Christoffelpad - deel 1

  • Type
    Wandelen
  • Afstand
    25,2 km
  • Duur
    6:18
  • Locaties
    4

Wandel onder bescherming van Christoffel door een eeuwenoud landschap. Een tweedaagse tocht met mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, middeleeuwse en moderne polders, rietvelden, landgoederen, bossen, moeras en rivieren.

Startpunt

Begin uw wandeltocht in Hasselt, vanaf De Markt en ga in zuidelijke richting de Ridderstraat in. Volg de oranje - groene pijlen van het wandelnetwerk. Dit eerste gedeelte eindigt in Vollenhove, waar het tweede gedeelte begint (terug via Genemuiden naar Hasselt).

  1. Hasselt

    .

    Weinig steden mogen zich Hanzestad en bedevaartsplaats noemen. Begin de tocht in Hasselt. Daar hangt in de Grote Kerk een muurschildering van beschermheilige Christoffel. Een betere start van het Christoffelpad bestaat niet.

  2. (stok) Oude Stadhuis

    Markt 1

    Stap de late Middeleeuwen binnen: het Oude Stadhuis uit 1550 behoort tot de oudste en best bewaarde raadhuizen van Nederland. In het voormalige bestuurscentrum aan de Markt organiseert de historische vereniging exposities. De sfeer in het gebouw verraadt dat Hasselt lang een belangrijke stad was.

  3. Grote- of St. Stephanuskerk

    .

    Op kilometers afstand zie je de imposante toren van de Grote- of St. Stephanuskerk. Een laatgotisch driebeukige hallenkerk, die gereed gekomen is in 1497. In de zomermaanden staat de deur vaak open en wordt het fraaie Rudolf Knol orgel bespeeld.

  4. Mystiek Zwartewatersklooster

    .

    Zwartewatersklooster verwijst terug naar een voormalig nonnenklooster. Dat zou gesticht zijn als boetedoening voor de bisschop van Utrecht, die sneuvelde tijdens de Slag bij Ane in 1227. Het verhaal gaat dat bij het buurtschap ook ridders zijn begraven die tijdens die veldslag om het leven kwamen.

  5. Sluuspoort en turfeilanden

    .

    Eilanden met een eeuwenoud verleden. Dat zijn de drie turfeilanden in de haven van Zwartsluis. Drentse turf werd hier overgeladen van kleine boten op schepen die de Zuiderzee konden trotseren. Over de eilandjes loopt een Turfpad dat de bijzondere historie vertelt.

  6. Middeleeuws muurtje

    Foto: (c) Pa3ems - wikimedia

    Sint Jansklooster dankt zijn naam aan een klooster, een convent, dat Johannes van Ommen in 1399 stichtte. De blinde monnik schaarde zich achter de leer van de Moderne Devotie. Twee eeuwen later werd het klooster tijdens de Tachtigjarige Oorlog volledig verwoest. Dit muurtje bleef staan.

  7. Beulake en de Zuiderzee

    .

    Een preekstoel met een tragisch verhaal. Daarop leiden voorgangers diensten in de Mariakerk aan de Bisschopstraat. Ooit luisterden inwoners van verdronken dorp Beulaeke naar preken vanaf die kansel. Een allesverwoestende storm en een dijkdoorbraak vaagden het veendorp van de kaart.