Marijn fietst met... de favoriete route van Kirsten Wild

  • Geschreven door Marijn de Vries
  • 6 minuten opladen
  • 12031 x bekeken

Handen in de beugels, hoofd in de wind. Op de favoriete trainingsroute van profwielrenster Kirsten Wild geniet je tijdens je training van het vele moois dat de provincie Overijssel voor wielrenners te bieden heeft. Op deze route passeer je onder meer de dijken langs de IJssel, Nationaal Park Weerribben-Wieden en drie Hanzesteden. We fietsen veel samen in dit gebied. Deden we altijd al, toen ik ook nog prof was, en nog steeds maken we vaak een rondje samen – maar nu vooral als Kirsten een rustige training doet. Want wedstrijdfit ben ik al lang niet meer. Fiets je met ons mee?

Kirsten Wild - Fietsen in en rond Hanzestad Zwolle
Bekijk video

Marijn de Vries is journalist, spreekster, presentatrice en ze is dol op fietsen. Ze was zes jaar lang profwielrenster en inmiddels is ze woonachtig in Hanzestad Zwolle. Voor VisitOost stapt Marijn op met vijf bekende Overijsselse fietsambassadeurs en ontdekt ze de favoriete fietsrondjes waar Hennie Kuiper, Rob Harmeling, Erben Wennemars, Kirsten Wild en Anna van der Breggen zich opladen.

In dit artikel fietst Marijn samen met ….

Kirsten Wild

Kirsten Wild is een geboren en getogen Overijsselse. Ze groeide op in Almelo en keerde na haar studie in Groningen terug naar Overijssel. Kirsten traint meerdere keren per week vanuit haar woonplaats Zwolle. Hier legt ze de basis voor haar sportieve successen. Kirsten werd al zes keer Europees en zes keer wereldkampioen op de wielerbaan. Ook op de weg is ze als sprintster haast onverslaanbaar. Ze neemt je mee op een van haar favoriete trainingsrondes.

Een Walhalla voor fietsers

Fanatieke fietsers kunnen in de provincie Overijssel hun hart ophalen. Hier kun je namelijk alle kanten op. Doordat het maar liefst acht verschillende landschappen kent, raken fietsers nooit uitgekeken. Kirsten heeft verschillende trainingsroutes vanuit Zwolle, die ze aanpast op het type training dat ze afwerkt. De route van vandaag start in het centrum van de stad, is 75 kilometer lang en voert je onder andere langs Hasselt en Kampen. Een favoriet rondje van ons, omdat je zo lekker over de dijkjes rijdt, met een weids uitzicht.

Van Zwolle naar Nationaal Park Weerribben-Wieden

De trainingsronde van Kirsten start in Zwolle. Dit is niet de enige Hanzestad die opgenomen is in onze favoriete route. Vanuit Zwolle fiets je namelijk over de Zwolsedijk langs het Zwarte Water naar de eeuwenoude Hanzestad Hasselt. Je bereikt Hasselt over de Zwartewaterbrug.

Je verlaat Hasselt en fietst noordwaarts. Via Zwartsluis rijd je zo het Nationaal Park Weerribben-Wieden in. Je bent nu omringd door water. “Zeker in de winter is het hier heerlijk trainen, het wegdek is goed en je komt haast niemand tegen”, vertelt Kirsten. Alle rust dus om te kletsen, zoals we graag doen onderweg. Of om stukken flink hard te rijden, want niemand heeft last van je. De trainingsronde is vanaf dit punt uit te breiden. “Met een klein ommetje kun je ook Giethoorn aan je route vastplakken. Dan breid je de route met ongeveer 10 kilometer uit.” Door het ‘Venetië van het Noorden’ aan je route vast te plakken fiets je een extra stuk door het Nationaal Park. Je vervolgt je tocht daarna richting het westen, waar je Flevoland binnen fietst. Via de Ramspolbrug fiets je Overijssel weer in en koers je af op Kampen. Deze brug is een segment op Strava en heeft de naam ‘Col du Ramspol’ gekregen. Dit is het perfecte moment om je benen te testen en een sprint te trekken.

Terrassentijd

Het leuke aan deze route? Er zijn onderweg fijne plekken om te stoppen en wat te eten en drinken. Het start- en eindpunt van de route voor Kirsten is de Grote Markt in Zwolle, waar je een ruim aanbod horecagelegenheden vindt. Ook in de binnenstad van Kampen zijn er genoeg leuke terrassen om je dorst te lessen. Kirsten bestelt een ijskoffie bij een terras op de Plantage, het plein in het midden van de stad dat al bestaat sinds begin 1700.

Ook vlak voor Zwolle heeft Kirsten een leuke tip. Hier vind je Theehuis Zalkerveer. Met een weids uitzicht over de IJssel geniet ze hier van koffie of eet ze een tosti. Twaalf mensen met een verstandelijke beperking heten je van harte welkom.

Met je voeten in de IJssel

Vanuit Kampen leidt de route langs de IJssel over de Veecatendijk. Een fraai stuk voor wielrenners, met gladde fietspaden en uitzicht op de IJssel. Vlak voor Veecaten staat een bordje met de tekst ‘Met je voeten in de IJssel’, dat richting het water wijst. Staatsbosbeheer heeft tien locaties aan de IJssel uitgezocht waar je door de wisselende waterstand in de IJssel vaak met je voeten het water kunt raken. De perfecte plek om even weg te dromen en te genieten van het IJsellandschap.

Richting de Peperbus

Over de dijk leidt de route terug naar Zwolle. Vanuit de verte zie je de Peperbus al liggen, de bijnaam voor de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe basiliek. De route eindigt na 75 kilometer op de Grote Markt. Wij zijn weer thuis en jij kunt moe maar voldaan op een terras neerstrijken.

Ben je er klaar voor?

Zin om je fietskleding aan te trekken en de route van Kirsten te fietsen? Dat kan! De route is 75 kilometer lang en vooral geschikt voor wielrenners. Download hier de route als GPX.

Extra routes van Kirsten

Wil je meer trainingsrondjes van Kirsten fietsen? Ze heeft er nog 3 voor je!

1. Lostraprondje

Zware benen? Kirsten rijdt na een wedstrijd regelmatig een kort lostraprondje van 35 km richting Hasselt. Perfect wanneer je zin hebt in een kort rondje, of voor de dagen waarop je weinig tijd hebt. Download het lostraprondje als GPX.

2. Viaductenrondje

Misschien niet het allermooiste rondje, maar wel perfect voor wielrenners die net zo hard willen leren sprinten als Kirsten. Op deze 40 km lange route passeer je namelijk 3 viaducten. Bij de eerste sprint Kirsten omhoog, bij de tweede maakt ze juist tempo in de afdaling en houdt ze die snelheid zo lang mogelijk vol en bij de derde sprint ze wederom hard omhoog. Eens kijken of je vrienden je voortaan nog bij kunnen houden bij een bordjessprint… Download het viaductenrondje als GPX.

3. Lemelerberg-route

Een prachtige route van 72 km naar de Lemelerberg, waar je en beetje kunt klimmen. De Lemelerberg is een stuwwal die ongeveer 150.000 jaar geleden is ontstaan toen gletsjers zand en grind voortduwden. De bult heeft een hoogte van 78 meter. Bijzonder, in een verder vrijwel vlakke omgeving! Download de Lemelerberg-route als GPX.

Veel fietsplezier!

Lees nog meer inspirerende verhalen!

Marijn fietst met…

Erben Wennemars (MTB)

Hennie Kuiper

Rob Harmeling (MTB)

Anna van der Breggen