Hanzerondje Kampen - Zwolle

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  41,7 km
 • Duur
  2:47
 • Verbrande calorieen
  2083 kcal
 • Knooppunten
  10
 • Locaties
  6

Zwolle en Kampen zijn twee boeiende Hanzesteden aan de IJssel. De roemrijke geschiedenis van het middeleeuwse Hanzeverbond heeft hier z'n sporen ruimschoots nagelaten. Tijdens deze fietsroute zal u een aantal van deze 'sporen' zien en ervaren.

Startpunt

Omdat er aparte bewegwijzering is, kunt u de route in principe overal starten. De route is éénzijdig bewegwijzerd en gaat linksom ("tegen de klok in"). In Kampen is een goed startpunt het NS station. Vanaf dit station/parkeerplaats daar, gaat u de Stadsbrug over en volgt de borden. In Zwolle is het Engels Werk een startpunt met parkeerplaats. Fiets vanaf daar richting het zuiden. Na het spoorviaduct, volgt u de bewegwijzering.

de route
 1. De Kamperkogge

  De Kamperkogge

  Kogge op de IJssel

  Ga terug naar de tijd van de Hanze met een bezoek aan de Koggewerf en koggeschip De Kamper Kogge. Een prachtige plek met schepen in aanbouw, een expositieruimte, een verhalenruimte en een unieke schipperstaveerne.

 2. Zalk

  Zalk

  Zicht op Zalk

  Het dorpje van kruidenvrouwtje 'Klazien uut Zalk' genoot landelijke bekendheid. Wie vanuit Zalk het weggetje neemt dat naar het Zalkerveer loopt, komt langs een met bomen begoreid stukje uiterwaard dat bekend staat als het Zalkerbos. Hier staan veel bijzondere planten en kruiden.

 3. Kasteel Buckhorst

  Kasteel Buckhorst

  voormalig kasteel

  Net voorbij Zalk had u in de middeleeuwen aan uw rechterhand Kasteel Buckhorst kunnen zien liggen. Het kasteel speelde een grote rol in dit gebied. Zalk en Veecaten vielen onder het beheer van de Heren van Buckhorst.

 4. DeVreugdehoeve

  DeVreugdehoeve

  Zalkerveerweg 20

  Terwijl u zittend op een schapenvachtje, geniet van het zicht vanuit het schapentheater op de schapen en geiten in de stal, kunt u een heerlijk drankje nemen in de koffie- en theeschenkerij, gelegen in het mooie natuurgebied de Vreugderijkerwaard.

 5. Theehuis Zalkerveer

  Theehuis Zalkerveer

  Veecaterdijk 12a

  Lekker genieten van vers gebakken appeltaart terwijl de boten langsvaren. De rivier maakt hier een draai van meer dan negentig graden en dat levert een spectaculair uitzicht op. Als u de fietstocht wilt verkorten, kunt u op de heenweg het veer gebruiken om de tocht te halveren.

 6. Wilsum

  Wilsum

  zicht op Wilsum

  De inwoners van Wilsum zijn trots op hun dorp. Wilsum heeft stadsrechten en kreeg deze waarschijnlijk al in de 13e eeuw. Ook de oudste kerk van Overijssel staat in dit dorp. Wilsum is rijk aan natuurschoon: zowel de Scherenwelle als de Koppelerwaard zijn prachtige natuurgebieden.