Natuurgeheimen

Ruimte voor de Vecht

  • 3 minuten opladen
  • 5683 x bekeken

De Overijsselse Vecht is de grootste van de kleinste en de kleinste van de grote rivieren van Nederland. Há, snap je ‘m nog? Deze rivier (167 kilometer lang) meandert door het Overijsselse landschap, net als de Regge en Dinkel. Slinger lekker mee op het ritme van deze rivieren en fiets door prachtige natuur en oude dorpen. En de gids? Dat is de rivier zelf - ontdek al zijn verhalen door goed te kijken en te genieten.

Zet de benen in beweging

De Vecht baant zich al kronkelend een weg door het schitterende landschap en passeert pittoreske dorpjes, landgoederen, bossen en heide. Je kunt de rivier als gids nemen en jou laten leiden, maar er zijn natuurlijk ook mooie en uitgestippelde fietsroutes. Hoe dan ook speelt water een glansrol in deze routes. Drie tips:

  • Smaakfietsroute Vechtdal. Deze fietsroute combineert kastelen en havezaten met culinaire pauzes. Hier proef je pure streekproducten en kun je een kijkje achter de schermen nemen bij streekproducenten.
  • Fietsroute Rondje Regge en Heuvelrug. Deze meerdaagse fietsroute (vijf dagen!) brengt je via kronkelende paden langs rivier de Regge terwijl je geniet van doorkijkjes over de weilanden en het uitgestrekte Reggedal. Elke dag overnacht je op een andere plek in het gebied en bij aankomst staat het diner én je bagage voor je klaar.
  • Fietsroute Lutterzand, langs de Dinkel. Stap bij Lutterzand op de fiets en geniet van de zandvlakte. Bewonder 36 kilometer lang de Dinkel, die op een indrukwekkende manier haar eigen weg door het gebied zoekt.

Alle spierkracht verzamelen

Voetveren vind je door heel Overijssel, zo ook over de Vecht en de Regge. Wandelaars en fietsers kunnen vaak gratis of tegen een kleine vergoeding gebruikmaken van deze veerpontjes. Een van de bekendste voetveren uit het Vechtdal vind je in Rheeze. Hier ligt Pontje Rheeze Oud Bergentheim, een op zonne-energie aangedreven pont die je bedient met een knop of draaischijf. Bij Haerst vind je in een idyllische setting de laatste hand getrokken voetveer van Nederland. En ook de Regge kun je trotseren met een pontje, de Reggeveer. Verzamel hiervoor je eigen spierkracht en trek jezelf en je fiets het water over.

Heerlijk vissen langs de Vecht
Heerlijk vissen langs de Vecht

Plons - koppie onder

Flirt het water tijdens de fietstocht met jou en kun je de verleiding niet weerstaan? Snappen we helemaal. Je kunt langs de Vecht fietsen maar er zijn ook allerlei strandjes waar je kunt afstappen om even op het strandje te liggen met een boek, Of laat je voeten afkoelen in het water. Is het echt heel warm? Koppie onder en een stuk zwemmen kan ook, maar check wel de website van Veilig Water. Hier vind je alle plekken waar je veilig kunt zwemmen.

Fietsweekend langs het water

Een dag fietsen is natuurlijk niet genoeg om alles te beleven en te zien. Blijf gerust overnachten in Overijssel en plak er nog een dagje aan vast. Dat kan in een hotel of B&B in bijvoorbeeld Ommen, Hasselt of Lemele. Onderweg kom je ook allerlei vakantieparken en campings tegen, zoals vakantiepark Beerze Bulten, camping Molke, camping De Arendshorst, ecologische natuurcamping De Roos en minicamping Vecht&Zo.