Doorbraak; lange fietsroute

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  46,3 km
 • Duur
  3:05
 • Verbrande calorieen
  2316 kcal
 • Knooppunten
  8
 • Locaties
  14

In het verhaal van de Doorbraak speelt de rivier de Regge een belangrijke rol. De rivier is door de eeuwen heen belangrijk voor Twente, het begin van een handelsroute naar Amsterdam. Vanaf koffieschenkerij de Piet gaat de route langs wijngaard Baan, de Enterse Waarf en Schippersherberg Binnengait.

Toegankelijkheid

De route gaat over (on) verharde fietspaden en landwegen. Onderweg zijn diverse bezienswaardigheden en horecagelegenheden.

Startpunt

Start en eindpunt bij koffieschenkerij de Piet, Voorbroeksweg 3, 7468 RG Enter. Er is parkeergelegenheid aanwezig. U kunt ook starten bij de Enterse Waarf in Enter of bij café Brockie in Bornerbroek. De fietsknooppunten in dit gebied worden op dit moment aangepast; daarom zijn niet alle knooppunten in deze digitale route vermeld.

Colofon

Deze route is gemaakt door waterschap Vechtstromen i.s.m. Landschap Overijssel. Voor info: www.vechtstromen.nl/dedoorbraak of www.oetintwente.nl

de route
 1. Koffieschenkerij De Piet

  Koffieschenkerij De Piet

  Bij koffieschenkerij annex zorgboerderij 'De Piet' kan iedereen het beste uit zichzelf halen. U kunt er een kopje koffie drinken en een kijkje nemen. Voor de openingstijden, zie website.

 2. Natuurgebied Dakhorst

  Natuurgebied Dakhorst

  Natuurgebied Dakhorst

  Een geweldig mooie plek voor watervogels én vogels kijken. Dit natuurgebied is tevens waterbuffer voor Vitens.

 3. Wijn aan de Regge

  Wijn aan de Regge

  Wijn aan de Regge

  Op een rustige plek aan het riviertje de Regge in de buurtschap Rectum, tussen Wierden en Enter, ligt Wijngaard Baan. Een van de weinige wijngaarden in Nederland die het volledige productieproces in eigen huis heeft; van persing tot rijping en, uiteindelijk, botteling. Ook horecagelegenheid.

 4. Langs de Regge

  Langs de Regge

  Fietsen & varen

  Het gebied langs de Regge leent zich natuurlijk goed voor wandelen en fietsen. Maar ook varen in de Regge is mogelijk, mits de natuur niet wordt verstoord. Op verschillende plekken zijn steigers aangelegd, o.a. voor kanotochten.

 5. Enterse Waarf (werf)

  Enterse Waarf (werf)

  Zompenvaart over de Regge

  De zomp was vroeger een belangrijk vervoermiddel omdat landwegen vaak onbegaanbaar waren. Zo'n 200 jaar geleden voeren maar liefst 120 zompen op de Regge. De zompen waren functioneel gebouwd; weinig diepgang en slank voor de nauwe vaarwegen. De Regge was destijds net zo belangrijk als nu de A1.

  Varen waar geen water is

  "Varen waar geen water is" is de titel van een boek van dr. G.J. Schutten. Hij schrijft over de scheepvaart in de tijd dat er nog geen stuwen in de Regge waren. Toen was het in een droge tijd moeilijk varen. Ook nu nog kun je varen op de Enterse zomp; een belevenis..

  Schoon van begin tot eind

  De Regge is een regenrivier die vroeger al het regenwater opving en als riool werd gebruikt. Vanaf de oever valt de helderheid op. Onder de waterspiegel waaiert gras van de kanten mee met de golven, soms schiet een vis voorbij.

  Op de waterspiegel krioelen de waterlopers, terwijl andere insecten vlak boven het water zoemen. Het past bij het schone water van de beek. De Regge is nu zo helder en schoon, dat zelfs de ijsvogel zich weer laat zien.

 6. Schippersherberg Binnengait

  Schippersherberg Binnengait

  Schippersherberg Binnengait

  De Kartelaarsdijk was ooit onderdeel van de verbinding tussen Munsterland en Deventer. Eeuwenlang passeerden langs deze hessenweg voetgangers en namen karren en ruiters de brug over de Regge bij herberg 'Binnengait'. Tot aan deze plek was de Regge goed bevaarbaar.

  Haven

  Binnengait bestond uit een boerderij met schippersherberg, een insteekhaven met een ‘doorrijschuur’. Vanaf hier werden de goederen van de schepen overgeladen naar paard en wagen (of andersom). Er was ook een haventje waar de zompen konden afmeren. De bijzondere doorrijschuur is gerestaureerd.

