Verrassende routes

Kromme Sturen route – Vals Plat Gevecht

  • Geschreven door Ellen
  • 5 minuten opladen
  • 5907 x bekeken

Speciaal voor wielrenners heeft VisitOost een vijftal uitdagende nieuwe wielerroutes uitgezet: de Kromme Sturen routes. Vandaag in de spotlight: de route Vals Plat Gevecht. Deze route van 101 kilometer start in Hardenberg en leidt je langs de mooiste plekken van het Overijsselse Vechtdal

Het mooiste van het Overijsselse Vechtdal

Algemene informatie

Startpunt: Hessenweg, Hardenberg

Afstand: 101 km

Hoogtemeters: 250 hm

Ontwikkeld in samenwerking met HWV Hardenberg

Startpunt

De Vals Plat Gevecht route start in Hardenberg. Op de Hessenweg, naast de sportvelden, vind je genoeg parkeergelegenheid. Net als alle andere Kromme Sturen routes van VisitOost hoef je de route niet per se vanuit dit startpunt te beginnen. Je kunt op elk willekeurig punt op de route starten. Om een hongerklop te voorkomen hebben we meerdere koffiestops opgenomen. Je vindt ze onderaan dit artikel.

Het Vechtdal

De route Vals Plat Gevecht neemt je mee naar het Overijsselse Vechtdal. Van de in totaal 167 kilometer lange Overijsselse Vecht kronkelt 60 kilometer door de provincie Overijssel. De rivier stroomt tussen de hoger gelegen regio’s Drenthe en Twente door een dal, het Vechtdal genoemd. Vandaag fiets je meer dan honderd kilometer door dit gebied, waar je bijna alle Nederlandse landschappen kunt vinden. Rietvelden, stuifzanden, heide, stuwwallen, vennetjes, landgoederen en bossen: het Vechtdal heeft het allemaal.

Tegen de stroom in

Je begint de route tegen de stroom van de Overijsselse Vecht in en vertrekt in noordoostelijke richting. De Vecht ligt aan je rechterhand. Na tien kilometer passeer je tussen de plaatsjes Ane en Anerveen de Anermolen. Deze molen uit 1864 maalt nog altijd graan. Fiets je de route op zaterdag, dan kun je afstappen om de molen van binnen te bezichtigen.

Iets verderop kom je in Holthoner langs het landgoed De Groote Scheere. Op dit landgoed vind je een groot pannenkoekenhuis: De Ganzenhoeve. Ben je in Hardenberg opgestapt dan zal je nog geen trek hebben, maar ben je elders aan de route begonnen dan is dit een uitstekende plek om je energietekort aan te vullen.

Duitse Vechtdal

Wanneer je het Coevorden-Vechtkanaal passeert is het niet ver meer naar de Duitse grens. Na precies twintig kilometer fiets je de Duitse plaats Laar in. De komende 35 kilometer fiets je in Duitsland. Anders dan in Nederland kom je in het Duitse gedeelte van de route iets vaker klinkerweggetjes tegen. Zie het maar als kleine training voor de voorjaarsklassiekers!

Heb je te weinig gegeten? Pap in de benen? Vergis je niet. De naam van de route verraadt het al: dit is een Vals Plat Gevecht. Op het oog is het haast niet te zien, maar de weg loopt regelmatig iets omhoog. Na 37 kilometer weet je zeker dat het niet aan je benen ligt. Hier wordt echt geklommen. Het klimmetje op de Steinberg is misschien kort, je zult het stukje van 4,5% zeker in je benen voelen.

In Wilsum kun je even bijkomen van je klimwerk. Midden in het dorp ligt Café am Muhlenteich. Oud profwielrenner en fietsambassadeur Theo de Rooij, die samen met de Overijsselse fietsclubs alle Kromme Sturen routes uitgestippeld heeft, stopt hier regelmatig voor de uitstekende koffie en het gebak.


Tip!

Ben jij een ervaren mountainbiker? De mountainbike routes van Hardenberg, Ommen en Lemele zijn door verbindingsroutes goed met elkaar te combineren. Zo kun je 60 kilometer aan een stuk mountainbiken!


Omhoog in Duits natuurgebied

Fiets je door? Maak dan je borst nat voor het tweede korte klimmetje van de route. Na een vals platte aanloop klim je ruim een kilometer omhoog naar de Ratzelberg, dat middenin het bos van het Duitse beschermde natuurgebied Itterbecker Heide ligt. Met gemiddeld 2% is dit zeker geen hooggebergte, maar reken maar dat je je benen zult voelen als je flink aanzet.

Vecht- en Beneden Regge

Na 56 kilometer fiets je Nederland weer in. Heerlijk, dat gladde, strakke asfalt! Je fietst eerst in de richting van je startpunt in Hardenberg, om vervolgens voor Hardenberg linksaf te slaan naar Bergentheim, Mariënberg en daarna Den Ham. Boven je ligt het Vecht- en Beneden Regge gebied. Dit gebied dankt zijn naam aan de samenkomst van de rivieren de Vecht en de Regge en is aangemerkt als Natura2000 beschermd natuurgebied. Hier moet je zeker nog eens terugkomen als je ook van mountainbiken houdt. Hier liggen namelijk de 21 kilometer lange mountainbike route van Hardenberg, de 20 kilometer lange mountainbike route van Ommen en de 14 kilometer lange mountainbike route van Lemele. Deze laatste is de favoriet van oud topschaatser en Vechtdal ambassadeur Erben Wennemars.

De Sahara

Ook voor wielrenners is dit gedeelte door het Vecht- en Beneden Regge gebied genieten. Dit zijn de meest groene kilometers van de route. De kilometers tussen Den Ham en Hoogengraven zijn dicht bebost. Aan het einde van de Eerderveldweg fiets je na tachtig kilometer ineens langs een Hollandse woestijn. ‘De Sahara’ is een restant van de zandverstuivingen waar Nederland in de 19e eeuw mee te maken had. Een leuke plek om nog eens terug te komen om te wandelen. Mocht je voor de laatste kilometers nog wat extra energie nodig hebben, of vind je dat je gewoon een terrasje hebt verdiend? Restaurant De Bootsman zit op 88 kilometer en heeft een prima terras. Neem het ervan, de laatste kilometers peddel je zo naar huis!

Zin in meer?

Wist je dat er nog vijf andere 100 kilometer lange routes zijn uitgezet in de provincie Overijssel? Als je de Vals Plat Gevecht route mooi vond, dan kun je misschien ook wel genieten van de route Wind in de Kop. Alle Kromme Sturen routes vind je hier.

Voor de inwendige mens – suggesties voor koffiestops

Km 14 – Pannenkoekenhuis De Ganzenhoeve – Holthone

Km 20 – Gaststätte Mittendorf – Laar (DE)

Km 39 – Café Am Muhlenteich – Wilsum (DE)

Km 68 – Camping de Pallegarste – Mariënberg

Km 88 – Restaurant De Bootsman – Stegeren-Ommen

Alle kromme sturen routes:

Twentse Tijdrit

Los op 't ros

Wind in de kop

Sallands steilste

Hanze Held

Geschreven door Ellen

Ellen Brunninkhuis vindt 'fietsen wel geinig' en schrijft er ook graag over. We hebben haar op weg gestuurd met een handvol prachtige routes voor de racefiets. Haar ervaringen lees je op deze website.