Voor de kleine ontdekker

Leuke en uitdagende fietsroutes voor kinderen in Overijssel

  • 3 minuten opladen
  • 12673 x bekeken

Fietsvakantie in Nederland? Kom naar Overijssel. De provincie is uitermate geschikt om te fietsen met kinderen. Je volgt er avontuurlijke, mysterieuze en leerzame fietsroutes met kinderen die gaan over boerelandweggetjes, door bossen, langs zandverstuivingen en kabbelende riviertjes.

Nuttige tips voor een fietsvakantie met kinderen

Fietsen in Overijssel, daar krijg je energie van. Je komt helemaal tot rust wanneer je door het mooie landschap rijdt. Natuurlijk heb je het meeste plezier van jouw fietsvakantie met kinderen als zij het ook naar hun zin hebben. Let daarom op het volgende als je gaat fietsen met kinderen:

  • Houd rekening met de leeftijd: Zijn de kids nog te jong voor een grote fietstocht, dan is een aanhangfiets een goede oplossing. Ze kunnen dan zelf ook wat op de pedalen trappen, maar ook lekker met je meeliften.↵
  • Beperk het aantal kilometers: Wanneer de kids oud genoeg zijn om zelf te fietsen, hou dan rekening met de grootte van de wielen. Kinderfietsen hebben kleinere wielen en dat betekent dat de kids veel meer moeten trappen. Schat van tevoren goed in hoeveel kilometer zij aankunnen.
  • Doe het rustig aan: Langs de route kom je allerlei leuke plekken tegen. Ideaal om uit te rusten of de kids te laten spelen.
  • Laat je kinderen voorop gaan. Geef hen het idee dat ze zelf een belangrijke rol spelen in het volgen van de route. Dat vinden ze wel zo spannend en uitdagend.
  • Kies voor een al uitgestippelde route. Zo weet je zeker dat je over veilige en aantrekkelijke wegen fietst. In Overijssel kun je volop genieten van leuke en uitdagende fietsroutes voor kinderen.

Kabouter Trap Route

Deze fietsroute van 21 kilometer brengt je in twee provincies: Overijssel en Drenthe. Vanuit Drenthe begin je bij het pannenkoekenhuis Het Kabouterwoud in Linde. Je fietst over grotendeels verharde fietspaden naar bezoekerscentrum De Wheem dat midden in het Reestdal in Overijssel ligt. Onderweg kun je deelnemen aan verschillende 'kabouter' activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld met professor Speurneus een wandeling maken over het Speurneuzenpad. Ook het begin- en eindpunt bieden volop vertier. Ontdek het Kabouterwoud in het bos, nabij het pannenkoekenhuis. Of de Dassenburcht en het Speelnatuurpad in de buurt van bezoekerscentrum De Wheem.

Het geheim van Hades

Overijssel zit vol met geheimen. Tijdens deze fietsspeurtocht ga je het mysterie van Hades oplossen. Dat doe je met moderne middelen zoals GPS en internet. De tocht begint bij de toeristeninfo in Oldenzaal. Je gaat het dorpje en het nabijgelegen bos verkennen. Stap voor stap ontrafel je het geheim van Hades. Je kunt een arrangement boeken vanaf 4 personen inclusief een kindermenu (kinderpizza, frisdrank en een ijsje).

Kinderfietsroute Den Ham

Op deze fietstocht van 16 kilometer kun je genieten van een lekker zelfgemaakt roomijsje op een ijsboerderij. Natuurlijk neem je ook even de tijd om er de aanwezige dieren te begroeten. Je vervolgt je weg langs een grote zandverstuiving waar de kinderen een hut kunnen bouwen. Wil je kikkers zien of kikkerdril? Maak dan een tussenstop bij een van de kikkerpoelen.

Natuurlijk kun je via het fietsroutenetwerk ook je eigen route plannen, kortom voor een heerlijke fietsvakantie zit je goed in Overijssel!