Denekamp: (h)eerlijk fietsen

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  41,8 km
 • Duur
  2:47
 • Verbrande calorieen
  2088 kcal
 • Locaties
  6

Leuke fietsroute met onderweg o.a. ambachtelijk gemaakt ijs, de moestuin van Singraven, een korenmolen en de nieuwe boomgaard van Fox, een restaurant dat veel werkt met boeren uit de buurt. En dat alles in het prachtige Twentse coulisselandschap. Geniet ervan!

Toegankelijkheid

Route volgt fietsknooppunten over verharde (fiets)paden. Let op! Pluk en verzamel met respect, verstand en met mate: alleen voor eigen gebruik.

Startpunt

Startpunt: Fox Restaurant Lodges, Johanninksweg 78, 7591 NR Denekamp. Parkeergelegenheid aanwezig.

Colofon

Route gemaakt door Landschap Overijssel i.s.m. Fox Restaurant Lodges (project: (h)eerlijk landschap)

de route
 1. Landgoed Singraven

  Landgoed Singraven

  Landgoed Singraven

  Landgoed Singraven ligt mooi langs de Dinkel. Op het landgoed staan verschillende monumentale gebouwen, zoals het Huis Singraven, het koetshuis en de eeuwenoude watermolen. Het landgoed ligt in een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen en natuurlijk de Dinkel.

  Moestuin

  Singraven heeft een mooie moestuin waar je kunt ontdekken waar onze groenten oorspronkelijk vandaan komen, welke heilzame kruiden men in het verleden veel gebruikte en wat men at.

 2. Zicht op Lattrop

  Zicht op Lattrop

  Esdorp

  Typisch voor het Twentse landschap zijn de glooiende essen: hoger gelegen landbouwgronden. De glooiing is In de middeleeuwen ontstaan. In die tijd vond bemesting plaats door het opbrengen van heideplaggen met schapenmest. Daardoor ontstond geleidelijk een verhoging van de bodem.

  In de berm..

  Vanaf hier heb je mooi zicht op het esdorp Lattrop: de oude es en de kerk in de verste zijn goed te zien. Hier in de berm vind je allerlei wilde, eetbare planten: van brandnetel tot weegbree en van paardenbloem tot zuring. Pluk de jonge blaadjes, die smaken het lekkerste..

 3. Brandnetel e.a.

  Brandnetel e.a.

  Brandnetel

  Brandnetels vind je eigenlijk overal, ook hier aan de rand van het pad. De brandnetel zit vol met vitaminen en mineralen en is goed tegen allerlei kwalen, van vermoeidheid tot en met huiduitslag. Bereid de plant als thee, als groente samen met andere groenten, als soep of.. als omelet!

  Omelet met brandnetel

  Zin in een uitgebreide lunch? Maak eens een omelet met wilde planten: 4 eieren 1 lente-ui paardenbloembladen 10 toppen van brandnetel, zevenblad en/of madeliefjes, weegbree, duizendblad 100 gr champignons olie, peper, zout

  Was blaadjes, stengels en ui en snijd ze in kleine stukken. Kook de brandnetels even zodat de ‘prik’ eraf gaat. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Klop de eieren, voeg peper en zout toe. Roer de blaadjes, lente-ui en champignons erdoor. Bak in olie op niet te hoog vuur lichtbruin.

 4. Boerenbedrijf

  Boerenbedrijf

  Landbouw

  In deze typisch twentse agrarische omgeving zie je nog flink wat boerenbedrijven. Zowel (rund)veehouderijen als landbouw.

  Maïs

  Twentse boeren hebben eeuwenlang rogge verbouwd op hun essen, maar dat gewas is inmiddels grotendeels vervangen door maïs. De meeste mais die hier wordt verbouwd is zogenaamde snijmaïs, dat verwerkt wordt tot veevoeder.

 5. Pluktuin / boomgaard Fox

  Pluktuin / boomgaard Fox

  STOER voer!

  Hier ben je op het terrein van Fox Restaurant & Lodges. Fox werkt op een STOERE manier, want stoer betekent 'Streekproduct uit Twente: Oorspronkelijk, Eerlijk en Rijk van smaak!' STOER is een initiatief van Restaurant Fox in samenwerking met zeven boerenbedrijven uit de omgeving.

  Buffelmozarella

  Van de oude kaas van Pauline uit Beuningen tot echter boter die met de hand wordt gekarnt door de familie Kempers uit Mander. En van scharrelvarkenvlees uit Saasveld tot brandrode runderen uit Lattrop (zie POI 7). En van vlees tot mozarella van de waterbuffels uit Denekamp. Stuk voor stuk STOER!

  Boomgaard / pluktuin

  Nieuw bij Fox is de net aangelegde boomgaard. Hier kun je even uitrusten van de fietstocht. En pluk in de herfst - zodra de bomen groot genoeg zijn - gerust een appeltje of een pruim! NB Wilt u eten of slapen bij Fox? Vaak is reservering nodig.