Verrassende routes

Sallandse Zandloper

 • 3 minuten opladen
 • 9949 x bekeken

De Sallandse Zandloper is een lange-afstand-wandelroute van oost naar west, van rechts naar links, dwars door Salland. De route loopt van hoog naar laag: van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug naar de uiterwaarden van de IJssel, met ruim 65 meter hoogteverschil.

Na een start over de mooie, natuurrijke Sallandse Heuvelrug beleef je het agrarische landschap op een bijzondere manier. Een deel van de route leid je tussen weilanden en akkers door, over onderhoudspaden van het Waterschap Groot Salland. Je ontdekt daarmee de prachtige achterkant van het landschap, waardoor je Salland héél anders leert kennen.

Download de Sallandse Zandloper

Waarom de sallandse zandloper?

De Sallandse Zandloper is echt een aanrader. De afwisseling tussen bos en platteland maken de Sallandse Zandloper echt een top route. Het is bijzonder om te zien hoe het landschap zo drastisch verandert in een relatief korte afstand. De rust en de ruimte van Salland maken dat je er echt even tussenuit bent. Volledig opgeladen en vol van alle indrukken reis ik terug naar huis.

Praktische informatie

De Sallandse Zandloper is een route van 45 km. De route maakt deel uit van het Wandelnetwerk Salland en is in twee richtingen gemarkeerd met een groen/roze markering. Dit betekent dat de route ook andersom, dus van laag naar hoog, van de IJssel naar de Sallandse Heuvelrug, gewandeld kan worden. Er is een wandelboekje verschenen, dit boekje is te koop bij de diverse VVV's en Tourist Info's in Salland. Tevens is het boekje online te koop via de webshop van VVV Deventer: www.deventerwebwinkel.nl/wandelen

Startpunten

 • NS station Holten (blz. 6+7, traject IA) of
 • NS station Nijverdal (blz. 8+9, traject IB).

Eindpunten

 • NS-station Olst (blz. 14+15, traject IVA) of
 • in Wijhe-Fortmond bij de IJssel (blz. 16+17, traject IVB)

Lengte: 41 km - 45 km

Trajecten

 • 1A: NS-station Holten - Haarle 10,8 km
 • 1B: NS-station Nijverdal - Haarle 9,5 km
 • 2: Haarle - Heeten 14,1 km
 • 3: Heeten - Soestwetering 11,0 km
 • 4A: Soestwetering - Olst 6,8 km
 • 4B: Soestwetering – Wijhe-Fortmond 9,3 km

Je loopt de route op eigen risico. Schouwpaden langs watergangen worden bijvoorbeeld niet speciaal onderhouden ten behoeve van wandelaars. Af en toe loop je over ruw terrein. Houd daar rekening mee in uw kleding en schoenen keuze.

Overnachten

De route is voor de meeste wandelaars een tweedaagse tocht. Onderweg zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, waardoor je de te lopen afstand per dag zelf kunt bepalen. Op de website vind je een overzicht van de overnachtingslocaties. De overnachtingslocaties worden in het wandelboekje vermeld.

Horeca

Tijdens uw wandeling is er voldoende gelegenheid om even uit te rusten en wat te eten en te drinken. Onderweg kom je langs een aantal horeca gelegenheden en Rustpunten. Deze locaties worden op de routekaartjes in het wandelboekje vermeld en op de website.

Verbod: Let op: op het deel waar de route langs watergangen loopt, zijn honden niet toegestaan.

Openbaar Vervoer: Beide beginpunten bevinden zich bij een station (Nijverdal en Holten), waar ook busverbindingen zijn. Hetzelfde geldt voor het zuidelijke eindpunt (Olst). Het noordelijke eindpunt (bij Fortmond) passeert de Rijksstraatweg (N337), waar je de bus kunt nemen. LET OP! Deze bus rijdt niet op zon- en feestdagen! Kijk op www.9292ov.nl voor de laatste informatie, of bel telefoonnummer (0900) 92 92.

Wil je de route in twee dagen lopen zonder overnachting, dan kunt je eventueel parkeren op het dorpsplein in Heeten (nabij de kerk). Routebeschrijving: Van het wandelpad de Sallandse Zandloper is een wandelboekje verschenen in januari 2016. Dit boekje is te koop bij de diverse VVV’s en Tourist Info’s in Salland en via de webwinkel.