Natuurgeheimen

7 tips voor racen in de regen

  • 4 minuten opladen
  • 7104 x bekeken

Op de racefiets of mountainbike geeft een spatje meer of minder niet. Heerlijk verkoelend en uitdagend juist. Het is maar water. Maar uitglijden … dat wil je niet. We geven 7 tips voor een potje racen in de regen.

Wielrennen of mountainbiken in de regen maakt deel uit van het leven op twee wielen. Je gaat, ongeacht de tijd van het jaar en de weersomstandigheden. Lekker op de pedalen draaien en je raakt vanzelf in een flow als je de regen op je helm hoort tikken. Moet je niet die regenjas vergeten, dus wij geven 7 tips voor een sportieve fietsdag in de regen:

  1. 7

    Bescherm jezelf tegen weer en wind

    Het is praktisch onmogelijk om jezelf helemaal te weren van water, maar gelukkig zijn we zelf al behoorlijk waterbestendig. Daarnaast is regenkleding onmisbaar. Ja, een plastic vuilniszak is in principe waterdicht. Maar als je daar een poncho van maakt, wappert die niet alleen onhandig om je heen, je zweet jezelf binnen de kortste keren nat. Kies bij voorkeur voor regenkleding met een waterkolom van minimaal 5 duizend mm en vergelijk jacks op waterdichtheid en op het ademend vermogen. Ook handig zijn overschoenen van neopreen. Die houden je voeten droog en beschermen je fietsschoenen van vuil, olie en alles wat van de weg omhoog spat.

  2. 6

    Voorkom boze blikken

    Hoe graag je ook een bepaald parcours wilt fietsen, het is wel de moeite waard om even te kijken welke paden in jouw gebied het volhouden onder natte omstandigheden. Sommige grondsoorten, zoals klei of pure modder, absorberen het water en worden slordig. Het gevolg: paden veranderen in heuse poelen. En een zwemwedstrijd, daar zat je nou net niet op te wachten. Heb je gravelwegen of verharde schelpenpaden bij jou in de buurt, dan zijn dat goede alternatieven. Een route door het bos is vaak ook een optie.

  3. 5

    Vergeet je fiets niet!

    Natuurlijk vergeet je je racefiets of mountainbike niet, maar besef dat die ook de regen moet trotseren. Je bent niet alleen! Als je je fiets nog niet hebt klaargemaakt voor guur weer, dan betekent dat een heuse modderdouche voor jou én je fiets. Het kiezen van de juiste materialen is een must. Zo voorkom je beschadiging en vertrouw je de grip en dus het vertrouwen om te rijden in gladde omstandigheden. En net als jij, houdt je fiets ook van een goede douche na afloop.

  4. 4

    Weersta de verleiding

    Hoe aantrekkelijk het ook is tijdens het ritje het café in te duiken; doe het niet. Het vooruitzicht om terug te gaan van een warme, droge plek naar de gure koude en regen zet geen zoden aan de dijk. Je realiseert je vaak hoe onplezierig de doorweekte kleding echt is als je stopt. Het beste actieplan is dus om de klus te klaren en bij de finish te genieten van een hapje en drankje.

  5. 3

    Bescherm je ogen

    Hoewel de zon niet schijnt, is het toch verstandig om een zonnebril of andere vorm van oogbescherming te dragen. Zo houd je de regen uit je ogen en heb je altijd zicht op de weg. Dat is niet alleen veilig, je ziet zo misschien ook nog net een voorbijschietend hert. Die verwacht immers ook geen mensen en kun je dus van veel dichterbij spotten dan normaal. gele glazen - nog beter zicht

  6. 2

    Rem verstandig

    Onder normale omstandigheden rem je vooral met je voorrem. Dit verandert wanneer er water op de weg is. De verminderde grip vergroot de kans dat je voorwiel op slot gaat als je hard remt, en zodra je voorwiel grip verliest, is het bijna onmogelijk om rechtop te blijven op een racefiets of mountainbike. Probeer je remmen te verenigen om geleidelijk te vertragen en maak meer gebruik van de achterrem

  7. 1

    Ga voor kort, maar krachtig

    Een regenachtige dag is meestal niet het moment om afstandsrecords te breken of onbekende parcours te verkennen. Kies een route die je kent of duidelijk staat aangegeven. Hoe langer je rijdt, hoe groter de kans dat er ergens water langs een naadje naar binnen loopt …