  Tol

  Tegenover de herberg lag herenhuis 'Kattelaar'. De eigenaar mocht tol heffen en schreef de vrachtbrieven voor de zompenschippers. De graaf van Twickel liet in 1771 de Twickelvaart aanleggen; een kortere route naar Delden. Wegen & spoorlijnen betekenden het eind van de zompenvaart.

 7. Tödden en marskramers

  Tödden en marskramers

  Tödden & marskramers

  Links van de fietsroute, met zicht op het Twentekanaal, staat dit informatiebord over de vroegere handelsweg die gebruikt werd door Tödden, kiepenkerels, marskramers en Hollandgangers; handelaren die de plattelandsbevolking voorzagen van allerhande waren zoals tandpoeder, postpapier en snuiftabak.

 8. Twickelervaart

  Twickelervaart

  Twickelervaart

  In de 18e eeuw was de Regge de slagader van Twente. In 1771 liet de graaf van Twickel de Twickelvaart aanleggen; een kortere route naar Delden. Vrachtboten met handelswaar voeren vanuit Carelshaven in Delden via de Regge naar allerlei plekken in Nederland.

 9. De naam 'Doorbraak'

  De naam 'Doorbraak'

  De naam 'Doorbraak'

  'Doorbraak' is al vroeg de naam die het waterschap aan de nieuwe beek geeft. De naam verwijst naar een nieuwe manier van werken: niet langer het water zo snel mogelijk laten wegstromen, maar juist zoeken naar manieren om water betekenis en waarde te geven. Een doorbraak in het eigen denken.

  Fysieke doorbraak

  De naam van de beek verwijst ook naar een fysieke doorbraak: ten zuiden van de ecopassage onder de A35 is een bedding gegraven, dwars door de zandrug van het Krikkenhaar. In natuurlijke omstandigheden zoekt het water een weg om de zandrug heen; hier hebben graafmachines gezorgd voor een 'doorbraak'.

 10. Café Brockie in Bornerbroek

  U kunt deze fietsroute ook vanaf hier starten. Parkeergelegenheid aanwezig. Voor openingstijden: zie website.

 11. Droge voeten voor Almelo

  Droge voeten voor Almelo

  Droge voeten voor Almelo

  Middenin het groen lijkt het stadsleven ver weg. Maar één stad is juist hier voortdurend dichtbij: Almelo. Ze ligt lager dan haar omgeving. En dat merkt ze onmiddellijk in tijden van veel water. Oudere Almeloërs vertellen nog over februari 1946....

  Watersnood

  De combinatie van intredende dooi en dagenlange regenval pakt nadelig uit. Straten lopen onder, het treinverkeer komt tot stilstand, de stad staat dagen onder water. In de loop der jaren neemt het waterschap verschillende maatregelen. Steeds blijkt dat er méér nodig is.

 12. Lint van landschappen

  Lint van landschappen

  Lint van landschappen

  De Doorbraak is het lint dat uiteenlopende landschappen aan elkaar vastknoopt. In Ypelo domineert het elzenbos, bij het Mokkelengoor, overblijfsel uit de laatste IJstijd, is het terrein kaler en vlakker. De begroeiing bestaat er vooral uit gras en mos.

  De grote variëteit aan landschappen in een klein gebied vindt haar verklaring in de samenstelling van de bodem. Bij Ypelo is de bodem rijk aan voedsel, in het Krikkenhaar is ze zuurder en droger. De ondergrond bepaalt de ontwikkeling van het landschap, dat dan ook voortdurend wisselt.

  Het gebied rond de Regge is een paradijs voor weidevogels als de wulp, de tureluur en plevier.

  Vangkralen voor natuurgrazers

  Je bent op deze route te gast op terrein van Landschap Overijssel. in de Doorbraak heeft Landschap Overijssel drie 'vangkralen' voor Connemarapony's aangelegd; in de kralen kunnen de pony's worden gevangen. De grazende pony's zorgen voor een natuurlijke, gevarieerde begroeiing in dit gebied.

  Landschap steunen?

  Wil je meehelpen bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap? Klik op de doneerknop en je steunt het landschap met eur 2,50. Het bedrag wordt eenmalig afgeschreven via je telefoonrekening. Alvast hartelijk dank voor de steun!

 13. Ontdek verder

  Ontdek verder

  Ontdek de Doorbraak verder

  Een verscheidenheid aan landschappen; ze veranderen met de seizoenen, waardoor steeds nieuwe beelden en ervaringen ontstaan. Zeker naarmate de tijd verstrijkt en de Doorbraak helemaal opgaat in het Twentse landschap. De beek nodigt je uit om haar steeds opnieuw te ontdekken..