Verrassende routes

Kromme Sturen route – Twentse Tijdrit

  • Geschreven door Ellen
  • 6 minuten opladen
  • 8770 x bekeken

Speciaal voor wielrenners heeft VisitOost een vijftal uitdagende nieuwe wielerroutes uitgezet: de Kromme Sturen routes. Vandaag in de spotlight: ‘De Twentse Tijdrit’. Deze route van iets meer dan 110 kilometer vanuit Almelo is speciaal geschikt voor hardrijders.

Een route voor hardrijders

Algemene informatie

Startpunt: Bedrijvenpark Almelo

Afstand: 111 km

Hoogtemeters: 260 hm

Ontwikkeld in samenwerking met ATV Ruiten Drie

Bekijk op de kaart en download de GPX

Startpunt

De Twentse Tijdrit start op Bedrijvenpark Almelo, waar voldoende parkeergelegenheid is. Je hoeft de 111 kilometer lange route niet per se in Almelo te beginnen. Je kunt net als alle andere kromme sturen routes op elk willekeurig punt starten. Om een hongerklop te voorkomen zijn er onderaan dit artikel zijn meerdere suggesties opgenomen voor gezellige koffiestops onderweg.

Perfect voor hardrijders en kleine pelotons De Twentse Tijdrit route is perfect voor wielrenners die van doorrijden houden. De route bevat niet of nauwelijks stoplichten of gevaarlijke oversteekplaatsen. De wegen zijn breed, van glad asfalt en uitstekend onderhouden. Zo kun je eindeloos doortrappen op stevig tempo, alleen of in een klein peloton. Overigens is de route ook geschikt voor wielerrecreanten die het graag rustig aan doen. Zij kunnen nog meer genieten van de schitterende omgeving en de verschillende koffiestops onderweg.

Richting de Duitse grens

Je verlaat Almelo in noordelijke richting en passeert de Weitemanslanden. Na zo’n 20 kilometer fietsen ben je op het meest noordelijke punt van de route: de Engbertsdijksvenen. Dit Natura2000 gebied fiets je niet in, maar is later zeker eens een bezoek zonder je racefiets waard. Je kunt hier namelijk mooi wandelen. Het natuurgebied ligt vlakbij de Duitse grens, waar je bijna 40 kilometer vlak langs blijft rijden. Je passeert de grens echter nooit.

Huis Singraven, absoluut een bezoek waard!

Vals plat

Loopt je rem misschien aan? Of heb je slechte benen? Nee hoor, van kilometer 15 tot ongeveer 30 loopt de route licht omhoog. Dat merk je, zeker als de wind ongunstig staat kun je je afvragen of je wel in vorm bent. Het vals platte gedeelte eindigt vlak na Vasse, waar je de Braamberg al ziet liggen. De Braamberg is maar 76 meter hoog, maar de klim over de Hooidijk is vooral in het begin steil. Je stijgt hier met 5%. Hét moment om aan te zetten en je vrienden te lossen!

Natuurgebied Springendal

Als je de Hooidijk weer afdaalt, fiets je natuurgebied Springendal in. Je daalt af over glad asfalt met aan beide zijden bos dat vervolgens overgaat in uitgestrekte weilanden. De uitzichten zijn prachtig. Hier vind je ook Hoeve Springendal, een historisch landgoed waar je kunt genieten van het Twentse landschap en waar je kunt overnachten, in de zomer kunt kamperen en fraai kunt wandelen en fietsen.

Na ongeveer 40 kilometer passeer je de Dinkel voor de eerste keer. De Dinkel is een rivier in het grensgebied van Nederland en Duitsland, die vooral in Twente meandert. De Dinkel wordt genoemd in de eerste regel van het Twents volkslied: ‘Er ligt tussen Dinkel en Regge een land: ons schone en nijvere Twente’. Je zult de Dinkel later deze tocht, na ongeveer 60 kilometer, opnieuw passeren. Je bent dan in de buurt van het landgoed Singraven, dat links van Denekamp ligt. Hier vind je Huis Singraven, het Koetshuis en een eeuwenoude watermolen. Absoluut een bezoek waard!

