Wandeling IJssellinie op landgoed De Haere

  • Type
    Wandelen
  • Afstand
    4,1 km
  • Duur
    1:01
  • Verbrande calorieen
    488 kcal
  • Knooppunten
    14
  • Locaties
    4

Wandel langs de bunkers, de inlaatsluis en de Shermantank van de IJssellinie op landgoed De Haere. Beleef het unieke verhaal van de IJssellinie, een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar.

Startpunt

Start op de parkeerplaats van Landgoed De Haere, Haereweg 4 in Olst. Volg de groene bordjes van het wandelnetwerk en maak kennis met de IJssellinie. Bij de diverse objecten staan bordjes met een QR-code. Scan de code en kom meer te weten over de objecten van de IJssellinie.

Colofon

Voor meer achtergrond informatie over de IJssellinie: ijssellinie.mobi

  1. Parkeerplaats de Haere, Olst

  2. Havezate De Haere

    Havezate De Haere

    De Haere wordt voor het eerst genoemd in 1329. Toen was het nog geen havezate, maar een boeren hoeve. De huidige havezate werd gebouwd in 1559. Het huis, met toen nog een U-vorm, is door latere eigenaren flink veranderd. Evenals het landgoed. Sinds 1996 is het eigendom van Stichting IJssellandschap.

    Verscholen in de bossen van het landgoed de Haere in Olst liggen bunkers en kazematten die toebehoren aan één van de omvangrijkste na-oorlogse defensiewerken op Nederlands grondgebied: De IJssellinie. De bunkers zijn gerestaureerd en opnieuw ingericht en te bezichtigen. www.ijssellinie.nl

    Op de benedenverdieping van het kasteel is een prachtige horeca locatie gevestigd. Op openingstijden kunt u genieten van drankjes, gebak en heerlijke lunchgerechten. Vanaf het terras is het genieten van het prachtige uitzicht.

  3. Wandelknooppunt G11

  4. Wandelknooppunt G12

  5. Wandelknooppunt G13

  6. Commandobunker, IJssellinie

    Commandobunker, IJssellinie

    Een zwaar versterkte bunker die niet met één enkele bom kon worden uitgeschakeld. In de bunker zat de commandant van alle gevechtstroepen met zijn staf. Van hieruit werden de bevelen aan de verschillende kazematten gegeven.

  7. Noodhospitaalbunker

    Noodhospitaal IJssellinie

    De gewonden die zouden vallen in een mogelijke oorlog met de Russen, konden verpleegd worden in deze bunker. Dit omdat het niet mogelijk zou zijn om gewonden naar ziekenhuizen in de buurt te vervoeren als het hele gebied onder water zou staan.

  8. Wandelknooppunt G16

  9. Sluisje, IJssellinie

    Sluisje, IJssellinie

    Op deze defensiedijk ligt het 'sluisje'. Stel dat alles hier onder water zou staan, dan moest dat water ook hier blijven om de Russische opmars tegen te houden. Via het sluisje zou water afgevoerd kunnen worden, mocht de waterstand te hoog worden.

  10. De Inlaat, IJssellinie

    Het Inlaatwerk, IJssellinie

    Door het laten zakken van de stuw in de IJssel zou het waterpeil enorm stijgen en de uiterwaarden zouden vol lopen. Om het water verder over het land te laten spoelen is dit inlaatwerk bedacht. Door het omhoog takelen van een metalen gebogen plaat zou het IJsselwater over het land spoelen.

  11. Wandelknooppunt G15

  12. Wandelknooppunt G28

  13. Shermantank, IJssellinie

    Shermantank, IJssellinie

    Je ziet hier de bovenkant van een Shermantank zonder rupsbanden en motor. De tank is in beton gegoten en in een terpje geplaatst. Hij maakt onderdeel uit van de afweer tegen grondtroepen in de tijd van de IJssellinie.

  14. Boforsbunker, IJssellinie

    Boforsbunker, IJssellinie

    Dit is één van de weinige grotere kazematten met ruimte voor 8 soldaten en een korporaal. Op de kazemat kon een Bofors kanon geplaatst worden als luchtafweer om de stuw in de IJssel te verdedigen. Het kanon werd alleen in tijden van dreiging op de kazemat geplaatst.

  15. Wandelknooppunt G27

  16. Vierlingbunker, IJssellinie

    Vierlingbunker, IJssellinie

    Deze kazemat was geschikt voor bewoning door vier militairen. Ook stond er een stroomgenerator en was er opslag voor drinkwater en brandstof. Bovenop was een opstelplaats voor een wapen; een vierlingmitrailleur Browning.50 (M55). De huidige “bewapening” op de vierlingbunker is een dummy.

  17. Wandelknooppunt G26

  18. Wandelknooppunt G25

  19. Wandelknooppunt G22

  20. Wandelknooppunt G21

  21. Wandelknooppunt G20

  22. Wandelknooppunt G10

  23. Wandelknooppunt G00