Typisch Overijssel

Word de nieuwe Anna van der Breggen

  • 4 minuten opladen
  • 1400 x bekeken

Treed in de voetsporen van Nederlandse wielrenhelden als Anna van der Breggen en Kirsten Wild: kom wielrennen in Overijssel! Overijssel en wielrennen is een gouden combinatie en tegelijkertijd een goed bewaard fietsgeheim. Tot nu dan, want we delen dit geheim graag met je.

Anna van der Breggen
Bekijk video

Olympisch kampioen Anna van der Breggen en wereldkampioen op de wielerbaan Kirsten Wild wisten het al lang: als outdoorliefhebber moet je in Overijssel zijn. Om te wandelen, zwemmen en kanoën. En zeker om te wielrennen. Niet voor niets zijn in Overijssel verschillende wielerevenementen, zoals Erbens Vechtdal Toer eind mei en de Theo de Rooij Classic in juni. En wat dacht je van de Ronde van Overijssel, één van de oudste wielerklassiekers in Nederland? Dus, geef je gestroomlijnde tweewieler een oplapbeurt, klik je schoenen in de pedalen en kom wind happen.

Van het bos naar de heide Hét beeld van ‘de wielrenner’: tegen de wind in op de dijk fietsen, met een fietsbroek met zeemleren kruis aan en de rug laag. In Overijssel kun je dat tafereel ook aanschouwen - langs de IJssel bijvoorbeeld - maar in deze provincie zie je de wielrenner in een veel afwisselender decor. De acht landschappen die Overijssel koestert, maken dat wielrenners hier nooit zijn uitgekeken. Extra tof: met jouw racemonster leg je gemakkelijk lange afstanden af en kun je meerdere landschappen in één dag ontdekken. Wat nou toerfietsen? Hier kun je stoer fietsen!

Kuitenbijters en vlakke paden Overijssel is ideaal voor alle pro’s die de technische kneepjes van het wielrennen tot in de puntjes beheersen, maar het is ook een perfecte uitvalsbasis voor mensen die net beginnen met wielrennen. Voor iedereen is er wat wils. Rondom de Sallandse Heuvelrug en de Lemelerberg vind je bijvoorbeeld prachtig heidelandschap met milde klimmetjes; echte kuitenbijters zul je hier niet vinden, maar voor de beginner is het best pittig.

Speciaal voor wielrenners en andere doortrappers worden komend jaar in Overijssel verschillende routes uitgerold. Bij elkaar zijn de routes zo’n 600 kilometer lang. Je fietst ongehinderd over de prachtige wegen van Overijssel, weg van de fietspaden en fietsknooppunten. Zo voert de eerste uitgestippelde route, Sallands Steilste, je 100 kilometer lang over de Sallandse Heuvelrug en langs de mooiste plekjes in de omgeving.

Erg handig is dat er in Overijssel talloze parkeerplekken zijn vanwaar je kunt starten. Gooi dus die fiets in de achterbak, rijd een stukje en ga dan een rondje fietsen. Simpeler kan niet!

Een glas melk voor elk Gooi dan die trapfrequentie omhoog, ga voor een fikse snelheid en streep plaatsnaambordjes af - let’s go! Voel de wind in je kop als je kilometerteller omhoog snelt en de zweetdruppels langs je voorhoofd glijden. Als wielrenner ben je vaak zo in je element op de fiets, dat je soms thuiskomt met een droge keel en rammelende maag. Voorkom dit en maak af en toe een pitstop: vul je bidon, drink een glas melk bij één van de melktappunten en haal wat te eten bij een streekboerderij voor een energieboost. Lekker! Geniet tussendoor ook van de uitzichten en bezienswaardigheden; dat maakt je wielerronde compleet.

Wielrennen? Spaghettibenen! Misschien weet je het al, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: wielrennen is de ultieme duursport. Je werkt flink aan je conditie en spierkracht en ondertussen fiets je je hoofd helemaal leeg. Wielrennen is dus sport en ontspanning tegelijk. Maar onderschat de inspanning niet; is het je eerste rondje van het jaar? Wees dan gewaarschuwd: grote kans dat je met spaghettibenen van de fiets stapt. Maar dan heb je wel de Overijsselse wielrenroutes feilloos leren kennen.

Krijg jij al de fietskriebels? Ga voor één van deze fietsroutes.