Wij hebben altijd al gezegd dat Overijssel on-Nederlands mooi is. Voor een bezoek aan een wijngaard of kasteel hoef je niet naar het buitenland. Kom samen koninklijk overnachten op een Twents landgoed, ontdek de meest charmante hightea locaties of laat je verwennen met wellness op z'n Twents. Hier moet je zijn!

De meest imposante kastelen

Hier moet je zijn

Overijssel is rijk aan echte kastelen, havezaten en landgoederen. De ridders en jonkvrouwen moet je er even bij verzinnen. Maar als je zo'n mooi kasteel van buiten of zelfs van binnen bewondert, dan waan je je weer in de middeleeuwen. Prachtige historische gebouwen die nog helemaal in tact zijn gebleven. En dat niet alleen, deze imposante bouwwerken hebben veelal indrukwekkende kasteeltuinen. Wij geven jou de coordinaten mee zodat je precies weet bij welke je moet zijn.

Bekijk de meest imposante kastelen

Met een persoonlijke sfeer

Charmante bed & breakfasts

Sprookjesachtig Ootmarsum

In Ootmarsum moet je tenminste één keer in je leven geweest zijn. In een uithoek van Nederland, tegen de Duitse grens, ligt dit kleine stadje met een heel bijzondere ‘vibe’. Klinkerstraten en oude gevels maken Ootmarsum een charmant stadje.

Daarnaast heeft het een mega aantrekkingskracht op kunstenaars, waardoor het er stikt van de kunstgalerieën en creatieve winkels. Je vindt hier mooie kleding- en designwinkels, afgewisseld met schattige brocante winkels.

Ook de natuur rondom Ootmarsum is adembenemend. Volg de wandelpaden en zo kom je overal langs: ruisende bossen, sjieke landgoederen, oude watermolens, antieke boerderijen, kabbelende beekjes en een heuse rivier: de klaterende Dinkel.

Tip: Pak een deel van de Smokkelroute >

De 7 lekkerste biologische restaurants

Vroeger associeerden we ecologisch eten met geitenwollen sokken. Tegenwoordig scoor je als restaurant met zorgvuldig uitgekozen streekproducten!

In Twente vind je een groot aanbod van de lekkerste regionale streekproducten. Van Twents oerrundvlees tot biologisch geproduceerde mozzarella uit Denekamp.

Niks fijner dan met goed gezelschap te genieten van een speciaal wild-menu in het najaar of een vegetarische verrassing. Een keer iets bijzonders? Kom dineren in een stoomtrein met eten op Michelin niveau! In een rijdende stoomtrein kun je gedurende een tocht van 2,5 uur genieten van de heerlijke gerechten van chef-kok Lars van Galen.

Bekijk onze restaurant tips >

Op pad
Wandelend

Langs de mooiste kastelen en landgoederen

Wist je dat de herfst en winter door velen als het favoriete wandelseizoen wordt beschouwd? Of je nu een kort rondje of juist een lange afstand wilt wandelen: met het uigebreide wandelnetwerk in Overijssel heb je keuze genoeg. Kant en klaar te downloaden.
Bij iedere bezienswaardigheid lees je interessante feitjes over wat je ziet. Zoals de rondjes langs kastelen. En als je er dan toch bent is het in sommige gevallen ook mogelijk de beeldentuin te bezoeken, een rondleiding te doen of de landgoedwinkel te bezoeken. Natuurlijk kun je ook een rondje fietsen. Kun je nét even wat meer zien.

Hier moet je zijn in de Hanzesteden

Toen Amsterdam en Rotterdam tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, hadden onze 9 Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra.

Vierhonderd jaar lang werkten zo'n 200 Hanzesteden samen binnen een Europese Unie 'Avant a lettre'. De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de Kogges.

In de hedendaagse tijd zie je de historie goed terug in Deventer, Zwolle, Kampen, Hasselt, Hattem, Elburg, Harderwijk, Zutphen en Doesburg. Elke Hanzestad heeft zijn eigen authentieke sfeer en charme, ook in de wintermaanden!

Ontdek de Hanzesteden >

Video: In Perspectief

Welke verborgen verhalen schuilen er in het landschap die alleen aan het licht komen als je er vanuit een ander perspectief naar kijkt? Welke geheimen zijn er te ontdekken als je kijkt vanuit het perspectief van een vogel?

De natuurgebieden van Twente geven een romantische aanblik. Velden, bossen en akkers wisselen elkaar af. Geen kilometer groen is gelijk en elk uitzicht is uniek. Ervaar zelf de schoonheid van de variatie in dit on-Nederlandse landschap, en leer over deze bijzondere omgeving!

Ontdek in deze aflevering waarom het eigenzinnige Twentse landschap zo’n lappendeken is.

Bekijk de video >