Kuiper bij Kasteel Singraven
Kuiper bij Kasteel Singraven

Een extra lusje voor appeltaart

De wielrenner die zijn fietscomputer nauwlettend in de gaten houdt zal opmerken dat je op kilometer 41 een stukje van de route kunt afsnijden. Je maakt een kleine lus van 3,5 kilometer om op dezelfde plek weer uit te komen. Heb je trek? Snij de lus dan zeker niet af. Bij Holtweijde hebben ze appeltaart met slagroom.

Hennie Kuiper

Heb je de koffiestop gemist? Dan kun je in de herkansing bij Erve Kuiper. Draai na 52 kilometer Erve Kuiper op, aan de Schotbroekweg bij Denekamp. Dit is een unieke kans om het Hennie Kuiper Wielermuseum een bezoek te brengen. Hennie Kuiper is een geboren en getogen Twentenaar en een van de grootste Nederlandse wielrenners aller tijden. De Twentse Tijdrit voert over de geboortegrond van deze wielerlegende. Je passeert wegen die Hennie honderden keren heeft afgelegd om te trainen of om als kleine jongen van en naar school te fietsen. Erve Kuiper is de plek waar Hennie is geboren en waar tegenwoordig zijn neef Erik het boerenbedrijf runt. In het Hennie Kuiper Wielermuseum vind je een tentoonstelling over Hennies wielercarrière. Je mag hier op je fietsschoenen naar binnen en betaalt slechts 1 euro entree. Je drinkt hier ook heerlijke koffie, eet een stuk taart of geniet in de zomer van een ijsje van de IJskuip, waar het lekkerste ijs van Europa wordt gemaakt!

Hennie Kuiper museum
Hennie Kuiper museum

Klimmen

Vervolgens laat je Denekamp achter je en fiets je richting het zuiden. Voordat je het natuurgebied Lutterzand in fietst sla je rechtsaf en passeer je de Dinkel opnieuw. Daarna voel je het al snel aan je benen... het loopt weer omhoog. Tot het hoogste punt van de Hahnhofweg klim je 2,5 kilometer. Het klimmetje eindigt met een stijgingspercentage van 3%. Volgens Strava bereikte de snelste wielrenner de top in 3 minuten en 27 seconden. De snelste vrouw deed dat in 3 minuten en 54 seconden. Misschien is dit een mooi moment om je fietsvrienden uit te dagen? Uitrusten en bijtanken doe je meteen daarna bij Pannenkoekhoes De Stroper.

Tankenberg

Met een volle buik kun je een kilometer of 5 genieten van de afdaling. Daarna mag je meteen weer aan de bak. Je maakt een extra lusje in de route zodat je ook de Tankenberg beklimt. Vergeet niet te stoppen bovenop de Tankenberg. Je vindt hier namelijk een fraai Mariakapelletje en je hebt weids uitzicht over het Twentse landschap.

Na de Tankenberg is het eerst naar beneden en daarna vlak terug naar je beginpunt. Langs onder andere Weerselo, Zenderen en Bornerbroek kun je vaart maken op brede wegen van strak asfalt. Daarna sla je af richting het noorden en fiets je langs het Twentekanaal terug naar je beginplek, waar je na 110 kilometer en bijna 300 hoogtemeters kunt zeggen dat je over de geboortegrond van wielerlegende Hennie Kuiper hebt gefietst.

Uitzichtpunt Mariakapelletje
Uitzichtpunt Mariakapelletje

Zin in meer?

Wist je dat er nog vier andere 100 kilometer lange routes zijn uitgezet in de provincie Overijssel? Als je de Twentse Tijdrit route mooi vond, dan kun je zeker ook genieten van de route Los op ‘t Ros. Alle Kromme Sturen routes vind je hier.

Voor de inwendige mens – suggesties voor koffiestops

Km 43 – Landgoed de Holtweijde – Lattrop

Km 52 – Erve Kuiper / Hennie Kuiper Wielermuseum

Km 66 – Pannenkoekhoes De Stoper – De Lutte

Alle kromme sturen routes:

Los op 't ros

Wind in de Kop

Vals plat gevecht

Sallands steilste

Hanze Held

Geschreven door Ellen

Ellen Brunninkhuis vindt 'fietsen wel geinig' en schrijft er ook graag over. We hebben haar op weg gestuurd met een handvol prachtige routes voor de racefiets. Haar ervaringen lees je op deze website.