitOost, kun je ook deze route op elk willekeurig punt starten. Om je energieniveau op peil te houden zijn er onderaan dit artikel meerdere suggesties opgenomen voor gezellige koffiestops.

Je start de fietstocht en fietst richting de Duitse grens. Al vrij snel passeer je zandwinpunt Oelemars. Hier wordt nog altijd zand gewonnen. Bij de plas die hierdoor ontstaan is kom je ongetwijfeld vogelaars tegen. Veel mensen proberen hier zeldzame vogels te spotten. Er is zelfs een speciale vogelkijkhut te vinden. Je vervolgt de route richting het zuiden, met de kronkelende rivier de Dinkel aan je rechterzijde. Deze passeer je wanneer je naar het westen richting Enschede fietst.

Enschede

De route Los op ’t Ros kronkelt rondom Enschede. De binnenstad zal je echter niet doorkruisen. Heb je geen haast en vind je het juist leuk om een bezoek te brengen aan de binnenstad? Op kilometer 15 en 80 van de route ben je zo dichtbij dat een uitstapje naar de binnenstad slechts enkele minuten fietsen is!

Erven en weilanden

Nadat je Enschede voor de eerste keer passeert, fiets je verder naar het zuidwesten. Tot aan het uiterste zuidelijke punt van de route, in Haaksbergen, fiets je door het fraaie Twentse platteland. Je ziet hier verschillende Twentse Erven. De ene boerderij is nog groter en mooier dan de andere. Geniet van de ruimte en de rust in deze omgeving.


Tip voor mountainbikers

Een leuke tip voor wielrenners die ook houden van mountainbiken; in Delden vind je een fraaie mountainbikeroute van maar liefst 67 kilometer.


Landgoed Twickel
Landgoed Twickel

Landgoed Twickel

Wanneer je Haaksbergen achter je laat en de tocht richting het noorden voortzet, kom je na ongeveer 60 kilometer bij de kleine stad Delden. Deze omgeving is het hoogtepunt van de route. Het begint met het passeren van sluis, waar je mooi uitzicht hebt over het Twentekanaal. Enkele kilometers verderop fiets je dwars over het Landgoed Twickel. Dit landgoed is maar liefst zeven eeuwen oud en 4.300 hectare groot. Je vindt hier historische boerderijen, fraaie tuinen en een moestuin. Ook staat er een houtzagerij, een watertoren en watermolens. Het is er niet alleen mooi fietsen, je vindt er ook een wandelroute van 11 kilometer. Meest kenmerkend is het prachtige Kasteel Twickel. Dit kasteel is beperkt toegankelijk voor bezoekers.

Oefen je kasseien skills

Je laat Landgoed Twickel achter je en fietst richting Hengelo. Ben jij een renner voor de voorjaarklassiekers? Dan kun je je hart ophalen bij het plaatsje Oele. Hier ligt namelijk een flinke kasseienstrook. In Vlaanderen liggen de kasseien er misschien iets minder fraai bij, de kasseien van de Albersdijk zijn toch een leuke oefening in het verbeteren van je klassieker-skills. Voordat de kasseienstrook start fiets je een paar kilometer over de gladde klinkerweggetjes op de Albersdijk. Zie je de kasseien in de verte liggen? Schakel een tandje bij, ga goed achterop je zadel zitten, ontspan je armen en… stoempen maar!

Fietssnelweg Oldenzaal – Enschede

Na ruim 80 kilometer passeer je Enschede opnieuw. Je fietst nu over de fietssnelweg F35, die aangelegd is tussen Oldenzaal en Enschede. Het stuk van deze fietssnelweg tussen Hengelo en Enschede werd begin 2019 verkozen tot beste fietssnelweg van Nederland. En dat merk je. De fietspaden zijn breed en hebben weinig obstakels. Het is heerlijk om over dit fietspad Enschede binnen te zoeven. Aan je rechterhand passeer je de trots van voetballiefhebbers uit Enschede: de Grolsch Veste.

Grolsch Veste
Grolsch Veste

Energie aanvullen

Wanneer je na 92 kilometer het dorp Lonneker in fietst, ben je vast hongerig geworden. In Lonneker vind je twee goede opties om op adem te komen. Iets van de route af vind je Theehuis Sprakel in het Bos. Een paar kilometer verder ligt Café Sprakel. Hier kun je koffiedrinken, taart bestellen of stevig lunchen. Het is de plek waar voormalig topwielrenner Hennie Kuiper ook graag zit na zijn fietsritten. Ben je op een andere punt van de route gestart? Onderaan dit artikel zijn meerdere opties opgenomen om onderweg even uit te rusten en wat te eten en drinken.

Terug naar het startpunt

De laatste 20 kilometer is het uitbollen naar Lonneker, het startpunt van de route. Je hebt niet alleen 110 kilometer door het Zuid Twentse landschap gefietst, maar ook de mooiste plekken van de omgeving gezien én aan je kasseien skills gewerkt. Goed bezig!

Zin in meer?

Wist je dat er nog vier 100 kilometer routes zijn uitgezet in de provincie? Als je de Los op ’t Ros route mooi vond, dan kun je zeker ook genieten van de route Twentse Tijdrit. Alle Kromme Sturen routes vind je hier.

Voor de inwendige mens – suggesties voor koffiestops

Km 40 – Erve Bruggert – Haaksbergen

Km 54 – Café Spoolder – Bentelo

Km 90 – Theehuis Sprakel in het Bos – Lonneker

Km 92 – Café Sprakel – Lonneker

Alle kromme sturen routes:

Geschreven door Ellen

Ellen Brunninkhuis vindt 'fietsen wel geinig' en schrijft er ook graag over. We hebben haar op weg gestuurd met een handvol prachtige routes voor de racefiets. Haar ervaringen lees je op deze website.

Toon meer verhalen

Ook interessant