Weerribben-Wiedenpad etappe 06

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  16,7 km
 • Duur
  4:11
 • Locaties
  4

De moderne wereld lijkt ver weg op deze route in de Weerribben. Kleine huisjes van de voormalige verveners en tjaskermolentjes staan in een decor van rust, ruimte en riet. Onderweg naar Oldemarkt wacht het Woldlakebos. Dit moerasbos is een paradijs voor vlinders, libellen én wandelaars.

Startpunt

Begin deze etappe van het Weerribben-Wieden pad bij keuzepunt A23 van het wandelnetwerk. U vindt keuzepaal A23 in de Hoofdstraat (ter hoogte van huisnummer 30) in Ossenzijl. Volg vanaf hier de wit-blauwe pijlstickers. Deze etappe eindigt bij keuzepunt A32 in de Hoofdstraat van Oldemarkt. Vanaf dit keuzepunt kunt u de volgende etappe beginnen.

 1. Ossenzijl

 2. Ossenzijl

  Ossenzijl

  Waterdorpje op de grens van Overijssel en Friesland. De perfecte locatie voor een tussenstop. Bijvoorbeeld bij de horecazaken rondom de sluis. Vlak buiten het dorp staat het Buitencentrum van Staatsbosbeheer.

 3. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Nationaal Park Weerribben-Wieden dankt het landschap aan de noeste arbeid van verveners. Deze harde werkers woonden in vervenershuisjes. De kenmerkende woningen zijn overal in het gebied nog zichtbaar.

 4. Tjaskermolens

  Tjaskermolens

  De markante molentjes in Weerribben-Wieden bemaalden vroeger kleine stukken land. Rondom Kalenberg staan mooie exemplaren, zoals spinnenkopmolen De Wicher.

 5. Woldlakebos

  Woldlakebos

  Bos in het laagveen van De Weerribben. Een paradijs voor libellen en vlinders. Met een tikkie geluk fladdert de zeldzame grote vuurvlinder voorbij. Een beetje mazzel is ook nodig voor een blik op de otter: hét dierlijke symbool van Nationaal Park Weerribben-Wieden.