Verrassende routes

De 7 mooiste vlonderpaden in Overijssel die je niet mag missen tijdens je wandeling

 • 3 minuten opladen
 • 15214 x bekeken

Via vlonderpaden en kleine weggetjes wandel je over drassige weiden vol met bloemen, door het moeras, over mooie rietlanden en langs de oevers van riviertjes en meren. Onderweg kom je vaak meer te weten over de natuur en de omgeving. Neem je verrekijker mee want met een beetje geluk spot je dieren als de otter en de zwarte stern! We maakten een selectie voor je van routes mét vlonderpaden in Overijssel die je zeker niet mag missen!

 1. 7

  Vlonderpad Haaksbergerveen | buurserzand

  Een wandeling door het Haaksbergerveen en Buurserveen, langs uitgestrekte heidegebieden, over bos- en zandpaden. Het Haaksbergerveen en Buurserveen zijn relatief onbekend in Overijssel en juist daarom is deze route van ongeveer 7,1km zeker de moeite waard! Daarnaast komt je over het nieuwe Vlonderpad wat in 2021 gerealiseerd is! Haal de wandelschoenen maar vast uit de kast...

 2. 6

  Vlonderpad De Wieden

  Tijdens deze korte route over het Vlonderpad ontdek je De Wieden in het klein: een natuurgebied met meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen, waar dieren als de otter en zwarte stern leven. De route over de vlonders maakt bezoekers wegwijs in het landschap van De Wieden. Onderweg kom je meer te weten over het werk van de boswachters, beschikbaar in tekst en braille.

 3. 5

  Vlonderpad het Springendal

  Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet. Springendal heeft een structuur van lanen en van water. Naast de monumentale Mosbeeklaan waarop een aantal zijlanen uitkomen wordt het karakter van het landgoed bepaald door bronnen en beken. Opborrelend water vormt een drietal vijvers, die op hun beurt de Springendalsebeek voeden.

 4. 4

  Laarzenpad Sint Jansklooster

  Het laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden loopt dwars door het rietland. Ook kom je langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steek je de sloten over die het pad onderweg kruisen. Voor het laarzenpad (de naam zegt het al) heb je laarzen of stevige schoenen nodig. Je loopt namelijk een heel stuk over drijvend land! Een avontuurlijke tocht ook zeer geschikt voor kinderen.

 5. 3

  Twistpad Haaksbergen

  In het meest zuidelijke deel van Haaksbergen ligt Haaksbergerveen, ook wel Armenveen genoemd; een gebied met hoogveen waar water- en moerasvogels, slangen, libellen en veel andere dieren zich thuis voelen. In dit stukje Haaksbergerveen ligt een vlonder van circa 500 meter. Dit om het pad begaanbaar te houden en niet weg te zakken in het zompige veen. Vroeger zou dit pad ook wel knuppelpad genoemd worden...

 6. 2

  Laarzenpad Weerribben

  Het laarzenpad is een wandelpad dwars door de natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Tijdens deze avontuurlijke wandeling ontdek je de schoonheid van de rietlanden, ribben en weren van dichtbij. Halverwege steek je met een pontje het water over, zodat je vanaf het dorp Kalenberg een rondje loopt. Het laarzenpad is ongeveer 3,5 km lang en deels begaanbaar gemaakt met bruggetjes en vlonders. De rest van wandeling loop je met je laarzen door de zompige moerasgrond.

 7. 1

  Vlonderpad Twickel

  Dé wandelroute van Twickel is de Umfassungsweg. Deze route omvast (umfasst) het hart het landgoed en toont de verscheidenheid én schoonheid van het Twentse landschap. Een ideaal startpunt is het Bezoekerscentrum op Landgoed Twickel.- De route gaat grotendeels over onverharde paden, door bos- en weidegebied, langs akkers en over het mooie vlonderpad.