Verrassende routes

Kromme Sturen route – Wind in de Kop

  • Geschreven door Ellen
  • 5 minuten opladen
  • 6245 x bekeken

Speciaal voor wielrenners heeft VisitOost een vijftal uitdagende nieuwe wielerroutes uitgezet: de Kromme Sturen routes. Vandaag in de spotlight: de Wind in de Kop route. Deze route van 105 kilometer voert langs de mooiste plekken van Noordwest-Overijssel.

Bekijk video
100 kilometer door het Nationaal Park Weerribben-Wieden

Algemene informatie

Startpunt: Woltmeentherand Steenwijk

Afstand: 105 km

Hoogtemeters: 140 hm

Ontwikkeld in samenwerking met RTV Steenwijk

Bekijk op de kaart en download de GPX

Startpunt

De Wind in de Kop route start in Steenwijk. Op de Woldmeentherand, naast de A32, vind je voldoende parkeergelegenheid. Je hoeft de route niet per se op deze plek te starten. Net als alle andere kromme sturen routes kan op elk willekeurig punt opstappen.

Giethoorn

Je verlaat Steenwijk in zuidelijke richting en koerst langs de Kanaalweg af op een toeristische trekpleister: Giethoorn. Op mooie dagen is ‘Het Venetië van het Noorden’ drukbezocht. In dit waterstreekdorp zie je regelmatig bussen vol toeristen, die genieten van de vele rietgedekte boerderijen, meertjes, houten bruggetjes, waterwegen en bootjes. Je kijkt hier je ogen uit. Let wel goed op, het kan op mooie dagen druk zijn. Pas daarom je snelheid aan.

Kirsten Wild
Kirsten Wild

Over de dijken

Je laat de drukte achter je wanneer je Giethoorn uit fietst en de weg vervolgt naar De Klosse, Wanneperveen en Baarlo. Je fietst over onder meer de Lozedijk en de Zomerdijk. Het zijn slechts twee van de vele dijken die je zult passeren. Houd je ogen open, want de kans is groot dat je op een van deze dijken een groot kampioene tegenkomt. Profwielrenster Kirsten Wild traint bijvoorbeeld graag op deze dijken in Weerribben-Wieden!

Fietsvrienden Rob Harmeling en Erben Wennemars hebben dit gebied ook op de racefiets ontdekt

Na ongeveer veertig kilometer passeer je de St. Monnikenmolen in Sint Jansklooster. Deze windmolen komt uit 1857 en fungeert als korenmolen. Van begin april tot eind oktober kun je de molen drie dagen per week bezoeken. In het bezoekerscentrum krijg je meer informatie en kun je een pannenkoek van zelfgemalen meel eten.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Na 45 kilometer fiets je het Nationaal Park Weerribben-Wieden binnen. Het natuurgebied is het prachtige middelpunt van deze route. De hele dag fiets je rondom en door dit gebied. De Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Hier werd vanaf de veertiende eeuw turf gewonnen. Hierdoor is er een uniek landschap ontstaan van meren, rietlanden, moerasbossen, vaarten en trilvenen. Waar je ook kijkt, overal zie je water. Je bent er als je door Ronduite fietst letterlijk door omgeven. Ronduite is een soort schiereiland midden in het water. Het bestaat grotendeels uit twee kampeerterreinen en is dus een tip voor de zomermaanden: dé ideale plek voor watersporters.

Ravitaillering in Blokzijl

Na je uitstapje door het water fiets je opnieuw door Sint Jansklooster en draai je vervolgens richting het noorden. Via de Duinweg ga je omhoog richting Blokzijl. Deze plaats in de kop van Overijssel heeft onder meer een sluis en een gezellige haven. Vlakbij de sluis van Blokzijl vind je een klein beeldje. Dit is Kaatje. De legende gaat dat deze vrouw in de 18e eeuw wachtte op de terugkeer van haar jeugdliefde en verloofde Hilbert, een zeeman. Terwijl hij van huis is runt zij een met veel succes een herberg. Haar kookkunsten waren zo goed dat ze tot ver buiten Blokzijl beroemd werd. Kaatje bleef jarenlang op Hilbert wachten. Toen hij eindelijk schatrijk terugkeerde naar Blokzijl was Kaatje net overleden. Het standbeeld doet nog altijd aan haar denken. Op de plek van Kaatjes herberg staat tegenwoordig het sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis.

Na 65 kilometer fietsen heb je misschien wel trek gekregen. Blokzijl heeft meerdere mogelijkheden om je motor van energie te voorzien. Zo kun je bij café Sluiszicht op het terras genieten van een broodje of een pannenkoek. Iets verderop in de haven vind je het Prins Mauritshuis.


Tip!

Wist je dat je in het Nationaal Park Weerribben-Wieden niet alleen prachtig kunt fietsen, maar nog veel meer leuke dingen kunt doen? We hebben 8 tips voor je op een rijtje gezet.


Waaiers!

Met een goed gevulde maag en hernieuwde energie begin je aan de laatste 35 kilometer van de Wind in de Kop route. Van Blokzijl tot Kuinre fiets je over een lange dijk. Als de wind hier ongunstig staat moet je tien kilometer lang tegen de wind in ‘stoempen’. Ben je met een groep wielrenners en komt de wind schuin van voren? Dan is dit het moment om een waaier op te zetten!

Op kilometer tachtig ga je bij Slijkenburg heel even Friesland in. Langer dan twee kilometer zal dit niet duren, je draait namelijk al snel weer terug richting de Weerribben-Wieden. Mocht je de eerdere koffiestop in Blokzijl gemist hebben, dan kun je in Ossenzijl goed bijtanken bij eetcafé Kolkzicht. In Ossenzijl is trouwens nog veel meer te doen. Je vindt hier ook recreatiepark De Kluft, waarin je in de zomermaanden een sloep, kano of fluisterboot kunt huren om het Nationaal Park te verkennen. Voor de wandelaars ligt er een mooi wandelpad genaamd Natuurpad Weerribben, die door de 'Weerribben in het klein' voert.

Vanaf Ossenzijl fiets je dwars door de Weerribben-Wieden richting Kalenberg. Op de Hoogeweg heb je fenomenaal zicht over het laagveenmoeras. Het is bijna jammer dat je het gebied uit moet om de laatste dertien kilometer terug te fietsen naar je startpunt. Na 105 kilometer ben je terug in Steenwijk. Je hebt de mooiste plekken van Noordwest Overijssel afgevinkt van je lijstje!

Zin in meer?

Wist je dat er nog vier andere 100 kilometer lange routes zijn uitgezet in de provincie Overijssel? Als je de Wind in de Kop route mooi vond, dan kun je misschien ook wel genieten van de route Vals Plat Gevecht. Alle Kromme Sturen routes vind je hier.

Voor de inwendige mens – suggesties voor koffiestops

Km 65 – Café Sluiszicht – Blokzijl

Km 65 – Prins Maurits Huis – Blokzijl

Km 85 – Eetcafé Kolkzicht

Km 86 – De Kluft – Ossenzijl

Alle kromme sturen routes:

Twentse Tijdrit

Los op 't ros

Vals plat gevecht

Sallands steilste

Hanze Held

Geschreven door Ellen

Ellen Brunninkhuis vindt 'fietsen wel geinig' en schrijft er ook graag over. We hebben haar op weg gestuurd met een handvol prachtige routes voor de racefiets. Haar ervaringen lees je op deze website.