Watermolen fietsroute

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  28,0 km
 • Duur
  1:52
 • Verbrande calorieen
  1400 kcal
 • Knooppunten
  11
 • Locaties
  5

We willen u met deze fietsroute graag kennis laten maken met een aantal watermolens en de prachtige natuur in de omgeving van Ootmarsum, Springendal en het dal van de Mosbeek. U fietst zelfs een klein stukje “oawer ‘n poal” zoals ze hier zeggen.

Startpunt

U kunt deze route starten bij de VVV Ootmarsum. Uw route start bij knooppunt 69.

de route
 1. Vassengrafveld

  Vassengrafveld

  Vassengrafveld

  Een heidegebied met grafheuvels uit de Nieuwe Steentijd die toebehoorden aan stammen die naar de wijze van pottenbakken vallen onder de Standbekercultuur. In de grafheuvels (3000 tot 2000 jaar v. Chr.) zijn o.a. urnen met as gevonden.

 2. Watermolen Frans

  Watermolen Frans

  Watermolen Frans

  Net als Bels een bovenslagmolen uit 1725, gebouwd als papiermolen. In 1870 werd de stuwvijver aangelegd en werd de molen ingericht als korenmolen. Na een jarenlang verval werd de molen in 1969 gerestaureerd. In de molen is een expositie te zien over het Dal van de Mosbeek.

 3. Watermolen Bels

  Watermolen Bels

  Watermolen Bels

  De molen van Bels is een bovenslagmolen uit 1725. Thans is er een restaurant in de molen gevestigd. In de 18e en 19e eeuw was de molen, zoals bijna alle watermolens in dit gebied in gebruik als papiermolen. In 1845 werd op de noordelijke beekoever een cichoreimolen gebouwd.

 4. Cirkels van Mander

  Cirkels van Mander

  Cirkels van Mander

  Ook wel de cirkels van Jannink genoemd, zijn cirkelvormige akkers en in de jaren dertig van de 20e eeuw op de heide van de voormalige marke Mander aangelegd in opdracht van Gerhard Jannink, textielfabrikant en grootgrondbezitter uit Enschede.

 5. Springendal

  Springendal

  Springendal

  300 ha. groot natuurgebied dat zijn naam dankt aan de vele beken die er ontspringen. Met bijzondere flora, waterbronnen, beekdalen en stuwwallen.