Doe-tips

Varen op de IJssel

  • 3 minuten opladen
  • 7811 x bekeken

Een frisse wind door je haren en de zon die op je gezicht schijnt. Of het nou een koele lentedag of een warme zomeravond is, het is altijd goed vertoeven op de IJssel. Als je met de boot over het water vaart, valt er veel te zien. Kinderen die spelen aan het water en sportvissers die hun vangst binnenhalen. De prachtige uiterwaarden en de verschillende dieren die hier overwinteren of hun permanente verblijfplaats hebben. En vanaf het water krijg je inkijkjes in de mooiste steden en dorpen. Geen wonder dat kunstschilders hier al eeuwenlang hun inspiratie vinden.

De IJssel is veel meer dan een rivier

Langs de IJssel liggen prachtige steden en dorpen. Deventer is zelfs uitgegroeid tot Hanzestad, dankzij haar gunstige ligging. De IJssel gaf namelijk de mogelijkheid om makkelijk en snel goederen te vervoeren over het water. Deze functie heeft de rivier nog steeds, maar tegenwoordig betekent de IJssel zo veel meer. Het is een plek om te ontspannen of juist actief bezig te zijn. Stel je eens voor: je hebt een dagje rondgelopen in een van de steden langs de IJssel en bent nu op zoek naar een plek om even tot rust te komen. Dan neem je gewoon het pontje om de IJssel over te varen. Op het water krijg je het beste van twee werelden. Aan de ene kant zie je de skyline van de prachtige stad waar je de dag hebt doorgebracht, en aan de andere kant vind je de kalmte van de uiterwaarden.

Feest op het water

Verschillende rederijen aan de IJssel bieden de mogelijkheid om een boot te huren. Maak een rondvaart met het gezin of met vrienden. Ook al eens gedacht aan het huren van een boot voor een speciale gelegenheid? Maak van een verjaardag, jubileum of elke andere speciale gelegenheid een dag om nooit te vergeten met de partyboot van Rederij Thuishaven in Deventer. Een dagtocht voor elk gezelschap, van een kleine groep tot wel 1500 man, boek je bij Rederij Eureka.

Dagje uit met de pont

Met de pont is een belevenis op zich. Om de kosten hoef je het niet te laten, de oversteek met een pontje kost meestal nog geen 2 euro. Maak er een dagje uit van waar de kinderen nog lang over na zullen praten. Haal op de terugweg een ijsje en de middag is zo voorbij. Er zijn verschillende pontjes die de IJssel oversteken. Bijvoorbeeld “Pontje Deventer” in het centrum van Deventer, die je zo naar de Worp brengt. Daar kun je een mooie wandeling maken door een uniek natuurgebied: De Ossenwaard. De Olsterveer vaart, zoals de naam al doet vermoeden, brengt je van Olst naar Weersum. En in Wijhe vind je nog een pont: de Wijhese Veer. Zij varen als enige veerdienst in Nederland op groene brandstof.