Door de Gieterse Polder 18 km

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  18,2 km
 • Duur
  4:33
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Een werkverschaffingsproject in de jaren dertig waar wandelaars nog dagelijks van genieten: Polder Giethoorn. De route voert langs kleine nederzettingen met opvallende namen als Muggenbeet en Nederland. Een oude zeedijk leidt uiteindelijk naar het sfeervolle Blokzijl met schitterende gevels.

Startpunt

Begin uw wandeling bij keuzepunt C37 van het wandelnetwerk. Deze etappe eindigt bij keuzepunt D44. Vanaf dit keuzepunt kunt u de volgende etappe beginnen.

 1. Giethoornsche Meer

  Giethoornsche Meer

  De Wieden dankt bijna alle meren aan dijkdoorbraken en overstromingen. Uitzondering is het ‘natuurlijke’ Giethoorsche Meer. Dat vormt een prachtige vaarroute voor watersporters op weg naar Blokzijl of Wieden en Weerribben.

 2. Muggenbeet

  Muggenbeet

  Wees niet bang: de kans op een muggensteek is hier niet groter dan elders. Muggenbeet is vermoedelijk een verbastering van het waterloopje Mukkenbeek dat al voorkomt op kaarten uit de 14e eeuw.

 3. Overstekende obers

  Restaurant Geertien

  Kom heerlijk bij op het terras van Restaurant Geertien. Dat bestaat onder meer uit een authentiek bruin café en een sfeervol specialiteitenrestaurant. Borden waarschuwen verkeersdeelnemers voor overstekende obers.

 4. Wandelknooppunt D41

 5. Wandelknooppunt D42

 6. Wandelknooppunt D40

 7. Wandelknooppunt D45

 8. Wandelknooppunt D52

 9. Blokzijl Havenkolk

  Havenkolk

  Schepen vol turf vertrokken eeuwenlang vanuit Blokzijl over de Zuiderzee naar het westen. Huizen met prachtige gevels rondom de Havenkolk herinneren aan die ‘gouden’ tijd. Het kanon waarschuwde bewoners vroeger voor hoog water.

 10. Nederland

  Buurtschap Nederland

  Geen land met zeventien miljoen inwoners, maar een buurtschap met één weg en twintig bewoners. Bekijk bijzondere vogelsoorten vanuit de vogelkijkhut aan het Kooibomenpad. Van steeds zeldzamere weidevogels tot grote roofvogels.

 11. Wandelknooppunt D44